Народна скупштина

Европски парламентарци на семинару у Скупштини Србије

 Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да је корупција у Србији у последње две-три деценије нарастала алармантном брзином, како због специфичних историјских околности тако и због везе владајућих елита са пословним круговима, али да је садашња влада, усвојивши принцип нулте толеранције према корупцији, уложила максималне напоре за сузбијање те пошасти. 

Отварајући Регионални семинар о механизмима доступним парламентима у борби против корупције у којем учествује 30 парламентараца из европских држава, Стефановић је истакао да је садашња владајућа већина у Србији препознала да је корупција једна од најопаснијих претњи владавини права и стабилности друштва, и да ће учинити све да од Србије направи земљу просперитета и сигурних инвестиција. 

Парламент, међутим, према његовим речима, поред свега што је већ учинио у борби против корупције, има дужност да грађанима обезбеди веће учешће у јавним пословима и да непрестано подстиче јавност у борби против корупције.

Стефановић је подсетио на успешну примену бројних међународних антикорупцијских аката које Србија примењује, али и низ антикорупцијских закона које је усвојила, као што је Закон о јавним набавкама чије ефекте очекујемо и који ће, како је уверен, показати да је могуће на потпуно другачији начин управљати тим системом. 

Председник парламента је истакао и да је у јулу 2013. усвојена Стратегија борбе против корупције, и да је Народна скупштина Србије од ове године чланица Глобалне мреже парламентараца за борбу против корупције. 

Стефановић је истакао и да је за Србију важна и чињеница да су антикорупцијске мере, као политички критеријум за чланство у ЕУ, добиле највише место у агенди преговора, што потврђује чињеница да је анализа досадашњих реформи и усклађености са европским законодавством, такозвани скрининг, започела управо поглављима 23 и 24 која су од највеће важности за изградњу права и снажење институција.