Вести

Вујовић: Подршка ЕУ Србији у испуњавању циљева Зелене агенде

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић састала се са шефом за сарадњу у Делегацији Европске уније у Србији Николом Бертолинијем, сталном представницом УНДП-а Франсин Пикап, шефом канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Алесандром Брагонзијем и Карин Мекдоналд из Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (СИДА),  са којима је разговарала о имплементацији ИПА пројекта "Зелена агенда за Србију", вредног осам милиона евра који ће финансирати Европска унија.

Пројектна активност односи се на увођење еколошке политике и мера енергетске ефикасности, као пилот активности на територији целе Србије, и то на свим нивоима - републичком и локалном, у циљу подршке "Зеленој агенди за Западни Балкан".

Вујовић је навела да је Зелена агенда приоритет за Владу Републике Србије, додајући да је недавно одржан и први састанак Радне групе за имплементацију Декларације из Софије.

"Планирано је да активности у оквиру ИПА пројекта "Зелена агенда за Србију" спроводимо у шест области које се односе на климатску акцију, енергетику, циркуларну економију, смањење загађења, заштиту природе и биодиверзитета и одрживу производњу хране. Све ове активности у складу су са "Зеленом агендом за Западни Балкан" и својеврсна су подршка овом стратешком концепту којем је Србија посвећена", рекла је Вујовић.

Вујовић је присутне упознала и са визијом и циљевима Србије на пољу заштите животне средине и ублажавања климатских промена.

"Желимо да унапредимо квалитет ваздуха, да решимо питање управљања отпадом и изградимо инфраструктуру за пречишћавање отпадних вода и недостајућу канализациону мрежу. То су приоритетни пројекти на којима радимо и који се уклапају у Зелену агенду. Паралелно са тим радимо и на унапређењу законодавног оквира и његовом усклађивању са регулативом ЕУ. Усвојили смо Закон о климатским променама, оформили Национални савет за климатске промене, а тренутно се израђује и Стратегија нискоугљеничног развоја, коју ћемо усвојити много пре предвиђеног рока, као и Програм прилагођавања на измењене климатске услове чији је рок за доношење 2023. године", рекла је Вујовић.

Вујовић је захвалила УНДП и европским партнерима на подршци у припреми и реализацији зелених пројеката који су важни за Србију и поручила да очекује наставак успешне сарадње и у будућности.

 

 

 

Извор: Танјуг