Вести

Вучић: За сваки успех који смо направили заслужни су грађани Србије

Председник Србије Александар Вучић гостујући на ТВ Пинк поднео је годишњи извештај нацији о свим важним и горућим темама са којима смо се сусретали у 2017. години. Вучић је говорио и о свом састанку у четири ока са председником Русије Владимиром Путином, као и о томе шта нас чека у 2018. години, које одлуке, каква решења и да ли се помирио са поразом на београдским изборима.

Председник Србије поручио је да је са председником Русије током посете Москви имао садржајне разговоре, те да је најсадржајнији разговор са њим водио у четири ока.

- Чињеница да смо разговарали сами говори о пристојном односу двоје људи. Говорили смо о темама у вези Србије, али и о ситуацији у региону, о очувању мира и стабилности, о КиМ и све што сам рекао је апсолутна истина. Причали смо о наставку војно-техничке сарање и потврдили смо жељу да решимо гасовод кроз Србију, будући да наша земља троши све више гаса. Руси су задовољнији јер имају партнере као што смо ми - рекао је председник.

На предавању у МГИМО је председник Србије добио титулу почасног доктора, што му је, каже велика част.

- И тамо сам говорио да се налазимо на европском путу, али и да нећемо увести санкције Русији - рекао је Вучић, додајући да је на својој политици добио поверење народа. Санкције Русији су апсолутно непотребне, будући да сарадња између две земље драматично расте у сваком аспекту.

- Односи између Србије и Русије су дубоки, тако да не постоји ни рационалан разлог нити оправдање за увођење санкција - каже председник.

У вези са нападима на Србију да седи на две столице, Вучић каже да се држава води речима Стојана Новаковића: "Волео бих да су Срби више Срби".

- Србију водимо пратећи своје интересе, а не интересе ЕУ, Русије или Америке. Притисака ће бити, али нисам биран за председника кућног савета, већ је мој посао да браним и штитим своју земљу - рекао је Вучић.

Он је подсетио да је разговарао са 71 званичником у седам месеци, те да и ова сама чињеница говори о ширини активности. Подсетио је на унутрашњи дијалог о КиМ, истичући да је почело да се говори о проблемима, правима, могућности и будућности на Косову.

Председник истиче да Србија данас гледа у будућност и мир и да нећемо поновити грешке из 90-их и 2000-их.

- Избећи ћемо пљачке, корупцију и мафију и нећемо својим одлукама правити грешке. Од јануара до новембра 2017. смањили смо стопу криминала и број убистава. Када пратите медије, рекли бисте да се људи само убијају, али званични подаци говоре другачије - рекао је Вучић.

Председник је, говорећи о вечитом дербију и инциденту који се догодио, истакао да је било пропуста, али да надлежни органи раде свој посао.

- Много чудних ствари је ту било. Не верујем да нико није крив и да је то јако широка организација, да су случајно дошли исто одевени. Надлежне службе се баве тиме и добро знају шта се збива. Организатори су били из више земаља у региону, а Хрвати само извршиоци. Безбедносне агенције раде и не верујем да ће се овако нешто поновити - рекао је Вучић.

Вучић истиче да многима "споља" не одговара стабилна Србија.

- Зашто би одговарала стабилна Србија онима који су је некада разарали? Зашто би им одговарала Србија у којој Брнабић и ја имамо снагу? У том случају не могу да нас повлаче као марионете - каже председник.

Косово и Метохија, мир и стабилност у региону, ненарастање тензија у БиХ, јача економија и повећање пензија и плата биће главне теме наредне године, истиче председник, додајући да ће просечна пензија бити 25.000 динара, а не 15.000 као некада.

- Од јануара месеца повећавамо пензије, а затим и онима који већ имају високе пензије. Просечна новембарска плата била је тачно 401 евро, у марту очекујем 430-450 евра, а крајем следеће године идемо на плату од 500 евра. Морамо да радимо на томе, на европским интеграцијама и владавини права, о чему ћемо посебно да причамо, као и о цензури. Спреман сам да дођем да разговарам и са господином Петровићем који ме је вређао и са господином Ћулибрком. Спреман сам да им дођем и одговорим им. Причао бих и са господином Обрадовићем. Они се у текстовима чак труде и да на насловној испаднем ружно. Реците ми у којој држави смете да на насловној објавите овако увредљив наслов о председнику? - запитао је председник.

