Вести

Вучић: Производња чипова ће спасити Србију

РТС 17.02.2013.

Први потпредседник Владе Александар Вучић каже да ће будући уговори са Уједињеним Арапским Емиратима, везани за ракетни систем "Алас", значити много за Србију.
Он је рекао да се прве инвестиције у производњу високософистицираних ракета очекују за неколико недеља.

"Планирано је да се наставе и разговори о новим технологијама око улагања о велику фабрику чипова, што би била највећа инвестиција у Србији у последњих 35 година. Можда би то било спасоносно решење за Србију", рекао Вучић за РТС.
 Први потпредседник Владе је уверен да ће и уговори везани за ракетни систем "Алас" значити много за Србију. Планирано је да се наставе и разговори о новим технологијама око улагања у велику фабрику чипова, што би била највећа инвестиција у Србији у последњих 35 година, навео је Вучић.Вучић, који је са шеиком Абдулахом бин Заједом, министром спољних послова и рођеним братом престолонаследника Мухамеда бин Заједа, потписао више споразума, међу којима и о међудржавној сарадњи, рекао је да је бин Зајед показао интересовање и за ракетни систем "Бумбар".
Он очекује да ће се ракетни систем "Бумбар" наћи на тржишту Емирата, али и широм света.
"Када је дошао шеик Мохамед, сви Кинези и Британци су се окупили и питали шта је видео на штанду Србије. Они имају најмодернију армију, оно што нема ни америчка војска, а и даље су (УАЕ) заинтересовани за заједничка улагања са нама и за куповину српског оружја", истакао је први потпредседник Владе.
"Правили смо ракете и до сада, а тек ћемо сада да их правимо и то оне најсавременије, високософистициране, на највишем технолошком нивоу уз нова улагања и у 'Крушик', а што се тиче вођених глава и у 'Телеоптик' и 'Утву'", навео је Вучић.
Говорећи о куповини пољопривредних комбината у Србији, Вучић је рекао да су Емирати заинтересовани да улажу у наводњавање и да повећају приносе чак и до пет пута.
Шеик Мохамед је први пут посетио штанд "Југоимпорта", од како та српска фирма излаже на сајму, навео је Вучић, истичући да се прве инвестиције у производњу високософистицираних ракета очекују за неколико недеља.
Сајму у Абу Дабију присуствује више од 60.000 војних представника и 77 министара одбране из целог света, а своје производе излаже 1.112 компанија из 59 земаља, међу којима је и "Југоимпорт" СДПР.
Потпредседник Владе Вучић и шеик Абдулах бин Зајед, потписали су и Споразум о узајамном подстицању и заштити улагања, Споразум о сарадњи у области одбране и Заједничку изјаву о успостављању стратешког партнерства, чиме је завршена дводневна посета Вучића и српске делегације УАЕ.
Вучић је захвалио партнерима из УАЕ на подршци и чињеници да Србију сматрају значајним партнером.
"Србија ће да производи високо софистициране ракете за Уједињене Арапске Емирате", рекао је Вучић након посете сајму и најавио потписивање уговора вредног око 200 милиона евра.
Током посете је договорено да емиратска државна компанија "Еартх" и српски "Југоимпорт" СДПР сутра потпишу уговор о заједничком развоју ракетног система "Алас".