Народна скупштина

Брнабић: Закони у складу са Уставом и нашим друштвом

Измене закона о забрани дискриминације и Предлог закона о родној равноправности у складу су са Уставом и отвореношћу нашег друштва, изјавила је председница Владе Републике Србије  Ана Брнабић.

"Не, не знам одакле вам ти закључци из та два закона. Ја ништа од тога нисам прочитала. Закони су у потпуности у складу са Уставом и нашим друштвом, нашом отвореношћу. Чини ми се да не постоји ниједан разлог да мислите тако о тим актима", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да ће се ти закони тек наћи на дневном реду парламента и да се не би сада мешала у ту дебату, јер ће посланици имати прилику да разговарају детаљно о оба предлога.

"Али, мислим да су они у складу са Уставом, јер су прошли и све инстанце у оквиру Владе Србије које проверавају да су сви закони које влада предлаже у складу са Уставом", рекла је Брнабић.

Додала је да дубоко верује да су ти акти у духу традиције нашег народа који је увек био отворен и толерантан.

Брнабић је рекла да је питање родне равноправности важно за друштво, те да смо ми већ имали такав закон, па је ово само додатно унапређење те области.

 

O Ђиласу и Палми: Само институције могу да нас спасу

Брнабић је изјавила да институције треба да разреше тврдње Маринике Тепић која је изнела на рачун Драгана Марковића Палме, али и службену белешку у којој се наводи да је Драган Ђилас физички напао бившу супругу и њене родитеље.

"Како год погледате ово је једна тужна епизода и једино што може да нас спаси јесу институције у које верујем" , рекла је Брнабић, одговарајући на питање посланика ЈС Животе Старчевића који је питао о службеној белешки против Ђиласа.

Брнабић је рекла поводом Ђиласовог случаја да је била шокирана када је видела исказ Иве Ђилас, али и због тога што нису реаговали надлежни органи, односно свакако не на прави начин, поручујући да то треба истражити.

"Ово није само насиље према женама, ово је насиље у породици. Овде су нападнуте и старије особе. Малтретирао је жену док је била трудна. И све укупно је страшно. Зашто се о овоме није раније причало не знам и жао ми је сто није, али Ђилас дугује нека објашњења", рекла је Брнабић.

Брнабић је поручила да то мора да осуди цело друштво, као и да треба да се испита зашто је службена белешка стајала у фиоци на Врачару.

Брнабић је рекла да јој је од тога страшнија службена белешка, а да опозицију изгледа баш брига за углед наше земље и за углед странаца који воле Србију и поштују је довољно да, као Вералди, буду почасни конзули.

Брнабић је објаснила да је Вералди који је у Италији промовисао интересе Србије сада умешан од стране бивше амбасадорке Србије у Риму Санде Рашковић Ивић политичку аферу у нашој земљи, те да је дошао у позицију да се брани јер му је име постављено у тај контекст.

"То је срамота за насу земљу и за све нас", оценила је Брнабић.

Брнабић је додала да је Мариника Тепић увредила све жене у Јагодини које врше неку јавну функцију, јер је навела да су, како је рекла, преко "забаве и дружења" дошле до посла.

Брнабић је подвукла да све наводе треба истражити, као и службену белешку у којој је наведено насиље Драгана Ђиласа.

 

 

Пројекат за хидроелектрану Бродарево 1 и 2 биће поново на јавном увиду

Брнабић je изјавила да ће пројекат за градњу хидроелектрана Бродарево 1 и 2 на Лиму бити стављен на јавни увид и да се неће доносити никаква решења без сагласности локалног становништва.

Брнабић је рекла да је више од 10 година канадска фирма развијала тај пројекат, али је одустала због комплексности и зато што пројекат није добио еколошку дозволу.

Брнабић је рекла, било је и проблема са Црном Гором, јер је та земља изразила забринутост због прекограничног утицаја.

Брнабић је напоменула да је реч о хидроелектранама средње величине.

"Сада је то преузео домаћи инвеститор, у јуну или јулу прошле године, био је јавни увид, али није било великог учешћа јер је то било у доба короне", рекла је Брнабић додајући да би зато требало поновити јавни увид како би биле више укључене заинтересоване стране.

Рекла је да је за што већу диверзификацију енергетских извора, али да животна средина мора да буде на првом месту, као и да ће у наредним недељама обилазити пројекте који се реализују у области заштите животне средине.

