Архива новинских чланака

Правда - Томислав Николић - 30.04.2012.

• Колике су шансе да у првом кругу победите Бориса Тадића и већ тада постанете шеф државе?
- Очекујем да сваки грађанин Србије који изађе да гласа 6. маја, у тренутку док буде размишљао о томе чије ће име заокружити на гласачком листићу, добро размисли о томе како је живео у протекле четири године. Поручујем грађанима да размишљају о својој деци и породици, да се сете неиспуњених обећања, да изаберу промене и коначно да одлуче да Србија крене напред. Грађани су ме уверили да желе промене и да их никаква математика која је ДС одржала на власти, неће спречити да их остваре.

• Шта ћете поручити грађанима после 6. маја?
- Тог дана покренућемо промене које Србија чека већ 12 година. Грађани ће одлучити о својој судбини и о животу какав желе да живе. Доста им је 12 година пљачке и безнађа у које су доведени. Поручићу им да ћемо одмах почети да реализујемо решења из нашег програма која су преточена у Белу књигу. Реч је о новом Закону о јавним набавкама, Канцеларији за брзе одговоре, реформи пореског система, борби против политичких привилегија, смањењу државног апарата, па све до жестоког обрачуна са корупцијом и криминалом.

• Какву Србију жели да гради СНС?
- Желимо поштену и успешну Србију у којој хе народ веровати свом председнику и влади. Уколико грађани и СНС не смене садашњу власт, Србија ће бити осуђена на још четири године пропадања. Грађани су препознали нашу искрену намеру да променимо Србију и верују да смо једини спремни за 7. мај. Они знају да ћемо од првог дана напорно радити, јер наша енергија није потрошена. Србија ће добити председника који ће бринути о сваком грађанину, коме ће Устав бити светиња, који ће строго контролисати владу.

• Мислите ли да је то могуће и да ће грађани поверовати у то после досадашњих обећања које је претходна власт имала, попут акција од 1.000 евра, 200.000 радних места, уласка у ЕУ, нових инвестиција...
- Да, могуће је. Наша обећања нису нереална. Залажемо се за нови Закон о јавним набавкама који ће уштедети 500 милиона евра сваке године, основаћемо Развојну банку која ће субвенционисати привреду, реформисаћемо порески систем. Довешћемо стручњаке како би Србија искористила своје потенцијале. Запослићемо људе. Људи нам верују.

• Верујете ли да од Ђурђевдана зависи будућност Србије и да ће ваша коалиција бити у прилици да формира владу?
- Да, од Ђурђевдана зависи будућност Србије. Политику чине људи који су осетили живот под Тадићевим режимом. Видео сам широм Србије да грађани желе промене и мислим да сам их и уверио да ја могу да их донесем. Народ ће донете одлуку у складу с тим како је живео, а сва статистика говори да нема пуно због чега би могао да се присети. Да вам не набрајам колико је незапослених, колико је лоших приватизација, колико кошта евро, какве су цене... Пре три године створио сам Српску напредну странку и у том периоду постали смо најјача политичка опција у Србији. Резултати избора ће то показати. Победићемо и формираћемо владу.

• А сарадња са ДСС?
- Ми не одбијамо разговор ни са ким коме је као и нама интерес Србије на првом месту. На преговарачком столу биће наша Бела књига као основа за договор.

• Спекулише се и могућа сарадња са ЛДП и УРС?
- Тачно, спекулише се.

• Са којим странкама онда нећете ићи у коалицију?
- Са странкама које су биле део Тадићевог режима које ми желимо да сменимо. Политика ДС је поражена и они ће за неколико дана, када постану опозиција, имати прилику да дуто размишљају о томе где су погрешили. Коалиција са тим странкама потпуно би елиминисала опозицију у Србији, а осим тога погазио бих све оно о чему годинама говорим.

• Како решити економску кризу и који су вам сегменти привреде најбитнији за развој у наредном периоду?
- Ово је питање на које не може да се одговори у неколико речи. Већ сам вам рекао да имамо економски програм у нашој Белој књизи, да планирамо да усвојимо и примењујемо неколико системских закона, да нећемо додатно задуживати земљу и грађане. Сви привредни сегменти су важни, али мислим да Србији у фокусу треба да буде пољопривреда која је 12 година систематски уништавана. Ми ћемо субвенционисати сељаке, јер они могу да нахране целу Србију.

• Да ли ће ваша влада бити економска влада, пошто сте промовисали за председника будуће владе доктора економије Јоргованку Табаковић?
- Свакако да је економија наш приоритет. Јоргованка Табаковић је моја дугогодишња сарадница, дивна жена и велики борац. Када смо размишљали ко би био кандидат наше странке за то важно и одговорно место у држави, сви смо се једногласно сложили, јер осим ових њених људских квалитета, она има и онај који ју је баш и квалификовао за то место, а то је стручност.

• А када је решавање питања КиМ?
- СНС залаже се да се решавање тог питања потпуно отвори за јавност и да све политичке странке постигну консензус о томе. Не могу да вам говорим о ономе што је по налогу Бориса Тадића договорио српски преговарачки тим, јер чак ни ја, као лидер најјаче странке у земљи, ни о чему нисам обавештен. Када ја будем дошао на власт ништа нећу крити од грађана, а ни од колега политичара. Напротив, биће ми важно да чујем сва мишљења о том великом и болном проблему Србије.

• Када је у питању сарадња са земљама у региону, говори се да би ваш избор могао нашкодити добросуседским односима?
- СНС, иако није на власти има врло коректне односе са земљама у региону. Сарађујемо, са свима разговарамо, јер мислимо да је то добро и неопходно. Тако ћемо и наставити када дођемо на власт. Тада ћемо имати и прилику да продубимо сарадњу.

• А када је у питању сарадња са осталим земљама у Европи и свету?
- Осим што се залажемо за улазак у ЕУ, ми желимо да сарађујемо и са свим осталим земљама. То што ћемо једног дана постати део Европе, не значи елиминацију других земаља које према нама имају добре намере. Нарочито нам је важно јачање веза са Русијом и Кином. Никако не желим да изоставим ни Јапан и друге економске гиганте Азије. Сви који мисле да инвестирају у Србију су добродошли.

• Шта бисте поручили грађанима који 6. маја излазе на изборе?
- Поручујем им да је гласање за било коју од малих странака као што су Двери, СПС, заправо бацање гласа право у кутију ДС. Велика је вероватноћа да те мале странке уђу у коалицију са ДСом и ето нама још четири године мрака. Дакле, позивам све које желе стварне промене да гласају за СНС која једина може да их донесе. Победићемо, јер је СНС највећа, најснажнија и једина искрена у намери да промени Србију. Грађани то знају.
Најпрљавија кампања до сада

Оптужили сте да ДС води прљаву кампању против вас и ваше странке?
- Потрошили су 15 милиона евра да би свима у Србији показали колико ме мрзе. Тај новац могли су паметније да потроше, јер је у Србији превише оних којима би то много значило. Ова кампања је једна од најпрљавијих икада и на њу нећу да одговарам јер ме таква политика не интересује. Актуелна власт обећала је хиљаде радних места, и 1000 евра од акција, нове инвестиције, а ништа од тога нису испунили. Грађанима нису поднели рачун за оно што су потрошили. Тадићев режим у мени је препознао човека који ће га сменити и ево видите, не презају ни од чега.