Вести

Вучић: Предложићу да заједно установимо дан сећања на жртве

Премијер Александар Вучић предложиће на предстојећој конференцији о западном Балкану у Бечу, заједнички дан сећања на жртве сукоба на простору бивше Југославије.

Он је, на конференцији за штампу, казао да ће на скупу 27. августа у Бечу, али и пре тога, предложити свим лидерима чије су земље учествовале у сукобима на простору бивше Југославије, да код нас на Западном Балкану пронађемо један заједнички дан сећања на све жртве, које не бисмо разликовале по националној припадности. 

Према његовим речима свако би могао да покаже једнако поштовање према жртвама и сви бисмо знали да су жртве постојале на свим странама.

Вучић је, иначе, изразио задовољство због начина на који су грађани и Република Србија обележили 20-огодишњицу велике трагедије у којој је убијено више од 2.000 Срба и у којој је протерано више од 250.000 људи. 

"Ми смо то урадили на начин да никога нисмо вређали, ником претили, и ништа лоше говорили. На државним прославама никаквих инцидената није било, нити ће их бити, јер се ми са поштовањем односимо и према нашим комшијама и према њиховим жртвама. Не може да се пореди шта ће да уради неко други кога држава ни на који начин не контролише", истакао је он.

Он је апеловао на очување регионалне политичке стабилности и наставак помирења у региону, као и искрених и суштинских разговора о проблемима прошлости, али и на грађане да се окрену животним проблемима - економским реформама, ономе што представља будућност за нас и нашу земљу. 

"Од мржње и ископавања рана из прошлости не можемо и нећемо моћи да живимо", поручио је Вучић.

 

Инвестираћемо много у боље односе са Хрватском

Каже и да ће Београд и даље инвестирати много енергије и напора да односи са Хрватском буду бољи него данас, те да се очува регионална стабилност. 

Протекли дани, како је додао, били су "слика и прилика емоције у Хрватској, већим делом, тако ми бар сматрамо, и у Србији мањим делом".

"Заједнички морамо да гледамо у будућност. Бићемо заједно у ЕУ и мораћемо да будемо отворенији и искренији и са више поштовања да се односимо", поручио је Вучић. 

Премијер је оценио да је нарушавање стабилности у региону одговара онима који немају решење за економске проблеме, те да је Србији, напоритв, потребна стабилност у региону да би у потпуности спровела мере фискалне и економске консолидације.

Он је подсетио да ниједну лошу реч не каже ни о председници Хрватске Колинди Грабар Китаровић и премијеру Зорану Милановићу, иако би - ако би шта год лоше рекао - то доносило њему и странци политичке поене.

"Није мој посао да себи и странци доносим политичке поене, већ да радимо за добробит и будућност", нагласио је Вучић. 

Он је подвукао да би било добро да правда буде задовољена на свим странама и да сви разумеју да злочинци не могу да се извуку, злочин не може да се оправдава.

"Задовољан сам што Србија то разуме и што једнако поштује туђе жртве као и своје. Зато сам предложио заједнички дан сећања", указао је Вучић. 

Истакао је и да ће можда његов предлог бити одбијен, али да ће се у будћности размишљати да установимо, поред свих постојећих "'наших' дана, наших Јасеноваца, Пребиловаца, Братунаца, бошњачке Сребренице, хрватских Овчара, један заједнички дан где ћемо сви да говоримо о свим жртвама и сви без разлике на националну припадност говориимо о томе како и на који начин треба одати почаст жртвама". 

 

Поштујем Николића, сигуран сам да не размишља о новој странци

Премијер је рекао и да има пуно поверење у председника Србије Томислава Николића, и одбацио медијске шпекулације да Николић размишља о формирању некакве нове странке.

Премијер је, на конференцији за штампу, казао да има пуно поверење у председника Николића, као што и шеф државе има у њега.

"Сасвим сам уверен и сигуран да му није ни на крај памети да оснива било какве политичке странке", нагласио је Вучић. 

Он је рекао да се Николић увек коректно понашао према њему, и да је подржао тешке реформске мере владе, иако је могао да их критикује.

То су ствари, према његовим речима, које се не заборављају и на чему му је захвалан. 

"Имам пуно поштовање према Николићу и не бавим се уопште политичким странкама. Нисам ни на врата своје странке ушао четири месеца. Има много проблема у земљи са којима се морамо суочити и решавати. Извињавам се што немам времена за страначке приче", казао је Вучић. 

 

Николић сигурно не жели лошије односе са Хрватском

Вучић је уверен и да Николић сасвим сигурно нема жељу да односи Србије и Хрватске буду лошији. 

