Народна скупштина

Гојковић: Доживотна казна за убице и силоватеље деце

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић позвала је данас све народне посланике да учествују у раду седнице на којој се расправља о "Тијанином закону" којим се уводи доживотна казна у Србији за убице и силоватеље деце. Гојковић је позвала посланике да дискусијама и амандманима допринесу квалитету тог закона и да идуће седмице гласају за њега, као и да приликом гласања забораве на политичке разлике.

Она је објаснила да је реч о сету закона који се односе на кривично законодавство, пре свега ради се о изменама и допунама Кривичног законика, као и о изменама и допунама Закона о кривичном поступку. Подсетила је да се та два предлога односе на материју која обухвата "Тијанин закон", а који је у скупштину дошао захваљујући сарадњи с грађанима Србије и Фондацијом "Тијана Јурић", коју води одтац те убијене девојчице Игор Јурић.

Маја Гојковић је истакла да се први пут уводи доживотна казна затвора за кривична дела која обухватају обљубу над децом, малолетним лицима, трудницама и немоћним лицима и имају за последицу смртни исход.

"Доживотна казна замењује казну затвора од 30 и 40 година, што је била најтежа санкција у нашем правном систему. Данас ћемо расправљати о садржају закона и убеђена сам да ћемо га идуће седмице заједничким трудом усвојити", навела је председница скупштине.

Она је захвалила Игору Јурићу и грађанима који су покренули иницијативу. Гојковић је истакла да су на дневном реду и важни предлози о потврђивању уговора о зајмовима који су недавно потписани приликом посете председника Србије Александра Вучића и министара Пекингу, а односе се на модернизацију дела пруге Београд - Будимпешта, али и изградњу дела аутопута Прељина - Пожега.

 

 

 

 

извор: Танјуг