Вести

Вучић: Србија је најбржа растућа економија у нашем региону

У присуству председника Републике Србије Александра Вучића, симболичном предајом искре креативности и иновација, која се на нашим просторима зачела и непрекидно се преноси пуних 7.000 година, још од винчанске културе, и званично је отворен Павиљон Србије на светској изложби "Дубаи Експо 2020".

Међу 192 земље, под слоганом "Повезујући умове, стварамо будућност", Србија се у Дубаију представља као иновативна и креативна земља.

Свечаној церемонији отварања Павиљона Србије присуствовали су и министарка трговине, туризма и телекомуникација и генерална комесарка наступа Србије на "Експо 2020 Дубаи", Татјана Матић, те високи званичници из Уједињених Арапских Емирата.

Вучић је пренео отварајући српски павиљон на "Експо 2020" у Дубаију, да Министарство финансија процењује да ћемо ову годину завршити стопом раста већом од седам одсто.

Вучић је, у свом излагању, указао да је Србија и прошле, ковид године, имала солидне економске резултате.

Ове године, процене указују да ће економски резултати бити бољи него прошле. Истакао је да је част што Србија може да се представи на најбољи начин на овој светској изложби, и покаже да и Србија, као и Уједињени арапски Емирати, жели да будуће генерације буду конкурентне према свету.

Похвалио је односе са УАЕ истичући да су две земље повезане партнерским односом, који се осликава и у изградњи фабрике вакцина у Србији.

Вучић је рекао да заједнички пројекти доприносе развоју Србије и дају подстицај нашој економији.

Билатерални односи су, према његовим речима, на историјском максимуму.

Указао је да је посебно задовољан и што Србија може у сарадњи са УАЕ да развија пројекат Београд на води.

Изразио је задовољство што се ова изложба одржава управо у Дубаију, на 50 годишњицу те државе.

"Догађаји као овај су одлична могућност за промоцију наше економске сарадње. Економско благостање је предуслов за напредак", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија постала најбржа растућа економија у нашем региону, која има стално растуће резултате привлачења директних страних инвестиција и трговинске размене.

Вучић је поручио да је Србија заинтересована за глобалну трговину, што је, како је рекао, један од наших најважнијих приоритета, због чега се трудимо да развијемо и остале привредне секторе.

Зато, каже, Србија и учествује на Експо изложби, и своје присуство у Дубаију сматра веома значајно.

"Важни су нам ''старт ап'' центри. Србија жели да напредује у иновацијама и области дигитализације, као и да сарађује са свима, јер је то једини начин да се заједички развијамо и смањимо политичке тензије", рекао је Вучић.

Додао је да су скупови попут светске изложбе у Дубаију важни јер пружају могућност да се види нешто другачије.

"Да се спојимо са другим државама, нацијама, да напредујемо у иновацијама. Србија је захвална што може себе да представи и своје подухвате", рекао је Вучић.

Истакао је да ће Србија у Дубаију уз помоћ виртуалне реалности представити све што нуди, и Николу Теслу и Милутина Миланковића, показати како изгледа Лепенски вир, наша култура, религија.

"Представићемо различите економске секторе, садржаје, технолошке иновације... Наша жеља је да позиционирамо Србију на листу најмоћнијих земаља у иновацијама", рекао је Вучић, који је присутнима пожелео добродошлицу у Павиљон Србије:

"Добродошли и живела Србија".

 

Циљ да ставимо Србију на листу економски најмоћнијих земаља

Вучић је изјавио да је жеља да се Србија стави на листу најмоћнијих економски најразвијенијих земаља света.

Вучић је отварајући Српски павиљон на "Експо 2020" у Дубаију рекао да Србија током свог представљања жели да покаже колико су за њу важни старт-ап центри, да жели да напредује у

иновацијама и дигиталном напретку, као и у сарадњи са другим нацијама.

"То је једини начин да заједнички кренемо у подухвате и смањимо политичке тензије. Најважније је да на овом Експо-у можемо да видимо нешто другачије, спојимо се са другим нацијама и упознамо са другим иновацијама. Захвални смо што можемо да представимо себе и своје најновије подухвате", рекао је Вучић.

Како је истакао, нада се да ће Србија успети да се преко виртуелне реалности представи кроз своје пројекте, радионице и надамо се да ћемо успети да представимо све што Београд нуди.

"На нашем штанду ће се видети како изгледа Лепенски вир, наша култура и религија.

Наш слоган говори доста тога комплексно. Представићемо и различите економске секторе, њихове садржаје и иновације", рекао је Вучић.

Вучић је као један од најважнијих пројеката издвојио "Београд на води", који је Београд ставио на листу најважнијих међународних инвестиција.

"ПКС има велики успех у овоме, преко 1000 компанија ради за Србију. Добродошли на српски штанд", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк