Вести

Вујовић: CОP26 прилика да Србија искаже посвећеност климатским напорима

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић састала се са регионалним амбасадором Уједињеног Краљевства за COP26 Дејвидом Мораном и амбасадорком Велике Британије у Србији Шан Маклеод, са којима је разговарала о циљевима, значају и приоритетима предстојеће Конференције УН о промени климе (COP26), која ће бити одржана почетком новембра у Глазгову.

Вујовић је навела да је повећање климатске амбиције и прилагођавање на измењене климатске услове високо на лествици приоритета Владе Републике Србије.

"Уложили смо велике напоре да се у марту ове године усвоји Закон о климатским променама, који је основа за успостављање система за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште и прилагођавања на измењене климатске услове. Убрзано радимо на изради пратећих докумената, а оформили смо и Национални савет за климатске промене у чијем раду учествују представници ресорних министарстава, струке и цивилног сектора. Основни подзаконски акт који се тренутно израђује је Стратегија нискоугљеничног развоја, коју ћемо усвојити много пре предвиђеног рока, као и Програм прилагођавања на измењене климатске услове чији је рок за доношење 2023. године", рекла је Вујовић.

Вујовић је додала да је CОP26 прилика да Србија искаже своју посвећеност глобалним климатским напорима.

"Наш циљ је да повећамо амбиције и да допринесемо бољој интеграцији климатских промена у секторске политике, што ћемо показати кроз усвајање и подношење ревидираног Национално одређеног доприноса, са повећаном климатском амбицијом од најмање 33,3% смањења емисија ГХГ до 2030. године у односу на 1990. годину" , истакла је Вујовић.

Вујовић је додала да се у сарадњи са Програмом УН за развој и осталим партнерима, реализују пројекти који су основа за позиционирање Србије као лидера у региону у области заштите животне средине и климатских промена.

 

 

 

 

Извор: Танјуг