Вести

Зобеница: Пајтићева власт потпуно осиромашила Војводину

– Тачан датум одржавања митинга Српске напредне странке у Новом Саду се још не зна, али је сасвим извесно да ће бити одржан до краја априла да би се обележила годишњица формирања Владе Србије, коју предводи Српска напредна странка с премијером Александром Вучићем – рекао је у разговору за „Дневник” потпредседник Извршног одбора странке Дамир Зобеница.

 

– Није спорно да се ми за годишњицу Владе Србије, када је Акелсандар Вучић постао премијер, окупимо. Спорно је што смо митинг заказали за 25. април па је Демократска странка, вероватно зато што нема ништа друго паметније да ради него да нас врати у деведесете године, заказала митинг за исти дан. Такав случај смо имали, ако се сећате, децембра 1996. године, када су организовани контрамитинзи. Једна група је била на Тргу републике, а друга на Теразијама, на свега два минута хода. Ми не желимо више никад тако нешто да се догоди и зато смо, чим су демократе повукле такав неодговоран потез, одлучили да откажемо свој митинг за тај дан. Не желимо да постоји било каква шанса за сукоб због различитог политичког мишљења. Немамо апсолутно ништа против тога да се ДС окупи и да на протесту искаже своје ставове, али одлука да закажу митинг за исти дан када и СНС јесте скандалозна.

 

* Како се СНС припрема за покрајинске изборе, да ли ћете правити предизборне коалиције?

– Нисмо још званично разговарали о евентуалним предизборним коалицијама. Мислим да ће наши локални одбори, у зависности од стања у својој општини, сами одлучивати о томе да ли је потребно да иду с неким у предизборну коалицију или ће их правити после избора. Сматрамо, а то смо и показали на републичком нивоу, да је потребно да што већи број људи предузме одговорност у вршењу власти. Дакле, није нам циљ да радимо као ДС, који је годинама понижавао мање странке и онда се чудимо што људи у локалним самоуправама који су с њима сарађивали једва чекају да им окрену леђа и да приђу СНС-у и да с нама направе коалицију. Ми се на тај начин не понашамо и никад ни нећемо.

 

* По вама, који су највећи проблеми у Војводини?

– Војводина је у последњих десетак година заиста постала сиромашан регион Србије. Раније, кад би Републички завод за статистику објавио листу десет општина у којима су највећа примања у Србији, те општине су увек биле из Војводине. Више нема таквих општина из Војводине. Економија је уништена у потпуности. Под хитно треба променити људе који су узрок таквом стању. То је несумњиво странка Бојана Пајтића, која је води Војводину од 2000. до данас. Сви знају причу о Развојној банци, Фонду за развој... Дају субвенције некоме ко је очигледно њихов пријатељ или близак странци. Отворе фабрику, дођу камере и онда фабрика ради масец дана па се затвори. То би у другој држави био велики скандал и неко би за тако нешто одговарао, а код нас се ништа не дешава. Градски одбор СНС-а издао је и не знам више колико саопштења с конкретним примерима пљачке народних пара. То буде вест у медијима један дан, а затим сви забораве на то. Нажалост, нисмо задовољни радом надлежних државних органа.

 

* Српска напредна странка је на власти на републичком нивоу, зашто не мењате оно што не ваља?

– Први пут у држави у последњих доста година имамо извршну и законодавну власт, која не врши никакав утицај на судску. Јер је то тако нормално и тако је у сваком цивилизованом друштву. Код нас је увек раније био случај да, кад неко дође на власт, посмењује тужиоце и судије и постави своје људе, који ће радити по налогу политичке странке. То сад није случај јер желимо да променимо друштво. С друге стране, имамо толико примера да полиција одради посао и све до детаља истражи, Тужилаштво евентуално одреагује, али немамо судски епилог. То говори у прилог тези да људи који седе у судовима и Тужилаштву не раде добро свој посао. Немогућа је ситуација да је ова земља покрадена до те мере, а да нико жив за то није одговарао. 

 

* Зашто не можете то да промените?

– Да посмењујемо тужиоце и судије, били бисмо проглашени за диктаторску државу. Ви видите колико се у медијама напада Александар Вучић, он лично и сви чланови његове породице, па се опет оптужује Александар Вучић за медијски мрак! То је велики парадокс. Присетите се само ко је поменуо Бориса Тадића кад је он био председник, или Ђиласа? Ко је њихове чланове породице поменуо у вези с неком афером и приписивао им неке будалаштине сваких месец дана? Нико никада! Ево, сад имамо потпуно невероватну ствар: да се премијер критикује – треба да се критикује – али да је главна мета у толиком броју медија, док се истовремено оптужује да је медијски мрак у Србији, заиста је нечувено. Али, нећемо никад постати Демократска странка и нећемо радити ствари које су они радили. Радимо по закону и гледамо ствари дугорочно и другачије. Тежак је моменат, тешке ствари радимо, али смо сигурни да ће период пред нама показати да је све што се ради много много здравије за државу него што се радило за време ДС-а.

 

* Да ли је уставни положај Војводине задовољавајући?

– Устав се мора поштовати од првог до последњег слова. О њему се не расправља. Имамо поједине странке које константно причају о Уставу. Да ли је добар, да ли треба да се мења? Што се тиче садашње аутономије, мислим да је то сасвим довољан степен да Војводина оствари посебност коју заиста има, тако да, што се мене тиче, овај модел аутономије је прави.    

 

* Као покрајински посланик, како оцењујете протекли период у Скупштини Војводине?

– Нажалост, Скупштина није тело које би требало да контролише Покрајинску владу. Владајућа већина се претворила у чист сервис Владе. Од педесетак посланика ДС-а имамо свега десетак који се јављају за реч, док већи део посланика нисмо никада чули за ове две и по године. Парламент је класичан сервис, продужена рука која треба да заврши неке процедуралне ствари. Колико је Скупштина, нажалост, небитно тело, показало се у марту, када су на дневном реду били традиционални симболи Војводине, који нису усвојени. А било је све договорено с ДС-ом. Они су на две званичне седницеКолегијума Скупштине и на једној незваничној, која је трајала сат, пред седницу парламента рекли да ће гласати за симболе, а што је још битније, чланови ДС-а су на ресорном одбору и гласали за симболе. Видели смо, међутим, како један позив неколико минута до почетка седнице Скупштине може да промени све. Дакле, Скупштина Војводине нема велику моћ, не ради се онако како би требало да се ради и нисам задовољан. Час уцењује СВМ, час Лига, и онда се телефоном договарају, а парламент, као један уважени дом, све то спроводи на један телефонски позив. Дакле, дешавање у марту су показале колико је Скупштина Војводине небитна. Мени је жао што као посланик то морам да кажем.

 

Откад је киднаповање одборника демократски метод?

Не би било лоше да потпредседник ДС-а Горан Јешић грађанима Србије објасни у којој се то држави киднаповање одборника и разбијање главе грађанима, зарад опстанка у фотељи, назива „демократским методама”.

– Позивам Горана Јешића да објасни зашто су он, шеф криминалног режима у Војводини Бојан Пајтић, и његов брат, лажни новинар Владимир Јешић, држали, противно њиховој вољи, одборнике СО Инђија, које су одвели 100 километара далеко, у хотел на Андревљу, у Беочину, који је у власништву Покрајинске владе – навео је потпредседник Извршног одбора СНС-а Дамир Зобеница.

Зобеница је позвао Јешића да конкретно одговори на питање да ли ће трошкове митинга ДС-а платити од народних пара које је његов шеф Бојан Пајтић, „батинаш и криминалац, отео од деце с посебним потребама, или од опљачканог новца из Развојне банке Војводине, или их, опет, можда, спонзоришу њихови пријатељи тајкуни с којима су заједно опљачкали Војводину и Србију”.

 

Извор: "Дневник"