Народна скупштина

Ђукановић - Седница Народне скупштине Републике Србије - 11.10.2016

Морам признати, свашта сам овде чуо данас и дошло ми је стварно било да се насмејем када вам о цензури и диктатури причају они који су најгору могућу страховладу у медијима завели. Медији су зависили директно од позива из тадашњег кабинета председника Републике и то се тако наређивало. Ја ћу вам рећи, у време њихове власти СНС је у периоду од 2010. до 2011. године, нпр. на тада градској телевизији „Студио Б“ имала нула гостовања, а на РТС-у су била два, што је заиста, сложићете се, вероватно величанствени успех у слободи и демократији, а посебно у могућности слободе изражавања.

Сви ови људи који су данас власници медија, ових централних углавном, су њихови инвеститори. Они су нам приказивали овог власника „Б92“ и ове „Прве телевизије“ да је то најбољи могући инвеститор који може да дође и који ће уложити у развој медија. Сада данас иде повика на човека што је скинуо неку емисију. Па, ја се извињавам, шта ви очекујете од нас? Да ми зовемо власника телевизије и да му кажемо – остави ту емисију? До јуче су нам причали како је тржишни принцип нешто најбоље на свету. Ја се извињавам, човек је власник телевизије, може са својом телевизијом да ради шта хоће и да пушта програм какав хоће. Према томе, о чему ми причамо овде?

Ако већ говоримо о РЕМ-у, исти принцип како РЕМ функционише су они увели. Они су бирали тај РЕМ. Иначе, ја лично, морам да се сложим овде са једним колегом послаником, велики сам противник ових независних тела. То је за мене једна чиста глупост и мени је то потпуно бесмислено, да се из министарстава извлаче и надлежности се дају тим независним телима. Као што сам и противник ове Агенције за борбу против корупције и тих разних других агенција, али то је сада нажалост формирано тако како јесте. У својој странци имам велики проблем, често полемишем са људима који су ипак за то, али кажем искрено, велики сам противник тога, зато што сматрам да ти људи раде неадекватно тамо.

Ако говоримо о РРА тадашњем, па то је све било, осим независно. То је била класична партијска институција, где су искључиво стављали своје подобне новинаре да буду контролори онога што су тада радила у медијима поједина господа, који су били чак и председници те партије.

Е сад, шта се ту дешава? Сад видим повика на ријалити програме. Људи, у ваше време су ријалити програми створени. Један од ваших председника партије је био власник фирме која је највећи удео од реклама узимала управо због тих ријалити програма. Или ћете сада да нас натерате да ми то заборавимо? Што се мене лично тиче, лично бих укинуо све те ријалити програме, али ја немам право да се мешам у рад телевизије приватне која је комерцијална, она зарађује од тога. Питао бих њих да су власници телевизије како би се понашали, да ли комерцијално по тржишном принципу да зараде новац, или би они били тако хумани, па би грађанима не знам шта сервирали, а били на губитку? Нисам баш сигуран да би се тако понашали.

Кад већ говоримо о наводно независним гласилима, односно јавним сервисима где су они суштински управљали, рецимо Радио-телевизија Војводине, па то је била чиста партијска телевизија. То није било у Савезу комуниста тако. Значи, људи моји, ми смо имали безмало власника, то је овај што је председник Независног друштва новинара Војводине, оног Грухоњића, који је своје кадрове школовао у својој приватној школи новинарства, а онда их одатле узме и стави их да буду новинари на РТВ. Одатле онда црпе плату и тамо му то плаћају. Чак је и основао своју неку катедру, иако не знам шта је завршио у животу, али је основао катедру на факултету у Новом Саду, да ли филозофском или где, као катедра за новинарство, шта ли већ. Одатле регрутује кадрове и ставља тамо на РТВ. Никако се они не буне због слободе РТВ, они се буне што не могу паре више да црпе. То је била чиста корупција.

Елем, кажу жале се за једну емисију што је скинута са те телевизије, а сад ћу да вам кажем како је то функционисало. Та новинарка која је имала ту емисију, то је неких сат времена у току целе недеље, је основала своје приватно предузеће које уради јавну набавку, односно РТВ уради јавну набавку и, гле чуда, само може то њено предузеће да испуњава ту јавну набавку и онда она има неку своју продукцију, јер она је једина запослена, дају јој 120 хиљада динара месечно, на годишњем нивоу то је милион и 440 хиљада, и њој је леп живот.  

Тако је то функционисало код њих. И онда они причају, молим лепо, како неко контролише медије. Па погледајте шта су они радили. Па тако су се крале паре грађана Војводине. То је био јавни сервис, партијска телевизија тадашње Пајтићеве номенклатуре која је била у Војводини. Нама тако нешто никада не би пало на памет.

Причају о цензури. Па ја се извињавам, ако је цензура то што можете да кажете да је брат председника Владе, како су писали поједини медији, цитирам – највећи нарко дилер, шверцер, не шверцер, него је штампао пасоше за Ал Каиду, превео је танкер из Колумбије до Европе, не знам колико тона кокаина. То су све писали тако ти њихови слободни медији. Онда кад их изложите, направите изложбу о тим њиховим свињаријама, е, онда се они љуте, кажу – то је удар на новинарство. Није. То је њихова слика и прилика. Они се буне зато што им је неко показао какви су или не знам да ли се можда сада стиде тога што су писали. Само зато се они буне и само зато праве овај хаос.

Медији у Србији су у њихово време били контролисани, па нешто слично Пиночеовој диктатури отприлике. Ту је то негде било. И немој они данас о нечему да причају. Па све време су нам говорили како је најбоље да се сви медији приватизују, сетите се, док су били власт. Стално су нам причали како је приватизација нешто најбоље на свету. Сада када је држава скроз изашла из медија, сад не ваља то. Сад би они одједном да враћају. Па хоћете ви да плаћате из вашег џепа те медије? Јел мислите да је то одрживо? Па извуците из вашег џепа па платите медије.

Овде је држава урадила нешто, ја морам да признам, слажем се чак са овде једним послаником који је рекао да, рецимо, неки медији би требало да остану државни, попут РТС, Танјуга, дефинитивно сам присталица тога да су остале државне, „Политике“ чак, али можемо о томе да разговарамо. Извините, ако ви мислите да држава треба да троши из свој буџета за разне локалне телевизије, а да то буде чист губитак, па то нико нормалан не ради. На крају крајева, из ЕУ нам стално стижу препоруке да би држава требало да изађе из медија. Ево сад смо то урадили. Они то нису урадили. Зашто? Зато што су тако контролисали медије. И никада им није падало на памет да испуне оно што ЕУ тражи. Према томе, скандалозно је да они о нечему причају.

Када говоримо о тим струковним удружењима, морам да признам, ја ове људе који су овде кандидовани никад у животу нисам видео. Немам појма ни ко су, сем ово двоје за које знам њихову делатност од раније, овог колегу једног са Правног факултета, господина Антонијевића или Антонића. Њега знам зато што сам га виђао кад смо испите полагали. Али, с обзиром на њихову делатност, а пошто нам иначе причате да су они страшно независни, па ме занима како то посланик једне партије која је овде била у два мандата може да буде баш тако независна, па да буде у том телу, али то двоје, ја у животу не бих гласао за њих. Због њихове раније прошлости, не пада ми на памет, никада у животу не бих притиснуо овај тастер да кажем – да. Зато што они нису независни. Не може неко ко је у „Јукому“ да буде независан или ако је био у Г17 да буде независан. Не постоји шанса никаква. Према томе, што се тога тиче, бар за њих двоје знам да сигурно нећу гласати, за ово четворо видећу, још ћу да размислим.

Причамо овде о монополима. Ми овде имамо заиста један кабловски дистрибутер који на врло један скандалозан начин, морам да признам, долази до тржишта, купује разне те мале дистрибутере, гуши их итд. и људи имају безмало 60-70% тржишта. Мени је страшно да држава не може да реагује против тога. Немате механизам, не знате шта да радите, а волео бих да се пронађе механизам јер је то немогуће. Онда уцењују друге дистрибутере да морају да пуштају њихове канале, плус да им плате новац зато што им пуштају њихове канале. Тако се понашају зато што имају ту врсту монопола. Ја бих молио државу да заиста то преиспита и да ту реагује. Не може неко да буде јачи од државног „Телекома“. Не постоји могућност да буде јачи од државног „Телекома“. А нажалост је то данас случај овде. Е видите, та, пошто причамо тако о цензури, диктатури, не знам чему, е, видите тај кабловски дистрибутер је власник овдашњег „Н1“, телевизије где су управо господа као шпанска серија. О чему они причају, о каквој диктатури и цензури? Држе 60% тржишта и више. Па баш бих волео да је у њихово време била таква цензура и диктатура. Само што је тад била стварна, а ово је данас наметнута и измишљена, како би, наравно, ружили државу.

Када говоримо о тим удружењима, знате, овде је изгледа узето као Свето писмо, шта год објави НУНС, то тако мора да буде. Једино су новинари НУНС-а најбољи новинари, једино кад њих неко попреко погледа или ако се накашље на њих, онда креће кампања како се против новинара води не знам шта, а нико не говори о томе да овде постоје нека друга новинарска удружења, да постоје неки други новинари који су такође доживљавали непријатности, па и у њихово време, али ти новинари нису битни. Знате зашто? Зато што је овде друштво подељено на наше и њихове. Даћу вам пример. Мој колега, са којим се ја не слажем у много чему, али је доживео стравичан напад на радном месту, говорим о колеги Дејану Анђусу. Једном су рекли нешто о њему, никада више га споменули нису. Знате зашто? Није њихов. Да је њихов, они би водили кампању месецима.

Е, то је оно што је страшно. То је оно што је страшно и што је заиста немогуће више издржати. Није новинар НУНС-а неко ко је заиста само зато што је члан тог удружења најбољи новинар и не мора да увек они буду изабрани. На крају крајева, ако већ причамо о цензури и диктатури, па управо ти из НУНС-а и разни ти њихови пројекти добили су пара више него било које јавно предузеће у држави на бесмисленим конкурсима које је, нажалост, овде држава објављивала. Зато што су своје људе имали по конкурсним комисијама. Па дај боже да је била таква диктатура у оно време па да је и неко други могао да добије новац, а не само НУНС или НДНВ, односно Независно друштво новинара Војводине. То је страховито лицемерје.

Наравно, што се тиче самог РЕМ-а, морам да признам, ја лично нисам задовољан, ево, баш око прекограничних канала, морам да будем ту искрен. Па ја, између осталог, сам на једној телевизији која је телевизија у овој држави, плаћа порез овој земљи, за сваку рекламу морате да платите порез, а ви овде имате стварно неке телевизије које имају мастере своје или већ где у иностранству, пуштају наше рекламе и не плаћају динара држави. Па то није нормално.

Право да вам кажем, не свиђа ми се то што ће се СОС канал можда угасити, односно један тај кабловски дистрибутер што држи 60% тржишта ће га избацити. То је скандал. То је заиста скандал. Тај СОС канал, извините, можда сам ја, ја волим спорт, одрастао сам уз тај канал, а сада га неко избацује само зато што није њихов и зато што им прави конкуренцију. Сада би ја требало да зовем СББ и кажем – срам вас било, шта то радите? Онда би неко скочио и рекао би – види, власт врши притисак на независног дистрибутера. А то они, иначе, стално раде. Они наређују телевизији коју емисију мора да пусти и говоре како то мора тако да буде, да је то велика диктатура ако је власник телевизије одлучио да склони неку емисију. Па то заиста нема смисла. Па то заиста нема смисла. Хајде да једном кажемо о чему се овде ради. Највећи део повике дотичне господе посебно тих струковних удружења који су више њихове партијске испоставе је управо због тога што више не могу да црпе паре од државе и то је једини разлог што они ово раде.

Не бих даље дужио. Мислим да је било сасвим довољно. Свакако ћу задржати за неки наредни период како се буде ово одвијало да о овоме разговарамо, али у договору, наравно, и са својим колегама из посланичке групе добро ћу размислити коме да дам и да укажем поверење. Надам се, наравно, бољем раду РЕМ-а. Мислим да је до сада то било прилично лоше, а да то може да се поправи и да свакако наше телевизије далеко, далеко боље раде и боље функционишу. Хвала.

 

 

Реплика Балши Божовићу:

Тај јавни интерес, о томе је требало да водите рачуна када сте доносили правила како РЕМ, односно РРА ради. Ви сте сад управо урадили нешто што је скандалозно. Ви вршите притисак на независно тело да мора да поступи онако како ви хоћете. Па, то је скандал. То је скандал. Да смо ми то рекли и да кажемо – РРА мора сада да зове неку телевизију и да каже – вратите ту емисију, ви бисте рекли да ми вршимо притисак на медије. Па, ви сте сад то управо урадили.

Реците ми, у ваше време, када је то РРА неком дала опомену? Коме је дала опомену? Да ли је икада реаговала на онако скандалозну кампању коју сте 2012. године водили за председничке изборе? То је нешто најгоре у историји кампања које су вођене овде, најмрачнија, нешто најгоре заиста. Па нисам чуо да је РРА икада реаговала. Али, правила о раду РРА сте ви донели по истом критеријуму раде и данас и чак исти чланови задржани су, нико није ни мењан док им је истицао мандат.

О чему ви причате? Ви бисте револуционарно све променили, као што сте после 5. октобра тукли директора телевизије и људе масовно избацивали са телевизија. Данас када дође неко други у неку телевизију кажете – е, то је сада диктатура. Ви сте револуционарно све људе поизбацивали. О чему ви причате?

Заиста бих вас замолио да водите рачуна да не притискате независна тела. Ја сам лично њихов велики противник овако, али поштујем, такав је закон који сте управо ви донели. Мени се не допада, али морам да га поштујем. Хвала.