 

 

Од суботе дигитални ковид сертификати

Брнабић је најавила да ће вакцинисани грађани Србије од суботе, 1.маја, добијати дигиталне ковид сертификате.

Брнабић је одговарајући на питање посланице Јасмине Каранац (СДПС), како мотивисати грађане да се вакцинишу, указала да је Србија успоставила од почетка процеса одличан ИТ систем, који омогућава издавање електронских сертификата.

Ти сертификати треба да омогуће путовање вакцинисаних грађана.

Брнабић је пренела да се до 15 часова у Србији укупно, макар једном дозом, вакцинисало 2.150.280 грађана, што је изнад 30 одсто укупног пунолетног становништва.

Другу дозу вакцине, како је додала, примило је 1.462.125 грађана, што је 25,6 одсто пунолетне популације.

Када је реч о имунизованима, а то су грађани којима је од друге дозе вакцине прошло две недеље или пет у случају "AstraZeneca" вакцине, до сада их је 1.265.974, односно 20,2 одсто пунолетне популације.

Рекла је да ће Србија имати ускоро око 40 одсто укупне популације која би била вакцинисана, што је добро, али истовремено је указала да постоје велике разлике између градова и општина.

Најуспешнији је у вакцинацији Београд, посебно централне градске општине.

Навела је да је у Старом Граду више од 62 одсто укупно пунолетног становништва вакцинисано, на Савском Венцу 61 одсто, на Врачару око 60 одсто.

Најслабија је вакцинација у општини Тутин са само осам одсто пунолетне популације, а потом следе Нови Пазар, Лајковац, Љиг, Жагубица, Мерошина.

Такође је рекла да највећи степен вакцинације постоји у популацији старости између 65 и 74 године, са више од 60 одсто, што је, оценила је, одлично, јер се ради о угроженој категорији.

Код особа старијих од 75 година вакцинисано је 52 одсто, али код оних до 35 година још се мора много тога урадити, констатовала је Брнабић.

Подсетила је да држава заједно са Београдом, Новим Садом и другим градовима, као и фестивалима, од 15.маја покреће кампању за мотивисање младих да се вакцинишу.

Такође је пренела да је на јучерашњој седници Кризног штаба одлучено да се отворе пунктови за вакцинацију у тржним центрима, те да ће први бити отворен у Ушћу, затим Делти, а потом вероватно у Крагујевцу и Нишу.

"Масовно отварамо и локалне домове здравља за вакцинацију. Похвалила бих општину Босилеград, где иду од куће и вакцинишу грађане. Мораћемо тако у неким разуђенијим општинама даље од градског језгра", објаснила је Брнабић.

Рекла је да је у Србији све боља и стабилнија епидемиолошка ситуација.

"Бројеви падају, а највећи део тога је захваљујући вакцинацији, што се најбоље види у Београду, где драматично пада број оболелих. Вакцинација ради“, истакла је Брнабић апелујући на грађане да се вакцинишу.

Брнабић  је подсетила да 98 одсто, актуелно нешто мање од 5.000 хоспитализованих ковид пацијента, није вакцинисано.

Нагласила је да Србија има вакцине тренутно за сигурно још 350.000 грађана, а од 5. маја добија нову испоруку 104.000 вакцина компаније "Pfizer-BioNTech" , те стижу додатне количине вакцина и из Ковакс програма.

"Немамо проблем са вакцинама, ајде да будемо одговорни и вратимо се нормалном животу", закључила је Брнабић.

 

 

Надам се да у Европском парламенту неће опет ићи у "екстреме"

Брнабић је изјавила да Влада Србије узима с пажњом документ какав је Резолуција Европског парламента с обзиром на опредељење за чланство у Европску унију и без обзира што у њој постоје делови који су субјективни.

Додаје, међутим, да се нада да и европарламентарци неће ићи у екстреме као што се ишло у последњој резолуцији.

Брнабић је одговарајући на питање шефа посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђа Милићевића рекла да има ствари у Резолуцији Европског парламента на које такође мора да се обрати пажња.

Брнабић је рекла да постоје у резолуцији неке "чињенично погрешне ствари", а да су информације које је Милићевић навео неке од таквих.

"Кажу да смо имали недостатак медицинске опреме, а ми смо током кризе ту опрему слали и појединим чланицама Европске уније како би им помогли јер су били у тежој ситуацији од нас, да не причам колико смо помогли региону. Не постоји аргумент који може да побије ту тврдњу”, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да не може да крије разочарање, јер су за такву резолуцију гласали и парламентарци из Италије, којој је Србија слала медицинску опрему.

Оценила је да као и у свакој скупштини, па тако и у Европском парламенту постоје они који се не слажу са политиком владе у Србији, па се из те политизације јављају необјективни чланови резолуције.

"Надам се да се неће понављати, мислим да то није ни у европском духу”, рекла је Брнабић и истакла да искрено жели Србију у Европској унији и да сматра да је нашој земљи ту место.

Када је реч о наводним манипулацијама са статистиком о ковиду -19, Брнабић сматра да је то једна невероватна оптужба на рачун владе, али и свих који се боре против короне.

"Ви не можете да имате тачне бројеве док се не заврши пандемија и док не погледате све те статистичке податке, док не урадите ревизију. Ми ћемо свакако одговорно као до сада урадити ту ревизију и мислим да смо постигли боље резултате него многе земље", рекла је Брнабић.

Упитала је шта би рекли Србији да је као Велика Британија објавила да престаје да објављује број преминулих.

 

 

Камен темељац за Бук Бијела 17.маја

Брнабић је најавила да ће 17. маја бити положен камен темељац за хидроелектрану Бук Бијела на Дрини, као и да ће тог дана бити одржана заједничка седница влада Србије и Републике Српске у Бањалуци.

Брнабић је рекла и да би следеће године требало да почне градња аеродрома у Требињу, а да је Србија издвојила значајна средства за експропријацију земљишта.

Брнабић је то рекла у парламенту на питање посланика Српске напредне странке Милимира Вујадиновића када ће почети радови на изградњи тог аеродрома, говорећи о помоћи и сарадњи са Републиком Српском.

Брнабић је, такође, навела да би крајем јула или у августу требало да буде отворен мост Братољуб између Љубовије и Братунца.

"Искрено се надам да ћемо коначно крајем јула или у августу отворити тај мост, који смо ми завршили са наше стране 2017. године. Чекало се отварање граничног прелаза. Тај мост ће много значити за људе са обе стране моста", рекла је Брнабић.

Брнабић је најавила и да ће 17. маја бити одржана заједничка седница влада Србије и Републике Српске.

"Правили смо паузу преко годину дана због короне, а сада када се ситуација стабилизовала, 17. маја идемо у Бањалуку, на заједничку седницу, да покренемо динамику око бројних пројеката", рекла је Брнабић.

У том смислу, навела је да ће 17. маја бити постављен камен темељац за хидроелектрану Бук Бијела, што је стратешки пројекат до којег нам је много стало.

Када је реч о аеродрому Требиње, који је изузетно важан, Брнабић је изразила наду да ће се кренути у изградњу следеће године.

"Издвојили смо значајна средства за експропријацију. Аеродром биће у власништву Србије", рекла је Брнабић и додала да је важан и пројекат аутоматизоване противградне заштите.

Једна од тема заједничке седнице влада биће и отварање пограничних индустријских зона.

Подсетила је да Србија подржава и четири општине у Федерацији Босне и Херцеговине, Дубицу, Костајницу, Дрвар и Невесиње.

"Много је урађено и поносна сам што сам била премијерка када је на иницијативу Александра Вучића и Милорада Додика установљен нови празник, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, у знак сећања на датум пробијања Солунског фронта. Поносим се свиме што смо урадили", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је мир најважнија ствар за нас у овом тренутку и да ништа не сме да компромитује мир, који је потребан за даљи развој и напредак.

"Добро нам иде, то није пало са неба, резултат је храброг рада и не смемо да станемо. Једина наша порука је мир, који је потребан читавом Балкану и наша политика увек следи те наше речи, а то смо могли да видимо и сада када нико у региону није имао вакцине, несебично и солидарно смо десили наше", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела и да је са Вучићем скоро разговарала о изградњи Научно-технолошког парка у Сарајеву, додајући да би волела да такве пројекте радимо и са неким другим народима.

"Волела бих да смо са Приштином, када су уводили таксе од 100 одсто, стављајући етнички предзнак намирницама, могли да разговарамо како да изградимо парк, да дигитализујемо школе, нешто што ће значити другачију будућност. Али, са те стране нисмо имали саговорника", рекла је Брнабић.

Брнабић је поручила да ће Србија наставити да шири политику мира и сарадње, разумевања, јер је то једини начин да се иде напред.

"Србији је у интересу мир, стабилност, дијалог, разумевање и сарадња", закључила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС2