Вести

Вучић: Србија и Чешка имају истински пријатељске односе

Чешка пружа пуну подршку Србији да се већ ове године отворе прва поглавља у преговорима о чланству у ЕУ, изјавио је данас премијер Чешке Бохуслав Соботка, који је понудио Србији финансијску помоћ од 10 милиона круна за решавање проблема великог броја избеглица.

"Подршка чешке владе Влади Србије и народу на евопском путу и уверен сам да ћемо имати подршку за отварање поглавља пре краја ове године", рекао је Вучић на заједничкој конференцији са ческим премијером Бохуславом Соботком.

Вучић је рекао да Србија и Чешка имају веома добре, истински пријатељске односе и да Србија много тога учи и сазнаје од Чешке.

Премијер је рекао и да се разговарало о мигрантима и захвалио чешкој влади на конкретној помоћи од 360.000 евра коју су упутили директно влади, а не другим организацијама.

"Нису тражили начина да избегну владу, трагајући за другим организацијама, већ су помоћ упутили директно влади и МУП-у, којима је и најпотребнија, јер носе највећи терет у решавању овог питања", рекао је Вучић.

Вучић и Соботка су разговарали и о економској сарадњи, а премијер је истако да је размена две земље пристојна и да ће се у будућности разговарати о конкретним пројектима и ставрању услова за финансирање тих пројеката.

Он је навео и да је око 30 чешких компанија које су дошле са примером те земље у Србију овде управо да би се конкретизовала нека од тих питања.

Када је реч о конкретним пројектима он је навео да је пре свега о инфраструктури, прузи Димитровград-Ниш, изградњи пуног профила аутопута према Зрењанину, али и енергетици додајући да у тој области сарадња може да се конкретизује.

Вучић је најавио и да је једна од великих чешких компанија, Татра, заинтересована да дође у Србију и додао да верује да ће наши услови бити задовољавајући и да ће они желети да инвестирају.

Премијер је честитао чешком колеги на томе што је Чешка једна од најуспешнијих европских земаља са растом од четири одсто у провој половини ове године.

"Очекујем да ће Србија 2017. или 2018. године, после стабилизације наше екомномије, моћи да достигне тај раст", закључио је Вучић.

 

Кроз Србију прошло 115.000 избеглица, Чешка нуди помоћ

Вучић је рекао и да је од почетка године кроз територију Србије прошло 115.000 миграната, а да их је овом тренутку 7.800, а председник Владе Чешке Бохуслав Соботка понудио је Србији финансијску помоћ те државе од десет милиона круна за решавање проблема избеглица.

Српски премијер је истакао да се Србија суочава са великим таласом избеглица и да је неретко прва земља на том избегличком путу ка западној Европи која их региструје, пописује, узима отисак прста и пружа медицинске прегледе.

"У овом тренутку на територији Србије имамо на четири различите тачке 7.800 људи. Трудимо се колико можемо у складу са нашим снагама да помогнемо тим људима, да им помогнемо у доношењу хране, у обезбеђивању најелементарнијих ствари за опстанак", каже Вучић.

Премијер Србије је рекао да је минималан број тих људи, свега неколико десетина, до сада тражило коначни азил у Срби наводећи да је од око 3.800 људи на централној станци у Бечу свега њих шест тражило да остане у Аустрији, док сви остали остали иду у Немачку и Скандинавију, те да они очигледно имају своје руте и знају где треба да иду.

"Ми онолико колико можемо да помогнемо помажемо. Видим да је то највећи проблем у целој централној и западној Европи, у Србији то ми не доживаљамо на такав начин јер смо имали 300.000, 400.000 и 500.000 наших српских избеглица са простора бивше Југославије који су се себи направили куће и нове домове и који су посао морали да нађу и да живе", каже Вучић.

Ми знамо, додао је, каква је то људска мука, јер смо се са тим већ суочавали.

Вучић је рекао и да Србија неће да квари пријатељске односе са Мађараском, нити било ким другим и да ћемо свој терет "да изгурамо".

"На Бледу смо добили највеће аплаузе, јер не кукамо и не плачемо", рекао је Вучић додајући да Србија подржава ставове немачке канцеларке и аустријског министра спољних полсова Ангеле Меркел и Себастијана Курца, да чека закључке Вишеградске групе која ће 5. септембра одржати састанак о мигрантској кризи али и стратегију ЕУ.

"Ми тражимо да пред нас изнесу стратегију - ми ћемо је подржати и иако нисмо чланица ЕУ спремни смо да изнесемо тај терет. Спремни смо да прихватимо одређене обавезе и одговорност као кандидат за улазак у ЕУ" рекао је премијер.

Он је додао да је Србија ту да заједно са осталим змељама дели те проблеме, а не да се свађа и дели.

Премијер Чешке Бохуслав Соботка рекао је да је Чешка у могућности да Србији одмах да финансијску помоћ од десет милиона круна за решавање проблема избеглица, у оквиру програма за асистенцију избеглицама и превенцију великих миграционих кретања.

Према његовим речима, биће договорени и конкретни пројекти у које ће бити уложена средства која ће Чешка определити Србији.

"Чешка жели да помогне земљама које су транзитне са тачке гледишта миграната", рекао је Соботка.

Премијер Чешке је навео да та земља жели да сачува Шенгенски простор и да би желела да се пронађу реална решења за стабилизацију прилика у земљама одакле долазе мигранти и да тамо почну да функционишу центри за избеглице.

Соботка је додао да четири земље Вишеградске групе желе да сачувају Шенгенски простор и навео да сматра да Европа мора са мигрантском кризом да се заједнички избори.

"Увек смо инсистирали у свим кризама на заједничком договору у оквиру ЕУ. Чешка жели да учествује у дебати како то да се реши, али инсистира да то буде заједничко решење" рекао је премијер Чешке и додао да би Европа требало да буде активнија по том питању.

 

Гашић: Србија трпи притисак, помоћ МО и ВС мигрантима

Србија трпи велики притисак због великог броја миграната и Министарство одбране и Војска Србије дају пун допринос у пружању помоћи мигрантима на нашој територији, изјавио је данас министар одбране Србије Братислав Гашић на састанку са замеником министра одбране Чешке Јакубом Лаковским.

Како је саопштило Министарство одбране Србије, Гашић је са Лаковским разговарао о могућностима за унапређење сарадње у области одбране, као и актуелној мигрантској кризи. Констатовали су да је војна сарадња две земље добра, али да постоје објективне могућности за њено унапређење.

Гашић и Лаковски су, наводи се, разговарали и о војно-техничкој и војно-економској сарадњи две земље и нагласили да је потребно наставити и унапредити сарадњу у овим областима. Министар Гашић је рекао да се нада да ће предстојећа посета министра одбране Чешке Мартина Стропницког бити снажан импулс даљем развоју сарадње у области одбране.

Оцењено је, наводи се, да су тежишне области сарадње војно-образовна и сарадња у области атомско-биолошко-хемијске одбране. Како је саопштено, реализовано је више посета високог нивоа у оквиру програма ЕРАСМУС+ (размена наставног особља војних високошколских установа) и Програма унапређења образовања у области одбране.

Постоји, додаје се, одлична сарадња између Медицинског факултета у Храдец Кралову и Медицинског факултета ВМА, као и између Здруженог одбрамбеног АБХО центра изузетности из Вишкова и АБХО центра из Крушевца као Партнерског центра за образовање и обуку. Заменик министра одбране Јакуб Лаковски члан је званичне делегације Чешке, која борави у посети Србији.