Вести

Вучић: Решење за Железару никад ближе

Премијер Србије Александар Вучић рекао је за РТС да ће убрзо бити договорен партнер за смедеревску железару. Нико неће бити изузет када каиш буде стезан, поручио Вучић. Премијер каже да је одлука Дисциплинске комисије Уефе показала да је албанска страна виновник инцидента на стадиону Партизана.

Уколико буде постигнут договор о приватизацији "Железаре Смедерево", то ће бити "пун погодак" за Србију и грађане Смедерева, изјавио је премијер Александар Вучић, гостујући у емисији Око на РТС-у, где је дошао из Скупштине Србије са расправе о ребалансу буџета.

Премијер очекује да то питање ускоро буде решено и каже да ће бити "када џентлменски у преговорима једни другима пружимо руку".

Вучић је потврдио да ће се крајем месеца у Лондону састати са председником компаније "Есмарк" Џимом Бушаром, те да верује да ће то бити "крај мукама" за Железару.

"То је од великог значаја за целу Србију, то није од значаја само за пет хиљада смедеревских радника, то нам подиже бруто домаћи производ за читавих 1,5 одсто, што је огроман проценат, ако будемо успели да га остваримо", рекао је премијер.

Према његовим речима, у Железару је уложено много труда, рада и енергије, а подршку су дали и синдикати.

"За нас су сви ти услови тешки, али кад размишљате о будућности радника, морате тешке услове да прихватите", рекао је Вучић.

Имао је, каже, више од 60 састанака само о приватизацији Железаре и ако тај посао буде завршен – направићемо славље.

Потврдио је да је са председником Руске Федерације Владимиром Путином, током његовог недавног боравка у Београду, разговарао о проблемима петрохемијског комплекса, те да мисли да се дошло "близу решења".

Реч је о Петрохемији, Азотари и МСК-у, истакао је премијер и додао да решење очекује у наредним недељама и месецима.

 

Стезање каиша без изузетака

На питање хоће ли бити изузетака када буду смањиване плате у јавном сектору, Вучић је одговорио да неће бити изузетака, иако сматра да су просветари, који траже изузеће, у праву.

"То је једини начин да спроведете реформе", подвукао је Вучић.

Јавни дуг Србије растао је, каже, геометријском прогресијом и да ће нам бити потребно неколико година одрицања, те да су "скакања" била посебно изражена у годинама избора када је неко покушавао да купи вољу грађана, осим у 2014. години.

Каже да ће каиш бити стезан свуда, па и у државној администрацији. Вучић наводи да ће бити смањене субвенције за Железнице, пољопривреду, "Србијагас", али и РТС.

"Имамо добар план, имамо добар програм", тврди Вучић.

Говорећи о јавним предузећима, Вучић је рекао да ће то бити наша "највећа мука".

"То су људи који су научили на привилегије и да користе свој монополски положај који им је држава дала", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће се из јавних предузећа у буџет слити 115 милиона више него 2014. године. "Њих је држава направила и има држави да врате", рекао је Вучић и нагласио да ће за директоре тих предузећа бити изабрани најквалитетнији људи.

Вучић је изнео да су поједина јавна предузећа, након најаве да ће плате бити смањене, већ повећала коефицијенте за обрачун плата, правдајући то ставом да су они јавна предузећа и да нису део државне управе.

Премијер је оценио да је потребно да се уведе јача дисциплина и рекао да може да разуме одређене жалбе појединих социјалних група, али да не може да прихвати захтеве угоститеља који траже да им се не шаљу инспекције које проверавају да ли они издају фискалне рачуне.

"За нас је буџет 2015. веома важан, а 2016. – најважнији", рекао је Вучић, оцењујући да ће у 2016. раст бити 2,6 одсто.

Вучић је рекао да очекује да ће до краја мандата ове владе посао у земљи добити 100.000 људи.

 

Нова задуживања због плата и пензија

Као посебно важно истакао је неопходност смањења фискалног дефицита, као и да ће Србија морати да настави да се задужује да би исплаћивала плате и пензије, али је додао да ће крива раста дефицита полако временом ићи надоле.

Вучић је рекао да је оптимиста и да верује у све што ради, посебно када буде решено питање Железаре, "Фапа", МКС-а, петрохемијског комплекс. Најслабије, каже, стојимо у металском комплексу, али то Влада покушава да реши, а као пример је навео "14. октобар" и "Прву петолетку".

