Вести

Вучић: Србија наставља са реформама због својих грађана и своје будућности

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Женеви да Србија јесте на европском путу, али да жели јасан одговор од ЕУ - да ли је жели или не у свом чланству.

"Морамо да знамо, и то је оно што питам многе унутар ЕУ. И - ако решимо наше проблеме са Приштином, када можемо да рачунамо на то да постанемо чланица Уније, 2025. или неке друге године и да нисмо добили одговоре", рекао је Вучић.

Вучић додаје да се нада одређеним одговорима на загребачком самиту ЕУ 2020. године и да очекује и неке политичке одлуке у ЕУ, а не само технички, бирократски приступ.

Подсетио је да су неке земље чланице ЕУ у периоду од 2005 - 2007. биле сиромашније од нас, а да чак ни данас Србија не би била најсиромашнија земља ЕУ.

"Знамо да је пред нама још посла - од владавине права, економских реформи... Спремни смо да то урадимо. Само нам реците, нећемо бити разочарани као наши партнери, да ли нас желите или не, желимо јасну ситуацију и побринућемо се за себе, за грађане, за то смо изабрани", рекао је Вучић.

Србија није у толикој мери "еврооптимистична" као Северна Македонија и Албанија, јесмо на европском путу, али не молимо никог ништа, само инсистирамо ка "јасном путу и јасној будућности", закључио је Вучић.

 

СНС члан ЕПП, одлучићу да ли ћу у Загреб

Вучић је рекао да ће тек да одлучи да ли ће ићи у Загреб на састанак Европске народне партије (ЕПП), а одлуку ће, рекао је, донети у складу са интересима Србије и странке коју води, али и билатералних односа са Хрватском.

„СНС, чији сам и даље председник, је члан ЕПП. Имамо највиши могући статус који једна странка из земље нечланице ЕУ може да има. Добио сам позив од председавајућег ЕПП и домаћина. Али, одлуку ћу донети у складу са интересима и Србије и старнке коју водим, али разуме се и билатералних односа са Хрватском“, објаснио је Вучић.

Вучић је подвукао значај билатералних односа са Хрватском и изразио жаљење што сваки пут када треба да се разговара о нечему, један део хрватског друштва, али и један део из српског, увек прави велику буку и проблеме.

Пред долазак на конференцију за штампу, како је пренео Вучић, српски новинари су га питали слично питање.

„Рекли су "како их није срамота да вас питају за спомен плочу", за коју сам сазнао од Андреја Пленковића, када имају улице Миле Будака који је тражио да једна трећина Срба буде побијено, друга покатоличена и трећа протерана, као и када подижу споменик осуђеном терористи Баришићу". Одговорио сам да пре свега хоћу да говорим о будућност“, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да ће да се упозна са свим предметима и подвукао да не види проблеме у будућим стратешким односима између Србије и Хрватске.

„Нико то сигурно не жели да пренесе, јер никоме не одговара да каже добру реч о нашим односима. Не видим шта у стратешком и стратегијском смислу може да стоји на путу добрим односима, без обзира на дневнополитичке сукобе и свађе“, истакао је Вучић.

 

Желим и Приштину, и Подгорицу и Сарајево у иницијативи

Вучић је рекао да је за Србију веома важно уклањање препрека слободном протоку робе, капитала, услуга и људи у региону, те да би у иницијативи за повезивање шест западнобалканских економија желео да види и Приштину и Подгорицу и Сарајево.

Вучић је на конференцији за новинаре после скупа Светског економског форума посвећеног Западном Балкану у Женеви, рекао да очекује многе препреке на путу тој иницијативи.

"Зато сам веома захвалан САД, Светском економском форуму, ЕБРД и другим институцијама, које су подржале тај пројекат веома отворено. То сам недавно рекао и Метјуу Палмеру (званичнику Стејт департмента) и задовољан сам што је он потврдио подршку том пројекту и данас", рекао је Вучић.

Додаје да ће се у будућости чути различити гласови о томе шта тај пројекат значи.

"Неки ће рећи да Србија то користи, јер не жели да види Приштину у тој групи, што уопште није истина. За нас је то веома важно и желимо да видимо и Приштину и Подгорицу и Сарајево у тој иницијативи, али одлука је на њима", поручује Вучић.

Скренуо је пажњу да и у ЕУ има доста људи који су противни тој идеји, јер нису "у главној улози" .

"Али, то није мој проблем. Као што сам већ рекао, нисмо деца, желимо да се побринемо за себе. На путу смо ка ЕУ, реците шта желите с нама, али морамо да осигурамо слободан проток робе, услуга, капитала и људи", закључио је Вучић.

Србија, истакао је Вучић, више нема проблем са јавним дугом, наставиће да напредује и спроводи реформе, и сарађиваће са свима у свету.

"Нећемо бежати од сарадње ни са Америком, али ни са Кином, Русијом, ни са свима другима где видимо корист за нашу земљу", поручио је Вучић.

"И, као што видите, ја то мртав хладан кажем на сваком месту и нимало се не секирам шта ће ко да ми каже. То је позиција једне независне, суверене земље, која доноси одлуке о себи, која бира своју будућност и гради је на најбољи могући начин. Ко ће да нас подржи, ко неће - њихова ствар. Да плачемо, да молимо некога за било шта - не пада ми на памет", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг