Вести

Селаковић: Приштина безобзирно крши Вашингтонски споразум

Привремене институције самоуправе у Приштини су аплицирањем за чланство у Савету Европе још једном доказале да су неодговорност и једностраност принцип њиховог функционисања, изјавио је министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић, додајући да би евентуални пријем Приштине у СЕ, ту организацију довео у колизију са основним постулатима на којима почива, јер Приштина константно крши права Срба.

Селаковић је навео и да такав потез показује да Приштина нема искрену намеру да кроз дијалог са Београдом долази до решења која би доприносила стабилности и напретку региона.

"На циничну и апсурдну опаску приштинске министарке Донике Гервале Шварц, да ће Београд подржати чланство тзв. "Kосова" у Савету Европе, могу само да одговорим да ћемо размислити о таквој могућности оног тренутка када постане могуће да се у Савет Европе учлањују покрајине и региони", рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао да ће Србија као суверена земља, реаговати на одговоран начин, дипломатским и политичким средствима, на одлуку Приштине да безобзирно прекрши Вашингтонски споразум, и тако ћемо, како је рекао, стати у одбрану, не само својих интереса, већ и основних принципа међународног права.

"Пријем самопроглашеног "Kосова" у Савет Европе довео би ту организацију у колизију са постулатима на којима почива, јер кршење људских права Срба и других неалбанаца на Kосову и Метохији је програмска и идеолошка константа у деловању ове и свих претходних влада привремених институција самоуправе у Приштини", додао је Селаковић.

 

 

 

Извор: Танјуг