Вести

Вучић: Србија има план за будућност

Српска напредна странка неће сама формирати власт, рекао је лидер те партије Александар Вучић и нагласио да ће кључна ствар у преговорима о влади бити план и визија будућности Србије. Јавна предузећа неће више бити партијски плен, истакао Вучић и додао да треба јачати приватни сектор.

Председник Српске напредне странке Александар Вучић каже да ће нова влада Србије бити формирана у рекордном року у новијој српској политичкој историји и да неће бити састављена само од једне странке.

"Влада ће бити формирана у року од 30 дана од проглашења коначних резултата избора, то показује да су неки други приоритети кључни за нашу земљу", рекао је Вучић, гостујући у емисији Упитник на РТС-у.

"Нећемо бити сами у влади, желимо да прихватимо паметне идеје и желимо другачију Србију. Радићемо за будуће генерације", додао је Вучић.

Како је истакао, кључна ствар приликом формирања владе биће план.

"По први пут имамо темељан и озбиљан план, на којем се ради данононоћно, имамо најбољу екипу у историји у Министарству финансија, имаћемо визију економије и будућности", рекао је Вучић.

Према његовим речима, у Србији су се промениле многе ствари. "Некада је најважније било ко ће где и с ким да заузме фотељу, које позиције у предузећима и управим одборима. Данас се више о томе у Србији не говори", подвукао је лидер СНС-а.

Вучић је навео да је претходна влада бележила добре резултате у спољној политици, борби против корупције и направилa je велике кораке на путу ка ЕУ.

"Желим и СНС жели да владамо и да имамо што већу подршку, али не да будемо власт осиона и моћна, већ да ујединимо Србију и да ујединимо комплетну јавност", објаснио је лидер напредњака.

Говорећи о саставу нове владе, Вучић је рекао да ће је чинити стручни људи и навео да би волео да Лазар Крстић остане на челу Министарства финансија.

"То зависи и од њега, јер је он увек за оштрије мере, дубље и снажније реформе, а нисам сигуран да смо у стању да спроведемо и овако дубоке реформе", рекао је Вучић. 

За јавна предузећа најбољи менаџери

Вучић је рекао и да јавним предузећима убудуће неће управљати политика и додао да више неће бити "партијских колача".

"Нека све партије, нека СНС заборави да могу да утичу на постављање директора јавног предузећа", истакао је Вучић.

Навео је да ће јавна предузећа убудуће водити најбољи менаџери, без обзира на партијску припадност, па и ако су то људи из ДС-а.

"Јавна предузећа неће бити никакав партијски плен. Два или три јавна предузећа су добро пословала", рекао је Вучић и додао да ће они који су лоше водили предузећа морати да промене своје понашање.

Вучић је најавио могућност укидања солидарног пореза, али и смањења плата у јавном сектору. Како је истакао, пензије се неће дирати.

"Пензионери, али и сви остали могу мирно да спавају, јер Србија има план за будућност", подвукао је Вучић.

Објаснио је да би смањење плата у јавном сектору од 10 одсто донело уштеду од 200 милиона евра, а смањење од 15 одсто - око 300 милиона евра.

Лидер СНС-а каже да треба јачати приватни сектор јер се на тај начин буџетски дефицит може смањити за 800 милиона евра.

"Морамо да научимо људе да је боље да идемо у приватни сектор него јавни. Ко хоће да зарађује нека иде у приватни сектор, не у јавни", објаснио је Вучић.

Каже да ће подстицати развој домаћег приватног сектора и да ће направити пакет за привлачење страних инвеститора.

"Држава је лош власник, морамо развити предузетнички дух и подстаћи приватни сектор, јер на томе почивају успешне економије и развијене земље. Ојачаћемо поштен бизнис, велики бизнис у Србији био је пљачка, а не бизнис", рекао је Вучић.

Према његовим речима, већ од сутра може се очекивати долазак нових инвеститора. Он је навео и да приватни сектор неће бити оптерећиван каматним стопама, нити додатним порезима.

Како је додао, покушаће се у наредном периоду да се 50 до 60 хиљада људи пребаци у приватни сектор.

"Нећемо да их терамо, него ћемо на то да их подстичемо", рекао је Вучић истакавши да ће у приватном сектору на десет запослених порезе и доприносе послодавац плаћати за три, а за седам ће држава да преузме обавезе.