Вучић је, упитан да ли је Николић допрнео заоштравању односа између Србије и Хрватске својим говором поводом годишњице Олује, због чега је Хрватска уложила протестну ноту, оценио да је прилично бесмислено слати протестне ноте поводом сваке изјаве која се некоме не допадне.

Вучић је подсетио да је Србија послала протестну ноту, јер су на званичном скупу који је организовала Хрватска кључне пароле биле "За дом спремни" и "Убиј Србина".

"Извините, то нико у Србији није рекао, поготово не на званичном скупу, реците ми коју сте увредљиву реч чули на Рачи или у Сава центру. Није их било, што показује да умемо да се понашамо одговорно", рекао је Вучић.

 

Влада повлачи закон о продаји некретнина

Влада ће повући из процедуре закон о продаји државних непокретности ,који је председник Србије вратио Народној Скупштини на поновно изјавшњавање, подвукао је српски премијер. 

Закон је повучен, додао је, због несагласност са појединим уставним одредбама, и истакао да ће влада одустати од тог прописа и "због злонамерних тумачења мотива за доношење тог закона".

"Председник није вратио закон из хира, први пут је то урадио. Николић зна с каквим се проблемима влада суочава и утолико пре смо погледали његов допис и такву одлуку уважили", рекао је Вучић.

Премијер је нагласио да постоји безброј неоснованих прича у јавности, а на које је, како је рекао, решио и да одговори.

Коментаришући наводе да закон нуди привилегије за поједине људе, он је навео да су се многи правили да не знају шта је мотив доношења закона.

"Ми на тим некретнинама губимо новац сваки дан. Ми плаћамо обезбеђење, одржавање тих непокретности, а уз то не добијамо порез на имовину. Само имамо огромне трошкове. И уместо да на све то трошимо четири или пет милиона евра годишње, могли смо да добијемо 50-60 милиона евра у буџету. Неки кажу и 70 милиона, али мислим да је то било претерано", рекао је Вучић.

Према његовим речима, намера је била да се прода 161 вила и зграда, 205 станова, 25 пословних простора и 16 гаража. 

Он је нагласио да у случају продаје, држава не би имала наведене обавезе за одржавање итд, а ти људи би плаћали порез на имовину од чега би редовно новац ишао у буџет државе, што сада није случај. 

"Могли би значајне приходе да остварујемо од продаје тих некретнина, то је свима јасно, али се праве блесави и наивни. Ваљда полазе од себе и мисле ако би они нешто украли и други ће", указао је Вучић. 

Он је подсетио да води рачуна о приходима и расходима државе, јер је његова обавеза да сваког месеца исплати по два милиона и 600 хиљада динара на име плата и пензија.

"Постоје и они који нису једну плату исплатили. Ми сваког месеца исплаћујемо толико, а уз то исплата не касни и не угрожавамо буџет", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да он има на располагању две огромне виле, али у њима не живи и не користи их.

 

Обављен први круг консултација о закону о пореклу имовине

Вучић је рекао и да је обављен први круг конслутација о закону о пореклу имовине и навео да то није "осветнички закон", али и да очекује да на "дуинг бизнис" листи Светске банке Србија побољша своје место за више од 30 места. 

Вучић је нагласио и да је то закон којим ће онемогућити да људи примају плату од 400.000 динара, а пријављују 21.000 - минималац, и онда држава због тога не може да убире порез.

"Онај ко живи веома богато нема смисла да пред државним органима представља себе као некога ко зарађује минимална примања. Наша је обавеза да уредимо систем" додао је. 

Како је рекао, због свега што се ради на том и другим плановима очекује и да Србија на "дуинг бизнис" листи Светске банке скочи не за пет или 10, већ за више од 30 места.

 

Графити - претња или политичке игре 

У Србији нико никоме не сме да прети смрћу, поручио је премијер, и додао да ће, кад је реч о лидеру ДС Бојану Пајтићу - МУП утврдити да ли је у том случају реч о стварним претњама или политичким играма.

"Нико никада ни на који начин не сме да прети ни Бојану Пајтићу ни никоме другом. Ми волимо ову државу и гарантоваћемо пуну сигурност и безбедност свима онима који је не угрожавају, а они који је угрожавају биће санкционисани", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је навео да је то обавеза Владе Србије у сваком случају, па и у случају лидера Демократске странке, а да ли је реч о стварним претњама или политичким играма, како је казао, утврдиће МУП. 

На питање да коментарише наводе Пајтића да су графити у којима му се прети смрћу део кампање Српске напредне странке, Вучић је рекао да на страначка питања не одговора, да је видео да је ДС тражио нешто од функционера СНС-а, али да не би да "улази у кампању да ли се неко брчкао или није".

"У сваком случају, графити јесу проблем, ко год да их је написао. Имамо одређене сумње, надлежни органи то проверавају и чим будемо дошли до резултата, јавност ћемо о томе да обавестимо. Мада, нисам сигуран да ће сви да буду задовољни резултатима истраге кад се она до краја спроведе", рекао је Вучић.

