Вести

Вучић: Разговори са ММФ-ом – задовољство са опрезом

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је, после састанка са представницима Мисије ММФ-а, да је та финансијска институција задовољна досадашњим напретком Србије и да ће објавити добре резултате у погледу макроекономске стабилности и фискалне консолидације.

Председник Владе Србије Александар Вучић је, истовремено, указао да, без обзира на добре оцене ММФ-а, остаје још велики број реформских захвата, које ће влада предузети.

Вучић је новинарима на Бледу, где учествује на Стратешком форуму, рекао да се сутра од ММФ-а неће чути ништа што Влада Србије није већ рекла у претходном периоду.

"Подаци су добри, пре свега што се тиче фискалног дела. Имамо много нижи дефицит, нарочито говорим о дефициту републичких органа, то јест онога што је под контролом Владе Србије. Нешто је већи проблем са локалним самоуправама", објаснио је Вучић.

Према његовим речима, ММФ ће обелоданити добре резултате и рећи да су тиме задовољни, али и да је велики број реформских захвата пред нама.

Премијер је разговоре са ММФ-ом окарактерисао речима "умерено задовољство", то јест "задовољство са опрезом".

Вучић је рекао да у будућности морамо да рачунамо са решавањем питања проблематичних кредита, то јест више од три милијарди евра изложености према банкама.

Према његовим речима, ради се о још једном проблему који, попут "леша из ормана", заправо искачу из лоше прошлости.

"Сви Богићевићи, Перчевићи, и многи други. Само један од њих је 650 до 670 милиона евра изложен према банкама и због таквих су банке данас конзервативне и не дају кредите другима којима су неопходни", нагласио је Вучић.

Као изазов у наредном периоду премијер такође види реструктурирање 13 великих предузећа, а до краја године треба да се реши најмање седам, што, како је констатовао, неће бити лако.

"За четири до пет можемо да имамо решења. Ту је укупно запослено око 21.000 људи – РТБ Бор, где је 4.153 запослена, Ресавице где је 3.854, Каблова у Јагодини где имамо озбиљан проблем и где је запослено 1.271 човек... То су ствари које морамо убрзано да решавамо", нагласио је Вучић.

Даље је подсетио на процес рационализације јавне управе, где је проблем не толико број оних који су се пријавили за отпремнину, већ – ко треба да оде.

"Ми ове године не бисмо имали проблем са људима који одлазе. За отпремнину се јавио већи број људи него што тражимо. Ми имамо проблем у структури људи који то траже. Нећемо да сви ти који хоће да оду заиста и оду, а хоћемо да иду неки који то не желе", додао је Вучић.

Премијер је рекао да је ММФ критиковао договор са таксистима, уз поруку да се то више не ради.

"Ми смо направили договор са таксистима, али они (ММФ) сматрају да никоме више не сме да се дозволи никакво прологнирање плаћања пореза, нити сме некоме да се укине обавеза плаћања пореза, или да се некоме дозволи неплаћање струје, гаса", закључио је премијер Вучић.

 

Дефицит троструко мањи од планираног

Вучић је изразио задовољство што ће дефицит у августу бити троструко мањи од планираног и додао да ће завршити на нивоу између осам и девет милијарди динара.

Вучић је објаснио да је у августу планиран дефицит, који је договорен, био 24,5 милијарди, те подсетио да је прошле године у истом периоду износио 33 милијарде: "Наш дефицит у августу завршиће између осам и девет милијарди, што је три пута боље од планираног".

"Оно што је много важније је да никада до сада нисмо имали већу разлику између наплаћеног бруто домаћег и увозног ПДВ-а, што показује појачану економску активност", додао је премијер.

Вучић је, истовремено, указао да проблем прави ниска или непостојећа инфлација, што цене не расту, већ стагнирају или падају.

"Нама као народу је то добро, али за државу није најбоље решење, јер БДП не расте оном брзином којом бисмо желели. Имамо проблем што се не рефлектују све те уштеде у јавни дуг, већ ће се то одразити 2017, због тако ниске инфлације", објаснио је и додао да су приходи од акциза 1,9 милијарди.

Према његовим речима, ово су одлични резултати у буџету Србије који могу да радују грађане Србије.

"И мене и ММФ брину структурне реформе у случају избора"

Вучић је рекао да и њега као председника реформске владе и ММФ брине судбина структурних реформи у случају расписивања ванредних парламентарних избора, те да је то разлог шšто још размишља да ли ће се одлучити на такав потез.

Представници ММФ не намеравају да се мешају у унутрашње ствари Србије, то јест у питање да ли хоћемо или нећемо имати изборе, те истичу да је то одлука Србије и њених политичких актера, пренео је Вучић новинарима на Бледу.

Рекао је да ММФ такође нема никакав проблем ни кад је реч о фискалној дисциплини:

"Оно што представља проблем није фискална дисциплина, јер они (ММФ) знају да онај ко је у влади не би плаћао изборе, не би куповао изборе, као што се дешавало 2012", прецизирао је Вучић став који су му изнели представници ММФ-а.

"Они, међутим, имају право када помињу забринутост, а то мучи и мене, јер би у супротном рекао да идемо на изборе", објаснио је Вучић и поновио да се забринутост тиче исхода и наставка структурних реформи.

"Ко ће да проводи реструктурирање у железницама, у ЕПС-у или да спроведе рационализацију јавне и локалне управе када имате изборе? Ко ће да решава лоше кредите?...", објаснио је премијер шта изазива дилеме.

Према његовим речима, ММФ мисли да ће структурне реформе да застану, "а то је нешто што импресивни програм, који треба да буде завршен до 2017, не може да истрпи", нагласио је Вучић.

Зато је, кажžе, и говорио да су шансе за одржавање избора 50:50. "То је озбиљан разлог због којег ћемо даље разматрати одлуку о изборима", најавио је Вучић.

Захвалио је ММФ-у на одличној сарадњи и добром разумевању прилика у Србији.