Вести

Вучић: Република Српска и БиХ ће имати нашу подршку

Српски премијер Александар Вучић и председник РС Милорад Додик констатовали су данас сагласност о свим кључним питањима, договорили још ближе односе Србије и Републике Српске и нагласили да је стабилност у региону од кључне важности.

У том смислу, како је Вучић рекао на конференцији за новинаре након разговора с Додиком, Србија и Српска никога неће провоцирати и неће одговарати на провокације, али не зато што је Србија слаба већ зато што је одговорна и зато што жели најбоље могуће односе у региону.

"Србија сматра да смо сви довољно мали да једино заједно можемо да дођемо до већег и озбиљнијег тржишта и бољих резултата у нашим економијама", навео је премијер и додао да је Додик изнео одређена питања и планове, те да Србија сматра да је важно све проблеме у БиХ решавати мирним путем и договором сва три народа.

"И Република Српска и БиХ ће имати нашу подршку", додао је.

Вучић је рекао да су се Додик и он сагласили да политичка и економска стабилност у региону имају суштински значај и за Србију и за Српску, које ће, додао је, заједничким снагама покушати да ту стабилност очувају тако што ће се међусобно помагати.

Тема данашњих разговора били су заједнички пројекти, али и кретања у региону након избора у неким земљама, навео је Вучић и подсетио да Србија подржава територијални интегритет БиХ и ентитета РС у оквиру БиХ, те да је обавеза Србије да такву позицију штити.

 

Вучић и Додик о европском путу БиХ

Вучић је поручио да Србија сматра да БиХ треба да буде на европском путу, те да ће наша земља то подржати, али је приметио да би било добро да је Додик консултован о Заједничкој изјави Председништва БиХ о процесу приступања те државе Унији.

"Разговарали смо и о томе и Србија се не меша у ствари других држава, али видели смо да ту има ствари које су прихватљиве, неке нису и то је све што могу да вам кажем", рекао је Вучић на конференцији за новинаре након састанка с Додиком.

Кад је реч о заједничкој изјави Председништва БиХ, Вучић је, како је навео, председнику Српске рекао да у том документу "има много неспорних и неких спорних ствари", за које мисли да би могле да буду решене у блиској будућности.

Додик је одговарајући на исто питање поручио да "изјаву нису направили они (Председништво БиХ) него им је неко из Европске комисије то написао", те да је то његова суштинска примедба, наводећи и да ЕУ покушава да одржи причу о протестима у БиХ, а протести су се, каже, догађали у Федерацији БиХ.

"У РС тога није било, а као резултат тих протеста направљени су форуми и ти форуми су направили документ, стратегију за власт и запошљавање на основу којег се предвиђа преношење надлежности на БиХ у шест области", рекао је Додик и додао да је он "зато тако срчано против" тог документа.

 

Вучић: За добре односе у региону упркос "лапсусима"

Премијер Србије честитао је грађанима Хрватске на изборним резултатима и новој председници Колинди Грабар-Китаровић и поручио да Србија жели одлично да сарађује са Хрватском, упркос неким "лапсусима".

"То што се понекад правимо да не чујемо и не регујемо на сваку провокацију одраз је снаге Србије и одговорности, а не њене слабности. Одраз је и жеље да имамо што боље односе у региону. А ако нас питате да ли смо увек сви фасцинирани том позицијом силе коју у односима са Београдом и са Србијом неки у региону покушавају да примењују - нисмо баш", додао је Вучић.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао и да је данас о стабилности у региону разговарао одвојено са председником Републике Српске Милорадом Додиком и шефом Мисије ЕУ у Србији Мајклом Девенпортом, где је такође нагласио да Србија неће реаговати на "неке лапсусе".

 

Вучић: Нисам ни очекивао да Трибунал врати Шешеља у притвор

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да није ни очекивао другачију одлуку Хашког трибунала, од оне коју је донео, а то је да Војислав Шешељ остане у Србији.

"Ако су донели одлуку да га пусте, зашто би га сада враћали после месец дана. Нисам видео ту одлуку, не знам тачно о чему се ради, али нисам ни очекивао да Хашки трибунал одлучи другачије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да не мисли да је питање да ли ће Шешељ бити враћен у Хаг од посебног значаја за живот у Србији.