Он је рекао да се нада да ће се доћи до пуне истине, а да у сваком случају нико Србији никоме не сме да прети смрћу.

 

Помаци у истрази монструозног убиства браће Битићи

Вучић је саопштио да у истрази у случају "Битићи" има одређених помака, да влада још увек није тиме задовољна, те да у наредном периоду очекује још боље резултате. "Наша влада напорно ради на томе, али, пре свега тужилац за ратне злочине Владмир Вукчевић, то је његова надлежност", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је решавање тог случаја питање нашег кредибилитета и поузданости као партнера, да ли смо у стању да истражимо и казнимо одговорне за злочин. "За оне који не знају - реч је о монструозном убиству тројице браће, који нису били криви ни за шта...чак су и једног Србина покушали да изведу са Косова у централну Србију.

Ухваћени су и ухапшени само зато што нису имали визу. После 14 дана у притвору у Прокупљу одведени су и хладнокрво убијени без било каквог разлога", рекао је Вучић.

Људи у Србији, како је додао, треба да знају шта се стварно десило. кад је реч о овом убиству.

 

Навијам, али нећу да се мешам у збивања у Звезди

Српски премијер је рекао да га дешавања у ФК "Црвена звезда", иако је њен навијач, не интересују и да не жели да се у то меша, али је приметио да је ситуација у том клубу неупоредиво боља него пре две или три године.

"Никада нисам крио да навијам за Црвену звезду. Никада нећу бити опозиција клубу који волим, никада нећу да га критикујем.

Не желим лично у све то да се мешам, то је моје лично право и лична одлука која се неће променити", нагласио је Вучић.

Поручио је да Црвена звезда неће имати никакве лоше последице од државе, да је држава у тај клуб много уложила и да они имају велика спонзорства, те да неће изгубити ниједан од уговорених спонзорстава.

"Држава је много дала и помагала Звезди и кошаркашким клубовима Звезди и Партизану, помагала је и у мањој мери Фудбалском клубу Партизан.

Она (Звезда) неће никада изгубити ниједан од уговорених спонзорстава. Никада нико ни на који начин неће да се свети било коме из било ког разлога", рекао је премијер.

Вучић је рекао и да је стање у Црвеној звезди много боље него пре две или три године и да то показује и да је дуг са 55 милиона пао на 12 милиона, а да је у једној сезони тај клуб био првак државе, у другој други на табели. Он је клубовима Партизану и Војводини честитао на великом успеху на међународном плану.

 

За седам месеци буџетски приходи већи за 10 одсто него 2014.

У првих седам месеци ове године приходи су већи за 47,6 милијарди динара односно 9,6 одсто у односу на исти период лане, рекао је Вучић.

У поређењу са оним што је договрено са ММФ-ом, приходи у првих седам месеци већи за 36,6 милијарди динара, односно за 7,2 одсто, додао је.

Премијер је прецизирао да су приходи већи у свим областима, почев од непореских преко пореза на доходак, акциза, царина, ПДВ... "Свуда су нам бољи бројеви", подвукао је он. Говорећи о расходима, премијер је рекао да су "много нижи", као и да очекује очекујемо њихово даље смањење. Он је рекао да су у плану и велике реформе Пореске управе и да је забележен огроман повраћај ПДВ.

"У јулу смо платили више од седам милијарди повраћај ПДВ-а него у истом месецу лане, али, нам није толико већи извоз, па ће Пореска управа на том питању радити неупоредиво озбиљније"; поручио је Вучић. Подаци о кретању просечне нето зараде у првих пола године, како је навео, показују међугодишњи пад зарада од 0,4 одсто због пада плата у јавном сектору, док је у приватном сектору забележен раст зарада од 2,3 одсто.

У јуну је, како је навео, забележен међугодишњи просечни пад нето зараде од 0,65 посто при чему је у свим деловима јавног сектора забележен пад зарада, док је у приватном сектору остварен раст зарада од 1,7 одсто.

 

Радо бих гледао утакмицу са хрватским амбасадором

Вучић је позвао хрватског амбасадора да сутра заједно гледају финале Светског првенства у ватерполу између репрезентација Србије и Хрватске.

Он је честитао српским ватерполистима на досадашњем успеху на Светском првенству у Казању, и изразио жаљење што неће моћи да присуствује финалној утакмици због обавеза.

"Радовао бих се ако би хрватски амбасадор прихватио да гледамо заједно утакмицу", поручио је Вучић.

Он је пожелео много успеха фудбалерима Војводине и Партизана у даљим европским такмичењима, оценивши да су они осветлали образ и показали да много можемо да урадимо и у фудбалу.