Архива новинских чланака

Правда - Томислав Николић - 30.09.2011.

Можда су то били и прерушени Шиптари. Изгледало је као да вежбају гађање на нама - испричао је он. Лекари Здравственог центра у Косовској Митровици потврдили су да су сви рањени Срби погођени бојевим мецима, а не гуменим, како то тврде из Кфора. Коришћени су и распрскавајући тзв. дум-дум меци. Сви рањени Срби су погођени или у леђа или са стране, што говори нико није нападао војнике Кфора, како тврде у Приштини.
Николић је рекао да напади морају да буду документовани како би се показало ко је крив за пуцњаву. - Дошли смо јер је било потребно да после трагедије која се догодила, и иза које стоје Кфор и Еулекс, покажемо да смо увек ту и да ћемо увек бити уз народ - рекао је председник СНС.

Николић је поручио властима у Београду да не треба сами да одлучују о судбини Срба на Косову, већ да морају да укључе цело друштво. - Спремни смо све да учинимо да бисмо помогли, јер је ово наша држава и увек ће бити наша. Снажном дипломатском активношћу морамо спречити Кфор да пуца на голорук народ, јер они не представљају опасност по војнике у тенковима - рекао је Николић. Лидер СНС је позвао Србе на северу Косова да остану јединствени и да се не деле страначки, а власт у Београду да гарантује поштовање Устава Србије.
Ако власт разговара мимо тога, то мора да расправи са народом - рекао је он.
И Александар Вучић је пожелео рањеним Србима брз опоравак и обећао да ће их поново посетити. Он је рекао и да се нада да ће их ускоро видети „у лепшој, кућној атмосфери“. Функционери СНС обишли су и Србе на барикадама.

Решење у Москви и Вашингтону

Председник СНС-а сматра да кризу на северу Косова треба решавати дипломатском акцијом у троуглу Москва-Вашингтон-Брисел. Николић је рекао да је оно што се за столом договори са Вашингтоном и Москвом оствариво, а да су све друго празне приче.
Треба разговарати отворено, али не са онима који служе, него са онима који одлучују. Овог часа, углавном о свему одлучује Америка, али ја мислим да Русија има велику моћ и утицај, и да би оно што договоримо са Русијом, а што није супротстављено интересима Срба и Албанаца, највероватније и САД морале да подрже - рекао је он.