Народна скупштина

Делегација Мониторинг комитета ПС Савета Европе у посети Народној скупштини

Коизвестиоци Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе за Србију Давит Харутинијан (Davit Hartyunyan) и Индрек Сар (Indrek Saar) разговарали су у Дому Народне скупштине, у одвојеним сусретима, са делегацијом Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе и члановима два одбора Народне скупштине.

Главна тема разговора била је имплементација Резолуције 1858 о поштовању дужности и обавеза Србије, као и актуелна политичка ситуација и напредак у демократизацији Србије.

У разговору са коизвестиоцима Мониторинг комитета, Александра Ђуровић, шеф сталне делегације је, говорећи о раду Народне скупштине, истакла напредак у погледу транспарентности рада Парламента и примене квота система, с обзиром да данас жене чине 33 одсто посланика. Такође је указала и на све учесталије организовање јавног слушања током процеса припреме и усвајања закона. Ђуровић је додала и да је Европска комисија у свом извештају похвалила напредак у раду Народне скупштине. Она је подвукла да Народна скупштина жели да ради у складу са препорукама Савета Европе и да је циљ делегације Народне скупштине у ПС СЕ да се мишљење грађана Србије чује у Савету Европе. Александра Ђуровић је закључила да је Србија спремна и заслужује да пређе у пост мониторинг фазу, са чиме су се сложили и остали чланови сталне делегације који су учествовали у разговору. Током разговора истакнуто је и да је Србија у циљу борбе против корупције усвојила нову Стратегију за борбу против корупције и организованог криминала и формирала Национални огранак Глобалне организације парламентараца за борбу против корупције (GOPAC).