Председник је, говорећи о изборима, подсетио на убедљиве победе које је однео, да је остварио личне амбиције и да остају политичке.

- Желимо земљу која ће ићи ка ЕУ, али која ће гајити пријатељства са Русијом и Кином. Заборавили сте на Кину! Данас људи у Смедереву боље живе. Са њима и Русима разговарамо за Бор и то нам је задатак за наредну годину, као и Петрохемија - рекао је Вучић.

Почетком године чека нас концесиони уговор за аеродром Никола Тесла.

- Очекујем да понуда иде преко 450 милиона. Пре пет година профит аеродрома 130.000 евра, данас је већи 260 пута, иако кажу да је два пута већи. Појаве се стручњаци из жуто пиргаве коалиције па кажу да треба да узму паре себи! - рекао је председник.

Вучић истиче да се не сме бежати од одговорности и да не смемо да се обмањујемо.

- Треба доносити одговорне, а не лаке одлуке. Ако председник треба да доноси лаке одлуке, онда га можете наћи на сваком ћошку - истиче председник.

Он додаје да се многима не допада то што се боримо за своју земљу. Вучић каже да ЕУ води преговоре, када је реч о Приштини и да би било боље за нас да је то остало у УН. Србија ће, како истиче, наставити да учествује у разговорима, а ако се још неко убаци у разговор, и то неко ко је признао независност КиМ, Србија ће убацити некога ко није признао независност, односно Русију.

- Разговарао сам са Путином и он ми је потврдио да ће по потреби ући у разговоре. Србија нуди компромис, иде објективно и неутрално колико је то могуће - рекао је Вучић, додајући да Албанци ништа не раде самостално и да они не доносе одлуке.

Говорећи о миру и стабилности у региону и конференцији тројног чланства у Београду, председник каже да је у Сарајеву разговарао о утврђивању границе између БиХ и Србије.

- Рекао сам да желимо да се договоримо, анализирали смо све. Изетбеговић је рекао да је њима то тешко јер је у питању Дрина. Био сам спреман на сваки компромис, а онда сам добио одговор да се не може решити то за два дана. Зашто смо онда разговарали? Зато сам прокоментарисао у Београду на конференцији за штампу да тако изгледа сваки наш договор - рекао је Вучић. Посета Загребу одложена је јер сам говорио истину. Обмањивали су свет да је више несталих Хрвата, то сам рекао и на инаугурацији Колинде Грабар Китаровић. Нестали су Срби Крајишници и они су их третирали као Хрвате. Први пут су тада грађани Хрватске чули истину - рекао је Вучић.

Председник је рекао да је 648 беба више у првих десет месеци, али да то није довољно. Он је упозорио да Срби неће опстати ако се нешто не промени, те да је најнижи наталитет тамо где је стандард највиши.

- 2050. оствариће се прогноза института да ћемо бити на 5.800.000 становника. Долазиће нам конобари из других земаља, нећемо имати довољно радне снаге - каже Вучић.

Председник је најавио да следеће године креће изградња станова за припаднике безбедносних служби, а ако то крене добро, онда креће и изградња за младе брачне парове.

- Важно је да кренемо већ у мају или јуну и да све припремимо са локалним самоуправама и Београдом. То је велики пројекат - рекао је Вучић, додајући да држава треба да плати једну милијарду за 4 или 5.000 станова.

На лето ће Коридором 11, сем Банцарева за које не може да гарантује, све бити завршено, најавио је председник.

- То је важно због сигурности и безбедности људи - рекао је Вучић.

Пупинов мост, како је истакао, претходна власт је само уговорила, а сав посао и финансије обезбедила је ова Влада.

