Вести

Вучић: Србија се не плаши да буде пријатељ Немачке

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић указао је данас да је пред Србијом тежак пут, али да има сигурну будућност, јер је све у њеним рукама и поручио да се Србија не плаши да буде пријатељ Немачке.
"Србија се неће плашити да буде пријатељ Немачке - а то значи да испуњава своје тешке спољно-политичке обавезе, али и унутрашње, што подразумева тешке реформе, али и да се излечи од социјалистичког самоуправаљања, како бисмо направили модерну земљу тржишне економије. Ту нећемо правити компромисе", поручио је Вучић на свечаности поводом отварања Форума Србија - Немачка.
 
Пред Србијом је тежак пут, али земља има сигурну бућност и све је у нашим рукама и све зависи од нашег рада, спремности и марљивости, истакао је Вучић уверен да ћемо у том случају, уколико се будемо понашали одговорно и озбиљно, имати подршку и Герхарда Шредера, који присуствује скупу, Немачке и канцеларке Ангеле Меркел као и немачког народа.
"Много болних и тешких ствари мораћемо да направимо да би Немачка прихватила Србију као што је прихватила неке друге земље", нагласио је Вучић.
 
Помињући две предрасуде које су у Србији постојале о немачкој држави и народу, он је навео да однедавно, међутим, многи говоре о пријатељству са том земљом, размишљају о томе како нам је потребан немачки новац, а да је "српска памет ваљда увек изнад".
 
Међутим, највазније у том односу, како је истакао, јесте да научимо од немачких птијатеља како се води одговорна и озбиљна политика и како да се ради више и да барем по нечему можемо да се поредимо са Немцима.
 
Вучић је захвалио Шредеру што је дошао у Београд чиме је показао да разуме потребе других мањих народа, као и колико је важно не само за балкански регион, већ и за целу Европу да Србија напредује економски и да све уради што је у њеној моћи да до 2018. и 2019. године испуни услове за чланство у ЕУ, а да је онда на Немачкој и другим чланицама Уније да одлуче да ли Србију прихватају као равноправну чланцу.
 
Вицепремијер је рекао и да је са Шредером разговарао о реформама које је спроводио у Немачкој, те да и он сматра да ће то бити тешко спровести у Србији, у средини где је, како је рекао Вучић, лакше прећутати и пустити да пролази време него предузимати болне резове.
"Али ми ћемо поступати другачије", поручио је Вучић.
 
Извор: Танјуг