Реформе упркос противљењима

Александар Вучић је навео да су истраживања показала "висок ниво антиреформског капацитета" у Србији, али да је његов тим спреман за реформе јер то значи добробит.

"Истраживање које је урађено по питању тога да ли су Срби спремни да прихвате реформе показује да само 15 одсто људи подржава реформе", рекао је Вучић.

Навео је да у сфери економије треба радити на структурним реформама, међу којима је доношење нових закона, решавање проблема предузећа у реструктурирању и промена односа према јавним предузећима.

На питање да ли ће до јуна успети да се реше несугласице око доношења новог закона о раду са незадовољним послодавцима и синдикатима, Вучић је одговорио: "Надам се, а не верујем".

"Разговарамо са синдикатима, желимо да разговарамо са њима. Не доносимо ништа против никога, већ за добробит земље", навео је лидер напредњака.

"Радићемо све што можемо, а да ли ће синдикати бити задовољни, не верујем. Да ли ћемо имати социјалну реакцију - имаћемо", рекао је Вучић, али и поручио да се због тога неће повући и одустати од реформи.

О помоћи државе Црвеној звезди и Партизану

Александар Вучић изнео је прецизне податке о помоћи државе спортским друштвима Партизан и Црвена звезда. Како је истакао, више новца је добила фудбалска секција Црвене звезде, док су већа средства у кошарци припала Партизану.

Према његовим речима, Фудбалски клуб Црвена звезда је имао нешто већу подршку државе него Партизан, док је кошаркашки клуб Партизан добијао више новца од државе од КК Црвена звезда, рекао је Вучић, гостујући у емисији Упитник на РТС-у.

Председник Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је да је једино решење за спортске клубове у Србији приватизација и поручио политичарима да изађу из спорта, а председницима спортских клубова да се не баве политиком.1

"Сви они клубови који нису разумели да су реформе неопходне, нека нађу модел који им одговара. Држава ће им помагати, али драстично мање", рекао је Вучић. Он је навео да рачуница за период од 2006. до 2014. године показује да је огроман новац издвајан за потребе спортских клубова - Црвене звезде и Партизана и то због "притисака који постоје из оба клуба".

Вучић је рекао да су у фудбалу била већа издавања за клуб Црвена звезда, а у кошарци за Партизан. Када је реч о фудбалу, Црвена звезда је добила 249 милиона динара на период од пет година, а Вучић је прецизирао да је то око 400.000 евра годишње.

Према његовим речима, кошаркашки клуб Партизан је на име донација и спонзорстава добио од Дунав осигурања 155 милиона динара, а од Комерцијалне банке милион и 715 хиљада евра.

За разлику од Партизана, КК Звезда је од Дунав осигурања добила 46 милиона динара, а од Комерцијалне банке 450 хиљада евра, казао је Вучић.

"На мене нико неће да врши притисак, са мном нико неће тако разговарати, језиком уцена, претњи, са мном тако не може, уђите у политику па се такмичите", додао је Вучић.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да везе између тајкуна и навијача постоје и данас и да је то разлог што су му навијачи Партизана скандирали на утакмици.

"Мене не погађају политичке изјаве Душка Вујошевића, ни он, ни његова политика ме не занимају, мене занимају навијачи Партизана", рекао је Вучић. Он је навео и да га боли и погађа скандирање навијача, које, како каже, није заслужио.

"Очекујем ефикасно суђење Шарићу"

Александар Вучић очекује да суђење Дарку Шарићу буде ефикасно.

"Суд је независтан и донеће одлуку какву донесе", рекао је Вучић, наводећи да је важно да је држава испунила задатке и показала да је способна, организована и одговорна.

Навео је да "не постоји ниједан криминалац тог калибра, а да није доступан надлежним органима и додао да се службе безбедности баве довођењем у земљу још једног човека који се налази на потерници, али није прецизирао о коме се ради.

Србија неће увести санкције Русији

Вучић је поновио да Србија неће увести санкције Русији. Објаснио је да Србија жели у ЕУ и добре односе са САД, али и да не жели непријатељске односе са Русијом. "Имамо своју земљу, и имамо своју политику" рекао је Вучић, наводећи да је тај став саопштио и Кетрин Ештон, као и свим амабасадорима са којима је разговарао.

 

 

Извор: РТС