- Неки политички противници су ми на урађеном приватно честитали, јавно никако - каже председник, додајући у шали да се одриче своје позиције додељујући је њима.

Председник каже да га је срамота шта су све неки тражили од њега и да никада неће то рећи.

- Разлика између мене и њих је у томе што ја имам стид и образ, а они су превише опасни јер их ништа није срамота - рекао је председник.

Председник је упоредио резултате направљене у Београду током овог мандата и претходних, подсећајући на Икеу, Београд на води, фасаде, Трг Славија.

- У четвртак подносим извештај, отварамо фабрику у Лебану. У последњих 10 година смо тамо изгубили пола становништва. Када се вратимо у Београд, главна тема била је Скадарлија коју смо наводно почели да асфалтирамо. Та политика у којој ћете да убацујете детерџент у фонтану, да бомбардујете и рушите град, да ли је то политика? Да склањам људе у чији рад верујем, да бих поставио вас? Крив сам јер људе у које верујем нисам довољно бранио јер нисам имао времена - рекао је председник.

Говорећи о наводној афери "Јелка", председник каже да је главна атракција у престоници.

- Усвојен је градски буџет, који је 10 одсто већи. Ниједна ставка није оспорена, а онда се појави прича о јелци од 83.000 евра. Када сам чуо да јелка кошта толико, реаговао сам као и сваки грађанин, вероватно. Звао сам Синишу и питао каква је то јелка која толико кошта. Пуно је да кошта и 63, камоли 83.000 евра. Потпуно сам разумео све који су били љути у том тренутку. Позвао сам Синишу и људе из градске управе који су ми рекли за мало другачије детаље. Постојале су у том тренутку у мојој глави две могућности - да је неко био корумпиран или да је неко нехајно и лоше спровео процес јавне набавке. Обе могућности би биле веома лоше. Затим сам добио комплетну анализу од 1999. године, где су и Ђиласови уговори. Ради се и ове године о компанији која тргује са Грчком и Кином и која са градом сарађује годинама. Рокфелерова јелка трајаће до почетка фебруара, док ће ова у Кнез Михаиловој трајати 10 година, по уговору. Прошлогодишња јелка је била скупља и постоји - пребачена је на Славију и није је платио град. Понуде су тражене, а понудиле су се фирме из Естоније, и многих других држава - рекао је председник, показујући анализу од 1999. године до данас и износећи детаље о јелци која је ове године постављена у центру престонице.

Председник је затим показао фотографију јелке из Новенте ди Пиаре која кошта 400.000 евра и која је најскупља у Европи. Како је истакао, улагање у јелку и новогодишње украсе директно доноси новац у градску касу и привлачи стране компаније, фирме и хотеле.

- Имам срца и емоција и страшно сам се изнервирао када сам чуо да је јелка "тешка" 83.000 евра. Онда чујем објашњења. Они који су је гађали тоалет папиром питао бих да ли то раде и код своје куће. Не бих им дао место градоначелника јер се утркују ко може више да опљачка. Београд ће догодине изгледати још лепше. Био сам у Бечу, па смо оданде донели украсе који су нам се допали. Москва је величанствена, сликали смо град и донели смо Синиши и Весићу, све како би људи могли да раде у овом граду, зарађују, да чују стране језике, да уживају у космополитском граду - каже Вучић, додајући да Београд више неће бити у мраку.

Председник је показао фотографију објекта у Пионирском граду, нелегално, те да су објекат наводно поклонили, али да добију 15.000 евра по термину.

- У уговору, подсећам да је Ђилас власник 50 одсто, пише да се објекат гради као потреба за остваривањем општег друштвеног интереса и за дневни боравак деце. А онда ту никне зграда за ријалити! "Емотион" се понудио да помогне изградњи и да се зграда поклони Србији. Зграда је подигнута наводно искључиво у интересу деце. Председник је подсетио и на подземне контејнере, те да не разуме гнев због јелке, када се све ово стави на сто.

Вучић је запитао одакле Јеремићу стан од милион евра, глисери и зашто је суштина приче 19.000 динара које је неко уплатио на рачун СНС.

- Ако је то тема, а није тема руски гас кроз Србију, онда свака част. Нападали су ме због посете Русији, а Рогозина су тамо нападали због експеримента са псом. Рекли су како ми тамо демонстрирају на псу шта ће мени Руси да раде! - прича председник.

Председник је рекао да је презадовољан убедљивом победом на локалним изборима.

- Очекивали смо проблеме у Мионици, тамо су јаки Шешељ и ДС. Прошли пут је тамо било озбиљних проблема, али је све прошло мирно и сваки глас је поштено зарађен. Треба да се уплашим и да поднесем оставку, а освојио сам оволики број гласова? Треба да се уплашим јер гађају зграду Владе тоалет папиром и вичу "Вучићу, педеру"? Треба да власт препустим оном што се грчи и једина активност у току дана му је да типне неколико пута по телефону? - запитао је председник.

Вучић је рекао да се не плаши ничега, сем да не буде урађено оно што је замишљено у престоници. Како каже, новца ће бити за прву фазу изградње метроа, те да ће се остатак успут обезбедити.

- Успели смо и оно у шта многи нису веровали. Дисциплиновали смо се и наставићемо неку врсту аранжмана са ММФ-ом. Желимо да смо организовани и одговорни. Плашим се да све што смо започели неко не уништи. Направили су један велики пројекат - Мост на Ади, а погледајте колико великих пројеката данас имамо. И у Србији има много величанствених пројеката. Желимо да људи гледају у будућност и да за будућност гласају. То сам рекао и у Мионици и у Пећинцима и људи су ме послушали. Избори нису забава. Питање гласања је питање одговорности и посвећености, људи бирају своју будућност и разумеју то. Опозиција се бави Вучићем и како да ме сруше, а ја им поручујем да неће успети - рекао је Вучић.

Председник је истакао да не жели да се враћа на место премијера, те да Ана Брнабић ради одлично свој посао. Србија је узнапредовала у сваком смислу.

- Кажу "где год кренете, свуда се копа". Ваљда то треба да се похвали, а не да се куди! Ово је проблем, ово је аматеризам и корупција, а не говоре о згради Великог брата?! Синиша Мали наводно има 24 стана и не може да објасни да има један стан у згради која има 24 стана. Ти несрећници који причају те глупости нису били ни близу просечног студента, док је Синиша Мали био један од најбољих студената у САД. Направише идиота од њега и пореде га са људима који не знају како се пише немој, нећу, немам и нисам - рекао је Вучић.

У наредна три месеца отвара се фабрика у Лебану (у четвртак, 28.12.), завршене су филипинска фабрика у Нишкој Бањи, Сурдулица, Крагујевац, Ужице, Ниш, Темерин.

- Доводимо све више инвеститора, за шта је важна дигитализација. У јануару очекујем долазак јапанског премијера - најавио је председник. Он је додао да ће се наставити изградња путева, фабрика, станова.

- Хвала људима на подршци. Имамо много тога да направимо, урадимо и изградимо. У финансијама немамо проблема. За спољну политику нам треба храброст. Не треба да се одричемо онога што је наше, треба да се посветимо нашој будућности и зауставимо одлив наших људи, што је ненадокнадив губитак. Надам се просечној плати од 500 евра, када ће бити више разлога да се, они који су отишли, врате. Желимо да решавамо проблеме запошљавања, требаће нам помоћ за очување политичке стабилности. Са свима треба да градимо пријатељства, да убрзавамо пут ка ЕУ, али без угрожавања традиционалних односа и реалних, политичких и економских - рекао је председник.

Вучић је у закључку честитао Божић онима који га славе по Грегоријанском календару и Нову годину. Председник се захвалио свима у Влади који су сарађивали са њим, али је истакао да ништа не би било урађено без подршке народа.

- Биће све боље. Сваке године се повећава животни стандард. Београд има најнижу незапосленост у историји. Може боље и мора, али сам досадашњим успехом задовољан - рекао је Вучић.

 

 

 

 

извор: Пинк