Народна скупштина

Чланови Одбора за контролу служби безбедности у студијској посети Швајцарској

Чланови Одбора за контролу служби безбедности боравили су у студијској посети Швајцарској од 21. до 24. октобра 2013. године.  Јадранка Јоксимовић, председник Одбора предводила је делегацију у чијем саставу су били чланови и заменици чланова Одбора народни посланици Мехо Омеровић, Игор Бечић, Драган Шутановац, Мирољуб Стојчић, Иван Андрић,  Јелена Травар-Миљевић и Ненад Константиновић.

Студијска посета организована је у сарадњи Одбора за контролу служби безбедности, Женевског центра за демократски надзор над оружаним снагама (DCAF) и Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС у Србији. 

Током студијске посете чланови Одбора разменили су мишљења са експертима DCAF о питањима која се односе на управљање безбедносно-обавештајним системом и начелом одговорности у овом систему, са нагласком на улози надзорних тела парламента.

Током студијске посете чланови Одбора одржали су састанке са представницима Парламентарног одбора за контролу Швајцарског парламента, представницима Министарства спољних послова Швајцарске и представницима Савезне обавештајне службе Швајцарске. Том приликом разменили су мишљења и искуства и остварили увид у систем управљања и надзора над безбедносно-обавештајним системом Швајцарске.