Народна скупштина

Гојковић: Држава спречилa крађу уметничких дела

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић изјавила је у парламенту да су Град Београд, Музеј града Београда и Република Србија тиме што је Град Београд купио уметничка дела из колекције "Југоекспорта" спречили њихову крађу, додајући да ће Законом о културном наслеђу држава имати право прече куповине уметничких дела фирми у стечају.

Београд је пре десетак дана купио на аукцији уметничка дела наших познатих сликара која су чинила део стечајне масе предузећа "Југоекспорт", што је био епилог вишенедељног заплета у којем није било јасно како је могуће да ремек дела Милуновића, Поповића, Kоњовића, Лубарде...буду понуђена за око 80.000 евра.

Гојковић је рекла да је трагично што је држава за то сазнала путем медија, који су први добили информацију да се припрема продаја 144 уметничких дела и 25 уметничких дела примењене уметности за, како је навела, очигледно намештених 80.000 евра.

"Пријавили смо се, преко Музеја града Београда, како бисмо имали приступ. Видели смо да су слике у лошем стању, али су уметници говорили шта се ту спрема. Данас један Мића Поповић кошта око 300.000 евра, а ту су Мило Милуновић, Зора Петровић, Лубарда.. Велика имена сликарства 20. века у Србији", рекла је Гојковић на питање посланице Мисале Праменковић о заштити културног наслеђа и конкретном случају.

Гојковић је истакла да се први пут у историји десило да заједно Град Београд, Музеј града Београда као установа културе и Република Србија спрече крађу уметничких дела.

"Можемо само да замислимо шта се дешавало 2000. године у време сурових пљачкашких приватизација, где су друштвене фирме одлазиле у руке приватника. Али, изгледа да никад нећемо сазнати коме су и на који начин припала уметничка дела која су купована новцем државе", рекла је Гојковић.

Гојковић је додала да је трагично да и сада постоје уговори по којима људи закупљују одређене пословне просторе у којима се налазе значајна уметничка дела и сматрају да су тиме постали и власници тих уметничких дела.

"Мораћемо и такву битку да водимо у будућности", додала је Гојковић и захвалила медијима што су скренули пажњу на добро припремљену лицитацију коју су, каже, заједничким снагама покварили.

"Видели смо да једна особа вештачки подиже цену, а знамо коју фирму је представљала. Ми смо били одлучни да ово буде први, али не и последњи пут да се одупремо отимању културног блага наше државе", рекла је Гојковић.

Гојковић је навела да је завршена јавна расправа о Закону о културном наслеђу, а да је једна од сугестија која ће бити прихваћена управо да се забране овакве продаје, те да држава има право прече куповине.

"Мораће стечајни управници да пријављују која културна, уметничка блага се налазе у поседу фирми у стечају. Да их ми купимо, а не они за које су те аукције припремљене", рекла је Гојковић.

 

 

О покушајима Приштине, промашили су тему

Опасне намере се виде у покушајима Приштине да присвоје српско културно наслеђе на Kосову и Метохији и сви треба да будемо забринути због последњих догађаја, изјавила је Гојковић и поручила да су у Приштини "промашили тему".

Гојковић је рекла да сви треба да делимо забринутост због последњих догађа, јер се види да Приштина има нову тактику и бави се културом, културним наслеђем, покушава да изгради национални и културни идентитет, крадући оно за шта сви знају да вековима припада Српској Православној Цркви и српском културном наслеђу.

"Али, као што су председник Вучић, председница Владе Републике Србије Брнабић већ и рекли, на сваки покушај, једнако ћемо и још жешће одговарати, јер не дамо да онај ко покушава да украде део територије, сада украде манастире, иконе, наше светиње", рекла је Гојковић.

Гојковић је додала је да Приштина покушава да украде део српског националног идентитета, пишући писма појединим државницима, углавном европских земаља, али и челницима Унеска и других међународних организација, тврдећи да нешто што припада Србији, српском народу, Српској Православној Цркви пре свега, сада волшебно припада неком од њих, лажно се представљајући и бришући наше називе и прерогативе "српски".

"Опасна намера се види у што су они у последњим писмима почели да изостављају префикс ''српски'' православни манастир, већ само православни манастир. Ту се види та праска коју смо видели у региону, да можда покушавају или имају намеру да стварају цркву која би заменила Српску Православну Цркву на Kосову и Метохији", рекла је Гојковић.

Kако је приметила, то раде они који су у страшном погрому 2004. године уништили на хиљаде српских реликвија.

"Нико од нас неће заборавити када се један од албанских сецесиониста попео на врх цркве и покушао да дивљачки скине крст. То је брига о којој говоре представници привремених органа у Приштини", додала је Гојковић.

Гојковић је истакла да тзв. Kосово није чланица Унеска, а покушава да комуницира са важном међународном организацијом, додајући да позивање на Ахтисаријев план може само да изазове подсмех, јер он никада није усвојен.

"Нису држава, ни чланица Унеска, сви артефакти културног наслеђа налазе се у земљи порекла, у Србији. Према томе - пуковнику нема ко да пише, потпуно су промашили тему. Али, морамо да будемо опрезни, јер је немогуће да не постоји нека већа и јача намера, политичка, од тога што они баш сваки дан имају за тему културу и културно наслеђе које се налази на територији Kосова и Метохије", рекла је Гојковић.

Гојковић је тиме одговорила на констатацију посланице Јустине Пупин Kошћал да смо сведоци присвајања културне баштине Србије, у чему предњачи Приштина.

За некадашњу идеју о формирању Фонда у оквиру Министарству културе, који би се користио за откуп дела из заоставштине, ван граница Србије или оних у Србији који нису у рукама државе, Гојковић је рекла да је то можда превазиђен облик схватања заштите културног наслеђа, већ да треба размислити о формирању комисије на националном нивоу.

"Онако како то раде многе државе у сличној ситуацији, као што је сада наша. То би била комисија за повраћај и откуп важних артефаката за историју нашег народа", рекла је Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2