"Ми му желимо добро здравље, али имамо и друге проблеме с којима морамо да се суочавамо и о којима морамо да мислимо", рекао је Вучић.

 

ЕУ не крије да плаћа поједине медије и групе

Премијер Вучић изјавио је да ће Србија гарантовати пуну слободу изражавања и критику, али је нагласио да то важи и у обрнутом смеру, односно да и влада има право да аргументовано демантује неистине.

"Посвећени смо томе да гарантујемо пуну слободу изражавања и крутику, али немојте ни нама да забрањујете да одговарамо на неистине. Не забрањујте нам да одговарамо на новинарска питања и да их аргументовано демантујемо. Не тумачите то као притисак", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након састанка с председником РС Милорадом Додиком.

Вучић је навео да нема ништа против да новинари пишу шта год хоће, али да би и њему требало да буде омогућено да се изјасни.

"Пишите шта год хоћете, али нам дајте право да и ми кажемо да ли је то истина или није", рекао је премијер додајући да је спреман да саслуша сваку врсту примедбе или указивање на пропусте.

Коментаришући своју претходну изјаву да ЕУ плаћа поједине медије, Вучић је рекао да ни они (ЕУ) то не крију, те додао да се нада доброј будућој сарадњи са шефом делегације ЕУ Мајклом Девенпортом.

"Само сам му рекао оно што сви знају, да они плаћају њих. Они се хвале тиме да то "плаћају, али да не утичу на уређивање". Да сам ја то рекао, смејали бисте ми се. Ја нећу да се смејем, ја им верујем. Нисмо ми њих оптужили, већ они на томе инсистирају. Изабрали су 19 група које плаћају, а неке од њих се баве измишљотинама", рекао је Вучић додајући да не види шта је ту спорно, јер ЕУ није демантовала његове наводе.

Проблематично је кад измисле да је била седница владе, а није, додао је Вучић, демантујући тиме поново писање БИРН-а који је навео да је влада заседала због односа у коалицији.

Додао је да жели да верује Девенпорту кад каже да није био упознат са садржајем текста, те да су новац БИРН-у дали унапред.

Премијер је поновио да је његов посао да штити интерес Србије и да неистине неће моћи у томе да га ометају ма колико коштале.

"Хвалили су се да су добили 200.000 евра. Нисам знао да то толико кошта. Код мене у влади нико за такве приче не би могао да добије ни динар, а камоли 200.000 евра", рекао је премијер.

"Измисле и да је уговор са Ер Србијом одређени документ, а то што су гледали није био ни нацрт уговора, и притискају нас заправо да по том основу платимо 35 милиона евра уместо 10,5 милиона", навео је Вучић.

Вучић је захвалио Светској банци, која се изјаснила о поступку одабира фирме за исушивање Тамнаве и навела да је он био у складу с прописима.

Рекао је да је њен став био "много бруталнији" од његовог.

О саопштењу Делегације ЕУ да ниједна земља не може да постане чланица Уније уколико није у стању да гарантује слободу изражавања, премијер је казао да Србија "гарантује и увек ће гарантовати слободу изражавања, медијске слободе и критике".

 

Вучић: Био сам оштар због писања БИРН-а, али мој је посао да штитим Србију

Вучић је изјавио је да је његова реакција на писање БИРН-а била оштра, али правична и да није оштетила Србију, а да је његов посао да штити Србију и да ће то радити и у будућности.

"Као што сам можда оштро реаговао пре годину дана, када су у јеку највеће трагедија која нас је задесила, неки покушали то да искористе за политички напад оптужујући нас да неко нешто скида са неког сајта, па се показало да то није истина, тако и ово", рекао је Вучић новинарима.

Упитан на чију иницијативу је данас одржан састанак са Девенпортом, Вучић је одговорио да то није нарочито важно, да су имали уобичајен састанак, овог пута на иницијативу Девенпорта, али, додао је, могао је бити исто тако и на његову иницијативу.

"Састанак је био коректан, разговарали смо о битним питањима за Србију и усагласили смо да је 2015. година кључна година за њен напредак, не само у европским оквирима, него укупно. Разговарали смо и о регионалној стабилности, политичкој и економској", навео је Вучић.

 

Вучић очекује подршку ЕУ за Железару

Премијер Вучић изјавио је да је у разговору са шефом Делегације ЕУ добио обећање да ће Унија подржати добијање клаузуле за Железару те да се очекује да уговор са компанијом Есмарк буде потписан пре првог фебруара.

"То је велика ствар за нашу земљу, за наше раднике, будућност Србије, много смо труда и рада унели у то и о томе сам разговарао са Девенпортом и добили смо обећање да ће нам и они и ЕУ помоћи по питању клаузуле коју очекујемо пре првог фебруара", рекао је Вучић.

Захвалио је председнику РС Милораду Додику на интересовању за Железару и најавио да ће "нам бити драг гост у Смедереву".

Он је, како је рекао, раније данас затражио од Европске уније да подржи план реструктурирања Железаре и бизнис план будућег инвеститора, односно америчке компаније "Есмарк" како би Србија била у прилици да упути државну помоћ.

 

Додик: Не противим се да Хрвати имају ентитет, али не у РС

Председник РС изјавио је да нема ништа против да Хрвати у Босни и Херцеговини имају свој ентитет, али да не могу да рачунају на територију Републике Српске.

"Сасвим је природна тежња Хрвата за формирање трећег ентитета у Босни и Херцеговини.То није нова идеја, она се појављује повремено", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Влади Србије после састанка са премијером Александром Вучићем.

Додик је подсетио да у Босни и Херцеговини постоји Херцег-Босна, да у њој функционишу предузећа поште и електропривреде са истим именом.

"Уколико би се Хрвати и Муслимани у Федерацији Босне и Херцеговине договорили, ја нећу имати ништа против тог договора", закључио је Додик.

Он је додао да "постоји реалитет - истинска тежња хрватског народа у Босни и Херцеговини која, због различитог политичког тренутка, није исказивана".

Тако је Додик одговорио на питање новинара како кометарише изјаву новоизабране хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да би подржала оснивање трећег ентитета у Босни и Херцеговини, уколико то предложе легитимни представници Хрвата.

 

Додик: Нису сви мулимани терористи

Председник Додик изјавио је да нису сви муслимани терористи и позвао све муслимане и Бошњаке који раде у службама безбедности да се заједнички обрачунају са онима који су носиоци те опасности на глобалном нивоу.

"Неопходно је да поручим да нису сви мулисмани терористи и не треба правити такву атмосферу, али позивамо све муслимане и Бошњаке који раде у службама да се обрачунамо са онима који су носиоци опасност за глобалну безбедност, неопходан је већи степен сарадње по том питању", рекао је Додик новинарима по завршетку састанка са премијером Србије Александрoм Вучићем.

Додик је позвао на мир, али и указао да нема оклевања у борби против опасности која прави такве штете као што је учињена у Паризу.

Говорећи о односима РС и Федерације Босна и Херцеговине, Додик је поновио да БиХ успорава Српску на њеном путу ка ЕУ и да није спремна да даље преноси надлежности па чак ни оне које су, како је указао, поплочане великим перспективама, већ има намеру да се бори за свој највећи степен самосталности.

"Не споримо БиХ, проблем је што је ова БиХ оспорила Дејтонску, отето нам је више од 80 надлежности, РС од тога није имала ништа, већ само губитке", нагласио је Додик.

Он је додао да је РС своје обавезе завршава и да ће тако бити и у будућности.

Председник Српске је истакао и да је РС загледана у Србију и да има добру сарадњу у свим сегментима, на пољу кулутуре, образовања, здравства али и указао да таквих примера нема када је реч о БиХ.

"Нема примера где сарађују институције здравства Бањалуке и Сарајева и зато подржавамо сваку врсту политике која јача Србију, а Србија се креће правим путем и може у годинама које долазе да заузме место које заслужује као најважнија земља Балкана", уверен је Додик.

Он је понови да Српска неће признати независност Косова ни у будућности, јер јој то не дозвољава стратешки и национални интерес , подсетивши да је та независност стечена мимо међународног права и СБ УН.

Додик је такође захвалио на подршци Србије на разним пројектима од Андрић града, који се претвара у праву институцију од врхунског националног значаја.

"Ми смо ослоњени једни на друге да би очували глобалну безбедност од свих изазова", рекао је Додик.