Очекује и да Кинези донесу одлуку да направе слободну трговинску зону на Дунаву. "Све приводимо крају, све мора да крене 2015. и зато сам и рекао да 2016. Србију очекује највећи раст", рекао је Вучић.

Премијер је, међутим, казао да нека предузећа морају бити ликвидирана јер за њих не постоји никаква заинтересованост. Очекује, ипак, да највећи број предузећа у реструктурирању буде сачуван.

"Помоћи ћемо тим људима. Тамо где има решења уложићемо новац и покренути фабрике, јер је најлакше рећи – затвори, али ко ће тада да ради и прави БДП?", запитао је Вучић.

Упитан да ли је са ММФ-ом све договорено око аранжмана, премијер каже да он то није рекао, али да очекује да ће све бити завршено до католичког Божића, односно 25. децембра.

Премијер је истакао и да са шеиком Мухамедом бин Зајидом разговара о новом кредиту јер је реч о веома повољним условима. Новац нам је, додао је, потребан и за "Београд на води", а ми га немамо.

За тај пројекат, каже, да је већ увелико кренуо, да су склоњене пруге и 67 објеката, те да је са станарима у стамбеним објектима већ све договорено. "Радови могу да крену већ 1. маја", рекао је Вучић.

 

Казна Уефе потврдила да је албанска страна виновник

Премијер Александар Вучић оценио је да је одлука Дисциплинске комисије Уефе показала да је албанска страна виновник инцидента на стадиону Партизана, када је прекинута утакмица између репрезентација Србије и Албаније.

"Жао ми је што су нашим фудбалерима одузета три бода, али из политичког угла то је поштено направљено јер се зна да је виновник албанска страна", рекао је Вучић и додао да је српска страна крива због тога "што није успела да прећути бруталну политичку провокацију" и што су пропусти у организацији довели до тога да један број навијача утрчи у терен у покуша да се обрачуна са играчима Албаније.

Каже да му је жао српских фудбалских репрезентативаца због тога што су изгубили три бода, али се нада да ће они наћи снаге да и поред тога изборе пласман на Европско првенство.

Упитан како ће се инцидент у Хумској одразити на предстојећи сусрет Вучића и албанског премијера Едија Раме, он је одговорио да је разочаран изјавама албанских званичника.

"Разочаран сам њиховим изјавама, чињеницом да нису желели да признају своје грешке и оптуже и осуде оне који су унели тај дрон и ту заставу 'Велике Албаније'", рекао је Вучић.

Он је поручио да је разочаран константним понављањем да је "Велика Албанија" ноћна мора Србије.

"То јесте наша ноћна мора, то је ноћна мора сваког нормалног човека и грађанина, и нећемо дозволити стварање Велике Албаније", поручио је Вучић.

С друге стране, додао је Вучић, Србија жели да разговара са Албанијом, да се у конструктивном разговору види како привредници из наше земље могу да раде у Албанији и у њу извозе или, ако има потребе, да из ње увезу робу.

"То је мој посао. Мој посао је рационално понашање и да заједно са члановима Владе и председником Републике обезбедимо мир и стабилност за нашу земљу, економски напредак", рекао је Вучић.

Према његовим речима, ако нема политичког мира и стабилности, не могу се очекивати ни економске реформе и напредак.

 

Вучић: Не мрзим Албанце

Не мрзим Албанце и спреман сам увек да разговарам са њима, поручио је премијер Александар Вучић и истакао да су у Србији похапшени сви нападачи на абланске радње, док ни од једног албанског званичника није чуо осуду инцидента са убацивањем дрона на утакмицу Србија-Албанија.

"Ми се дичимо да смо нападаче и хулигане похапсили, а они се диче својим заставама аветима, како их сада називају у интервјуима које дају тим поводом. Говоре како то јесте застава велике Албаније, али да им то није државни пројекат. Па, онда говоре како би они уједињени да уђу у Европу. То више свети Петар не може да похвата шта је њихова политика", рекао је Вучић за Данас.

Говорећи о истрази инцидента, он је рекао да нити хоће да потврди, нити да демантује да је брат албанског прермијер учествовао у њему, те да се чека окончање истраге, на којој "људи раде веома вредно".