 

Реплика 2:

Господине Божовићу, ево овде гледамо се у очи и сад кажите да ли не говорим истину. Вас сам позвао, али сте рекли - не могу да дођем да ме не би прогласили Александром Вучићем.

Према томе, немој да измишљате. Имате овако отворен позив, ево сада вас позивам. Ако хоћете можете да дођете кад год хоћете и свако из ваше странке.

Што се тиче овог осталог, ви сте сада драги гледаоци и сви овде, комплетан аудиторијум, чули сте да неко нема апсолутно никакав аргумент на оно што сам му рекао. Он је наставио са политикантском неком причом, сад се сетио и Косова и Метохије, свега уопште, само се није сетио теме, а то је РРА, а посебно рад у њихово време, али добро је да се присетио те кампање. Да, то је легитимно питање, само није легитимно да нама РРА скине спот, а ви да имате онакве језиве спотове о наводној рупи Србије у Европи. Е, то је проблем. Над нама се тада иживљавао РРА, зато што је била ваша партијска испостава, а према вама је био потпуно благонаклон. Е, то је та разлика, то се данас наравно не догађа.

Оно што је разлика између вас и нас, ви кад сте долазили на власт ви сте револуционарно сваког почистили. Ми смо те људе оставили никога нисмо дирали и никада нећемо тако нешто да радимо као што сте ви, зато што поштујем континуитет, наравно, оно што је у држави остављено, не почиње историја од нас, ви сте се сасвим другачији понашали. Хвала вам.

 

 

Реплика Зорану Живковићу:

Ово је заиста фантастично. Просто је невероватно да неко ко је могао да се подичи да је имао акцију „Сабља“ у којој је угасио 11 медија, он прича о слободи, он који је мртав хладан наређивао – угасите ову телевизију или угасисте ове новине. То је заиста нечувено.

Нека, прихватам ја и то, нека сам ја можда и маскота или како год. Ја макар причам са грађанима, па тако и отворено на телевизији, а не узимам субвенције за винограде и нити ми пада на памет да тако крадем народ. То је разлика између мене и њега. Хвала.

 

Реплика 2:

Штета што вас склероза хвата, па просто памћење вам одлази ко зна где, али знате власнику те телевизије у Ваљеву, не знам што сте поменули ту прву, али како год, власника телевизије „Марш“ сте ухапсили у то време, а да не причамо о колеги новинару из Крагујевца који је ничим изазван 25 дана био у притвору, никад није добио решење што је био у притвору. Хапсили сте људе да немају право на адвоката и ви сте тиме поносни. Наш народ каже – чега се паметан стиди, не бих даље да о томе говорим. Требало би да вас буде срамота. Ако сам се ја препознао у тој маскоти, па мени је драго да сте се ви препознали и да коначно можда увиђате колико сте покрали народ управо што сте добили бесплатне субвенције. Хвала вам.

 

Реплика 3:

Можда ви можете да будете такви малициозни. Ето, ја сам завршио Правни факултет Универзитета у Београду. Нисам био неки сјајан студент, али сам завршио, а ви сте вечерњу школу у Битољу, и то је разлика између мене и вас.

Знате, ја вас подстичем да се што више пута јављате, јер ви сте сад показали колико сте неморалан човек. Значи, управо сте сада вашим говором показали колико сте неморалан човек, па можда сте ви то све покрили папирима, а никада не бисте добили… Хајде да видимо да ли би обичан грађанин могао да добије такву врсту субвенције, бесповратну? Никада не би могао нико, а ви сте добили зато што сте трговали вашим политичким утицајем. Требало би да вас буде срамота и требало би да се стидите, а не да устајете и да браните то. То је разлика, господине, између свих нас овде и вас.

На сву срећу, ви никада више нећете водити државу. То је највећа срећа за ову државу. Хвала вам.

 

Реплика 4:

Мени је драго да сте се ви ухватили мотике, па купили стан на Врачару. То је јако лепо, а на Врачару је пољопривреда и те како развијена, тако да вам свака част на томе. Обично пољопривредници улажу, колико се мени чини, у механизацију, а ви сте уложили у олдтајмер, у „ајкулу“. Према томе, заиста би требало да вас буде срамота како покушавате себе да браните. То што сте радили је неморално и црвените сами, али ето покушавате колико толико да се извучете.

Слажем се да то није тема. Тема је, наравно, зато што нико од новинара није смео дуго година да пише о том вашем лоповлуку. То је проблематично, јер сте апсолутно, не само ви, него и ваши партијски другови, цензурисали сваки ваш лоповлук и никако то није могло да дође до медија. Први пут када се о томе писало ви сте ту новину одмах поцепали. Хвала вам.