Вести

Вучић: Само суверене земље могу штитити интересе својих народа

Председник Србије Александар Вучић истакао је, након састанка са председником Гане Наном Акуфом Адом, да са њим у потпуности дели став око неопходности функционисања земаља као суверених, које саме доносе одлуке, а руководства брину о својим народима, и тако најбоље штите интересе својих народа.

Вучић је рекао да му је велико задовољство и огромна част што има прилику да угости председника Гане у Београду и Србији. Пренео је да је са гостом имао прилику да разговара о свим важним питањима, како у свету, тако и у билатералним односима.

Подсетио је да је ово прва посета председника Гане након много деценија.

"Посебно сам почаствован што сам нашем пријатељу могао да уручим орден због развијања и учвршћивања наше сарадње. Имамо традиционално добре односе са Акром, а наша земља је увек подржавала борбу Гане за независност. Као СФРЈ смо стајали уз Африку. Активно и доследно смо подржавали тај континент током праведне борбе за национално ослобођење", рекао је Вучић.

Подсетио је да су дипломатски односи успостављени од 1959. године.

Вучић је рекао да је председник Гане могао да види у Србији како су представници 117 делегација реаговали на појаву Некрумаха на видео снимцима из 1961. године.

Вучић је подсетио да је Некрумах један од оснивача Покрета несврстаних, и да је више пута боравио у СФРЈ, те изразио наду да ће и актуелни председник Гане више пута долазити у Србију.

"Разговарали смо о свим важним питањима билатералне сарадње. Договорено да број студената којима ћемо доделити стипендије буде удвостручен са 16 на 32. Они ће увек представљати мост између две земље, мост који треба да направимо у трговачко економским, али и свим другим областима сарадње", објаснио је Вучић.

Пренео је да је разговарано и о сарадњи две земље и консултацијама које би требало да имамо увек по питању свих важних и кључних догађаја који се одигравају у нашим регионима и свету.

"Мислим и верујем да то може бити од огромног значаја за обе земље. За нас је важно да Гана постаје чланица Савета безбедности УН на две године, те је битно да их информишемо о свим догађајима у региону", рекао је Вучић.

Посебно се захвалио председнику Гане на ставу по питању територијалног интегритета Србије.

"Умећемо такву врсту става да узвратимо поштовањем, тиме што не само ценимо, већ ћемо умети и да покажемо захвалност. Видећете да смо неупоредиво оданији према својим пријатељима него многи други", поручио је Вучић.

Указао је да су разговарали о светској политици, да је могао много тога да научи од свог колеге из Гане.

"Неке ставове у потпуности делимо око неопходности функционисања земаља, да морају бити суверене, саме доносити одлуке, да руководства брину о свијим народима, и тако најбоље заштите интересе својих народа. У томе смо апсолутно сагласни", рекао је Вучић.

Пренео је и да је понудио српске грађевинске компаније, а да је Србија спремна од Гане да купује тропско воће и много тога.

Постоји, додао је, идеја да се установи мешовити комитет за сарадњу две земље што би, како је рекао, допринело бржем и значајнијем јачању односа две земље.

"У политичком смислу не само да немамо никаквих проблема, већ се изузетно разумемо, морамо да радимо више заједно, да се чешће чујемо и виђамо, као и да заједнички делујемо на међународној сцени. Што се економије тиче морамо због велике дистанце ствари да подижемо са мртве тачке, али данашњи разговори и подршка коју смо добили од председника Гане осигурава да ћемо у наредном периоду урадити много у интересу грађана и Гане и Србије", објаснио је Вучић.

Изразио је уверење да ће Београд и Акра наћи много путева сарадње, а у складу с тим, подсетио је, да је Србија обновила своју амбасаду у Гани.

"Честитам на добијеном ордену. Орден добијају само они који су суштински задужили нашу земљу и које сматрамо искреним пријатељима", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг