Вести

Вучић: Србију и Кину краси челично пријатељство

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да Србија и Кина одлично сарађују и негују искрено и велико пријатељство и изразио захвалност Кини на подршци територијалном интегритету Србије, као што, додао је, Србија поштује политику једне Кине.

На састанку делегација две земље у Палати Србија, које предводе председник Србије, и кинески министар спољних послова Кине Ванг Ји, Вучић је поручио да Србија и Кина у политичкој сфери немају отворених питања, већ у свим међународним институцијама и организацијама, мултиматералним форумима, као и у билатералним односима, одлично сарађују.

"Верујем да можемо, ако је то уопште могуће, да на још виши ниво подигнемо нашу сарадњу", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је пријатељство Србије и Кине искрено, велико, те није чудо што га неретко називамо челичним.

Вучић је захвалио на подршци територијалном интегритету Србије, на онај начин на који, како је рекао, и Србија увек подржава политику једне Кине.

"Хвала вам на огромним инвестицијама у Србији. Хвала за могућност да учествујемо у инцијативи "Појас и пут". Ми подржавамо мудре речи председника Сија на ГС УН и његову иницијативу за глобални развој", рекао је Вучић.

Посебно је указао да је за само пет година трговинска размена Србије и Кине утростручена, што је, како је рекао, чињеница која најбоље осликава наше односе.

"Срећан сам због тога, то је огромна корист за грађане Србије, а верујем и надам се и за грађане Кине. Хвала вам и пренесите најсрдачније поздраве председнику Кине, са надом и жељом да га чим пандемија прође угостимо у Београду", поручио је Вучић.

Вучић је шефа кинеске дипломатије, ословивши га са "драги пријатељу", уз добродошлицу поручио да у Србији може да се осећа као код куће.

"За нас је ваша посета велика част. Хвала вам на посети и пренесите најискреније поздраве председнику Кине, који је велики пријатељ Србије", рекао је Вучић.

 

 

Заједнички пројекти Србије и Кине вредни 8 милијарди

Заједнички пројекти које реализују Србија и Кина вредни су готово осам милијарди, истакао је Вучић, додајући да две земље имају изванредне односе, да пружају подршку једна другог, и јачају трговинске односе.

Вучић је изразио задовољство због посете, како је рекао, великог пријатеља, додајући да је њихов разговор дуго трајао, о свим темама.

"Заједно са Кином имамо готово осам милијарди заједничких пројеката", нагласио је Вучић.

Вучић је додао да Србија и Кина подржавају једна другу у међународним институцијама и организацијама, као и да је утростручена трговинска размена у последњих пет година.

"То све говори о нивоу наше сарадње", рекао је Вучић.

Додао је да је Кина трећи трговински партнер Србије, али да расте "муњевитом брзином".

"Имамо изванредне односе које краси челично пријатељство. Хвала вама, и председнику Кине на подршци Србији", рекао је Вучић.

Навео је да га је посебно изненадило и обрадовало што је кинески министар спољних послова истакао неопходност сарадње у иновативним, модерним технологијама - роботици, вештачкој интелигенцији.

"На тај начин, уз подршку Кине, Србија може да иде у корак са најразвијенијим земљама света", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг