Вести

Вучић: Живим за успех и напредак наше земље

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је веома задовољан данашњом Здруженом тактичком вежбом "Вихор 2024" на Пештеру и истакао да је већина војне опреме која је приказана нова.

Гостујући на ТВ Пинк, председник Вучић је истакао да је наша војска данас на Пештеру деловала онако како жели да наше оружане снаге и наша војска изгледају на бојном пољу.

"Не само доктринарно, већ суштински морамо да напустимо концепт четири бригаде. Морамо да имамо јединице за деловање у различитим родовима војске у оквиру истог батаљона. Јединице које ће да имају дронове за извиђање, дронове камиказе, дронове који могу да носе терет, много бомби", рекао је председник Вучић. 

Додао је да морамо да имамо и авионе, и хеликоптере, и противоклопна средства.

"Не можете да имате бригаду задужену за једно, за друго... Тако да је и то батаљон плус другачији тактички приступ. Променила су се времена, променио се начин ратовања", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је нагласио да смо истовремено показали много већу снагу него раније и да му је драго да то људи примећују.

"Данас кад је кренула нека врста дефилеа наших јединица које су учествовале и оклопних возила, и свих возила, транспортних возила, можете видети да је готово сва техника нова. Готово сва, преко 80-85 одсто технике, све је ново", истакао је председник Вучић. 

Нагласио је да је "алас" промашио за два метра тенк, што је дозвољено, с обзиром на даљину са које је гађан, а да смо на том оружју радили дуго.

"Задовољан сам оним што је војска урадила, оним што су људи из ВТИ урадили, али уз помоћ Телеоптика, Жироскопа", рекао је председник Вучић.

Говорећи о дроновима, рекао је да су скоро сви погодили циљ.

Похвалио је и рад приватних компанија које праве дронове и рекао да је могућ аранжман са ПРДЦ ако смање цене.

Посебно је истакао тенкове који су дошли из резерве, и рекао да тако треба да изгледа српски тенк.

"Могли сте да видите "пасарсе" који су велики посао обавили, погодили су дронове. Много тога смо данас могли да видимо, могли смо да видимо врхунску обученост, без грешке изведено вежбу за више од 2.000 људи", поручио је председник Вучић.

Додао је да су се чули веома глупи коментари Аљбина Куртија и њему сличних који су говорили да Србија на 30 километара ваздушном линијом на удаљености од Косова спроводи вежбу.

 

Очекујемо огроман новац из наменске индустрије и 500 нових оруђа

Председник Вучић је рекао да је модернизација Војске Србије велики приоритет, а да се наредних година очекује огроман новац из домаће индустрије и око 500 различитих нових оруђа који ће постати део Војске Србије.

"Све што смо данас показали, готово ништа од тога нисмо имали пре само 10 година", рекао је председник Вучић, на ТВ Пинк, након вишедневне Здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем "Вихор 2024" на Пештеру у којој је учествовало више од 2.000 припадника Војске Србије и око 350 средстава ратне технике.

Председник Вучић је рекао и да су у питању огромна улагања у нашу наменску индустрију и војску, као и то да ћемо пре краја године да имамо преко 4.500 хиљаде дронова "комарац".

"Данас смо могли да видимо огроман број Лазара, Тројки, Милоша, ... ФАП-ових возила нових са митраљезима од 12,7 до 14,5 мм како и на који начин туку. Наше тенкове прекривене термовизијском заштитном опремом које производи Јумко - Врање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је поносан на све људе који у томе учествују, на производе Петолетке, чачанске Слободе, на пушке из Заставе, не само модуларне већ и њихове снајпере који су како је навео, непогрешиво гађали на 800 до 1.000 метара.

Додао је да је људски фактор оно што је сада свуда у Европи и свету проблем око војске. 

"Тешко је добити људе, иако сад имају веома пристојне плате, веома пристојне, а посебно их имају припадници специјалних јединица. Сад то ширимо и на специјалне тенковске јединице и на неке друге, да би могли да живе изузетно пристојно. То су људи који врло професионално и одговорно доживљавају свој позив, родољуби", навео је председник Вучић.

Додао је да је тешко радити на војсци и на војној индустрији. 

"То су људи који знају како је сваки корак тешко направити. А питате што не направите серијски више дронова? Па не можете. А ми ћемо пре краја ове године да имамо 'комараца' свакако преко 4.500", рекао је председник Вучић и додао да је војска данас и јуче у вежбама убила 50 дронова камиказа али да то мора тако јер војници морају да науче како да их користе, како да погађају.

Србији је, како је нагласио, потребно да увек на стоковима има преко 10.000, касније ћемо то повећати на преко 100.000.

Додао је да Србија увози део дронова, и да ће наставити да их увози.

Председник Вучић је рекао да су сви данас видели кинески Ћ-95 и нагласио да ускоро из једне друге земље Србија увози неке друге дронове. 

У вези са авионима Рафал из Француске, председник Вучић је рекао да тек треба да се потпишу уговори.

"Имамо много понуда, али радимо на томе и поносан сам на то. То је прескупо, али је то страшно важно за обезбеђивање независности и суверенитета земље", рекао је председник Вучић и нагласио да живи за успех и напредак Србије.

 

Отпор резолуцији у УН све већи, наша борба траје и неће бити лака

Председник Вучић је рекао да отпор доношењу резолуције о тзв. геноциду у Сребреници у Генералној скупштини УН постаје све већи и да резултат гласања неће бити онакав какав су спонзори резолуције очекивали, додавши да борба Србије траје и да неће бити лака.

Најавио је да га сутра у Београду очекује важан разговор са помоћником секретара Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента Џејмсом О'Брајаном и да након тога иде у Њујорк.

Поводом предстојеће Генералне скупштине Уједињених нација, председник Вучић је изјавио да планира да разговара са представницима више од 120 земаља по питању резолуције и да је до сада разговарао са представницима 23 земље. 

"Они су рачунали да ће имати најмање 70 до 90 гласова 'за', да ће 60 до 70 бити 'уздржано' и да Србија може да добије 20 до максимално 30 гласова. И то саопштавају свима. Ја вам сад кажем, неће бити такав резултат", изјавио је председник Вучић гостујући на ТВ Пинк.

Рекао је да спонзори резолуције имају доминацију у ГС УН, јер ће вероватно 27 чланица ЕУ гласати "за", као и САД, Канада и земље које су, како председник Вучић каже, политички патуљци.

Председник Вучић наводи да све више земаља у свету сазнаје истину о Србији и истиче да српска борба траје и да неће бити лака.

"Видећемо ту ко је пријатељ, а ко није пријатељ Срба и Србије. Ко је пријатељ правде, истине и међународног права, а ко није", рекао је председник Вучић. 

Додао је да чека да се по питању резолуције изјасни највећи светски стручњак о том питању Јехуда Браун и навео да ће Србија имати више гласова него што се очекује.

"Да знају људи у Србији, нећемо ми имати ни пет, ни 10, ни 20 гласова против, већ више од тога. И неће бити уздржаних 20, 30 и 40, као што они мисле, већ више од тога", рекао је председник Вучић.

Навео је да ће "увек бити велики песимиста" али и да ће се увек борити до последњег тренутка.

"И неће им то бити тако лако као што су замислили. Замислите ви да имате резолуцију о којој ће више земаља да буде 'уздржано' или 'против' него 'за'. И они ће да кажу да су победили. Супер, победили сте по вашим измишљеним правилима. Да је било више за него против. Али ћете више имати земаља које ће бити уздржане и против, то вам сад кажем, него они који ће бити 'за'", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио српском народу да ће наставити да се бори.

"Ми ћемо своју Србију да сачувамо. Сачуваћемо и образ српског народа. А ако буду имали више гласова за него против, што је вероватно, дан после подићи ћемо српске тробојке, српске заставе и још снажније, чвршће и одлучније, уздигнуте главе ходати и нашим, и светским и било којим другим улицама", рекао је председник Вучић.

Истакао је да би доношење резолуције водило ка додатним поделама у региону и навео да је резолуција првенствено немачка идеја, подржана касније од стране најмноћнијих земаља НАТО.

Говорећи о пријему тзв. Косова у Савет Европе, председник Вучић је рекао да известилац о пријему Дора Бакојани није испунила своју обавезу да дође у Београд и да разговара са Београдом.

"Два пута сам прихватао разговоре са њом, прихватао да се видим са њом, прихватао да разговарамо видео конференцијском везом, сваки пут је отказано", рекао је председник Вучић.

 

Бриселски споразум био тежак компромис, издржали да не угрозимо себе

Председник Вучић је изјавио да је потписивање Бриселског споразума пре 11 година био тежак компромис, али најбоље што је у том тренутку могло да се уради за земљу и да не будемо брутално кажњени.

"Не заборавите, нисмо ми прогласили независност Косова 2013. или 2014., већ је проглашена 2008. године. И тада је већ 85 најразвијенијих западних сила и других признало независност Косова", рекао је председник Вучић за ТВ Пинк.

Председник Вучић је истакао да смо добро издржали све ово време 12 година касније, "да не признамо независност Косова, да и даље постојимо као народ, а да нисмо угрозили ни себе ни своје постојање никаквим ратовима, санкцијама, иако је нашем народу на КиМ било апсолутно најтеже".

Председник Вучић је рекао да је потписивање Бриселског споразума био тежак компромис и да је, иако га је потписао премијер Ивица Дачић, он учествовао заједно са њим у томе и да никада није крио. 

Што се тиче ЕУ, председник Вучић је рекао да је прошлих 11 година, 11 година њихове лажи.

"Срамоте Европске уније, срамоте САД и то је показало да су они у ствари имали све време један тајни план, а то је, са Србима разговарате, направите план. Срби увек морају да испоруче оно што је њихова обавеза из неког плана, Албанци никада ништа не морају да испоруче, а ми ћемо да пронађемо хиљаду разлога којима ћемо то оправдати", рекао је председник Вучић.

Притиске ЕУ на Приштину, председник Вучић је оценио као бесмислену и безобразну реторику, која се чак не понавља. 

"То помену на неку годишњицу. Иначе их то не занима", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је додао да је ЕУ увела "санкције" против Аљбина Куртија тако што га је позвала на обележавање 75 година Савета Европе да прича о људским правима, што је добио визну либерализацију, чланство у Парламентарној скупштини НАТО-а  и  чланство у Савету Европе.

Председник Вучић је рекао да су јуче Стејт Департмент, Европска унија и сви остали реаговали када су били приведени двојица или тројица Албанаца и један Србин припадник косовске полиције.

"Сви су пуштени у року од 24 сата, не зато што је било ко од њих нешто тражио или не знам шта већ у недостатку доказа, али су људи испитани, одређени закључци заузети, па ће се видети даље. Ниједан није пребијен, ниједан није малтретиран, нико ништа", констатовао је председник Вучић. 

Председник Вучић је запитао зашто нико  од њих није реаговао када је пре неки дан Србин Стефановић изубијан код Зубиног Потока, када је ухапшен Срећко Софронијевић, који је као и његова породица малтретиран.

Подсетио је и да су Обреновића држали у притвору седам или осам месеци зато што су убили бога у њему, а да десет месеци нико не спомиње да српска роба не може на КиМ из централне Србије.

"И то раде да би Курти могао после тога да нас замајава тиме, не могу ја да формирам Заједницу српских општина, управо смо поднели тужбу за геноцид преко Савета Европе пошто нису држава призната од УН да би могли да користе Међународни кривични суд у Хагу", констатовао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да нико не може ни да му одговори зашто сада, 29 година касније, Резолуција о Сребреници у УН.

Председник Вучић је приметио да су 24. марта питали зашто се Срби стално враћају у прошлост и да не треба у УН да се говори о НАТО бомбардовању и враћа се у 1999. годину.

"Ми три дана после тога сазнамо да они хоће да нас врате у 1995. И кад вас они враћају у 95. онда је то враћање у прошлост зарад будућности. А кад ми њих хоћемо да вратимо у прошлост и то не тако далеку прошлост, е то је враћање у веома далеку прошлост", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је Србија суочена са невероватним безобразлуком и лицемерјем.

"Нешто са чим се ни једна земља није суочавала. Република Српска нема право на самоопредељење, а Албанци могу. Све може. Не постоји ни један принцип. Урадите све што можете против Срба. И против слободарских народа који не желе да буду у неком јединственом броду који нема појма где иде, који мало побеђује у Украјини, па онда више не губи у Украјини.  Појма немају где воде свој брод, не знају ништа, али не воле да виде сигурне мале бродове који знају и куда иду и који не воле да им они одређују куда ће да иду. Е то не воле да виде ни по коју цену", рекао је председник Вучић. 

Додао је да ће се Србија борити на понос нашег народа, на понос свих наших грађана.

Председник Вучић је навео и да је плата у БиХ била 380 евра кад смо имали 330 евра.

"А данас ми имамо плату од преко 850 евра или 850 евра, а они имају 670 евра. То је направљено у последњих 10 година. Само да видите колико је Србија брже напредовала. При томе стопа нашег јавног дуга је свега 47,6%. А просечна стопа светског јавног дуга је 93%, да имате у виду", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да ће Србија чувати понос, бринути о свом достојанству и позвао грађане да енергију усмере на напредак земље, да, како је рекао, јединствени и уједињени, дочекујемо не лаке тренутке, идемо ка ЕУ и покажемо да не могу да нас сломе и победе.

"И бићемо препознати пре свега на глобалном југу, али и широм света, чак и као неко ко све више заузима лидерску позицију у слободарском делу света", рекао је председник Вучић.

Како каже, успећемо да сачувамо Србију и на европском путу где има много добрих ствари, али и много лоших, које су, како је додао, само за нас припремљене.

"И није истина да нису, јесу, али шта да радите, морате да гледате да тај брод плови у сигурну луку. И то је мој позив грађанима да заједно, јединствено, уједињени, дочекујемо не лаке тренутке, да покажемо да се боримо и да то право не могу да нам одузму", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је важан и рад да би земља ишла напред и да би се људи у њу враћали.

"Сви треба да усмеримо енергију у напредак да би им показали да не могу да нас руше, сломе и победе, да смо научили лекције из прошлости, да смо довољно паметни да доносимо рационалне и одговорне одлуке, да им се супроставимо политичким средствима свуда и у лице кажемо све што никада нисмо смели, да им се ни на једном месту не додворавамо", рекао је председник Вучић.

 

Добијање инвестиционог рејтинга био би велики успех за Србију

Председник Вучић је рекао да би достизање инвестиционог рејтинга за Србију значило да је ниво привлачења инвестиција много виши и да је то велики успех са обзиром на проблеме са којима се земља суочава.  

Председник Вучић је то рекао поводом изјаве министра финансија Синише Малог након састанака у Вашингтону да очекује да Србија до краја године добије инвестициони рејтинг.

"Са свим тим ми успевамо да дођемо до инвестиционог рејтинга. То вам значи да јефтиније узимате новац на финансијском тржишту, између осталог то значи да више никаквих проблема немате и да само све зависи од вашег рада у будућности", изјавио је председник Вучић гостујући на ТВ Пинк.

Подсетио је да је Мали у Вашингтону разговарао са представницима агенције "Standard & Poor i Moody's" и објаснио да за Србију тај инвестициони рејтинг значи да има, како каже, фантастично стабилне јавне финансије и већу економију, на том нивоу коју заслужује инвестициони рајтинг.

Србија то успева, додаје председник Вучић, поред свих проблема са којима се суочава, наводећи као пример да кад год премијер привремених институција самоуправе у Приштини Аљбин Курти да неку, како председник Вучић истиче, глупу изјаву, то се одрази и на српске јавне финансије.

 

Спремни смо да променимо закон, опозиција треба да донесе потписе

Председник Вучић је изјавио да предстојећи локални и београдски избори још нису обједињени и расписани, и да се чека опозиција да би могао да се промени Закон о локалним изборима. 

"Нису још обједињени избори, то ћемо да видимо да ли ће Ана Брнабић да распише. Рекла је ако у међувремену донесу потписе, али они се још нису одлучили", рекао је председник Вучић за  ТВ Пинк.

Председник Вучић је објаснио да локални избори не могу да се распишу док се не промени закон. 

"Пошто сте то тражили, а ми смо спремни да заједно са вама и променимо закон", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да верује да ће народ било да излази на изборе у 95 општина или само на београдске, умети да изабере оне који се боре за земљу и оне који остварују резултате.

"Како год да буде, шта год да буде обједињени избори или не, готово сам сигуран да ће народ умети да изабере оне који се боре за земљу, оне који остварују резултате и оне који ће да их стварују у будућности. А да причам о опозицији, потпуно сам незаинтересован", рекао је председник Вучић. 

Рекао је да је "2. јун далеко", захвалио се народу Србије и рекао да борба предстоји. 

Додао је да су представници опозиције све време лагали да је била нека изборна крађа на претходним изборима у децембру и да је свима то јасно.

"Они који још као неће да учествују на предстојећим изборима, неће јер знају да губе изборе, знају да је разлика данас већа у корист наше листе у односу на њих. Све време су они лагали, и сви су они знали да лажу, али тако им је било лакше јер су изгубили", рекао је председник Вучић. 

Истиче да су представници опозиције организовали и сваку врсту хајке, и говорили против своје земље. 

"Морали су да нанесу велику штету Србији, да се на најгори начин говори против своје земље", рекао је председник Вучић помињући да су организовали хајку са Јосипом Јуратовићем из Бундестага.

"Погледајте за шта се он све залаже, па ће вам бити јасно, као и са Шидером који је највећи подржавалац Аљбина Куртија од свих у целој Европи", рекао је председник Вучић. 

"Нећемо се предати и нећемо им дати да нас понизе и да нам покажу на било ком месту да су лако победили.

Једно мало европско племе показаће како се бори за своју слободу и урадићемо много више него што наши противници и они који би желели да учине много тога против Србије данас мисле да ће да направе. А и када се то заврши наставићемо да радимо још вредније да побеђујемо на другим пољима, изграђујемо земљу и да покажемо колико смо успешнији од осталих", рекао је председник Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк