Народна скупштина

Брнабић: Влада Републике Србије је проевропска

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поновила је у Скупштини Србије да европске интеграције остају стратешки приоритет земље и један од најважнијих задатака, те да ће фокус владе бити на владавини права, будући да смо у погледу остала два "стуба" интеграција - економских реформи и реформи јавне управе, како је рекла, "далеко догурали".

Брнабић је у расправи о Предлогу закључка поводом представљања извештаја ЕК о Србији за 2020. годину, који је председнику парламента поднело 15 посланика, захвалила на тој иницијативи и додала да ће дискусија у пленуму о извештају ЕК о Србији постати редовна пракса.

"Мислим да је важно да се у скупштини расправља о овом извештају и да дискусији присуствују сви најрелевантнији министри, као и да чујемо од законодавне власти шта је то на чему треба да инсистирамо у будућности", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је влада проевропска и да је то свакако јасно и из експозеа који је представила посланицима у парламенту.

"Ми смо до сада отворили 18 поглавља, два су привремено затворена, а пет преговарачких поглавља је спремно за отварање", рекла је Брнабић и додала да су у извештају ЕК најважније препоруке, односно оно на чему Србија треба да ради у будућем периоду.

Брнабић је, говорећи о начину на који се односи према европским интеграцијама, рекла је да је Србија одлучила да суштински мења ствари и да не доноси законе ради закона већ да ради на томе да Србија постане европска по резултатима.

Премијерка је рекла да Србија са нестрпљењем чека да види како ће се применити нова методологија проширења, која подразумева отварање кластера, односно одређених области, уместо поглавља, наводећи да ће и грађани све то моћи лакше да прате.

"Знаћете када отворимо читаву област какви су резултати", рекла је Брнабић.

Када је реч о три стуба на којима почивају европске интеграције, Брнабић је рекла да је Србија највише урадила у економији и да је за то добила највише похвала, те да је "далеко догурала" и у области реформе јавне управе. Како је додала, електронска управа у суштини значи и борбу против корупције, која се тиче трећег стуба, а то је владавина права.

Брнабић је навела да се у првих месец дана од формирања Владе Србије доста тога урадило и да је дат јасан сигнал да ће владавина права бити један од фокуса.

У том смислу, додала је да је Србија објавила ГРЕКО препоруке и захвалила је скупштини што је усвојила Кодекс понашања народних посланика уз амандмане које је предложила Агенција за спречавање корупције, а који су се тицали препорука ГРЕКО-а.

Захвалила је парламенту и због тога што је у брзом року изабрао Повереника за заштиту равноправности, чланове Државног већа тужилаца, председнике судова широм Србије…

Када је реч о слободи медија, Брнабић је рекла да је Влада Србије усвојила акциони план за медијску стратегију, формирала Радну групу за то, као и за заштиту и безбедност новинара са чијим ће се, како је рекла, члановима виђати макар једном месечно.

Указала је да је садашња министарка културе и информисања Маја Гојковић скинула сва саопштења са сајта преко којих се претходно руководство расправљало са медијима.

Брнабић је споменула и унапређење изборних услова, рекавши да су изборни услови 2020. године много бољи него 2012. године, као и што је слобода медија данас неупоредива са оном из 2011. и 2012.године.

Рекла је да је формирана Радна група за имплементацију ОДХИР препорука и додала да се и даље ради на унапређењу изборних услова, што је у интересу и владајуће странке и коалиције, јер се тако добија и већи легитимитет власти.

Брнабић је рекла и да је Србија показала спремност за дијалог са Приштином, као и велику флексибилност и храброст, наводећи да брзина у том процесу не зависи само од Србије већ је, како је рекла, за "танго потребно двоје".

Дијалог је, како је рекла, важан и за безбедност Срба на КиМ, али и за читав регион. Премијерка је захвалила председнику Србије Александру Вучићу јер води дијалог и зато што је преузео највећи део терета на себе, а Владу Србије ослободио да ради друге ствари.

"Оно на чему ћемо инсистирати је Заједница српских општина. Не можемо ићи у нове споразуме ако Приштина не имплементира прве споразуме", рекла је Брнабић која је захвалила комесару за проширење Оливеру Вархеију и председници ЕК Урсули фон дер Лајен.

 

 

На којој страни извештаја пише да су "Бошњаци дискриминисани"

Брнабић је упитала посланика СДА Санџака Ениса Имамовића, реагујући на његово излагање о Извештају ЕК о напретку Србије у евроинтеграцијама, на којој страни извештаја пише да су "Бошњаци дискриминисани".

Брнабић је додала да је више пута читала Извештај, посебно делове извештаја који се односе на критике.

Приметила је да је Имамовић рекао да је размишљао да предложи амандмане, али није и оценила да су тиме сами одлучили да не учествују, а да после говоре како их нико није чуо.

"Ви сте онда изабрали да не учествујете", рекла је Брнабић и констатовала да се тако не води дијалог.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2