Народна скупштина

Гојковић: Велики изазови чекају председника Скупштине Србије

Биће великих притисака у држави и парламенту да се у том здању ради онако како неко други замишља, рекла је доскорашња председница Скупштине Србије Маја Гојковић током расправе о избору председника највишег законодавног тела.

Гојковић је истакла да велики изазови чекају председника Скупштине Србије, наводећи да јој смета политичка неписменост оних који кажу да ће сада у парламенту бити лако.

Гојковић је навела да би било неискрено од ње да каже како "жали" за неким ко неће да учествује на изборима и додала да су они политичка конкуренција и да може да се понаша ко како хоће.

"Неко мисли да треба ући гласовима у скупштину, неко силом, а неко мисли да ће их неко угурати и обезбедити им власт у држави. То је прошлост", поручила је Гојковић.

Гојковић је на почетку обраћања рекла да је ствар политичке културе да и она каже неколико реченица данас, јер би, према њеној оцени, злонамерни део јавности могао њено ћутање да протумачи на други начин.

"То је нешто са чиме ће се суочити и будући председник, са многобројним предрасудама, подметањима, лажним вестима, тумачењима како се у парламенту ради, а то ће чинити они који парламент нису видели, а камоли живели овим животом", рекла је Гојковић.

Гојковић је навела да је као председник парламента имала велику подршку међу посланицима већине, али и у великом делу опозиције, иако се о томе у јавности, како је рекла, није говорило будући да се у појединим медијима, али и ван Србије један део опозиције посматра као мање, а други као више вредан.

"У првом мандату сам имала подршку посланика који су се данас определили да гласају против (избора Дачића)", рекла је Гојковић и објаснила јавности да она није могла да одређује како ће се понашати свих 250 посланика и какву ће слику послати, јер су за то, како је рекла, одговорни сви посланици.

Истакла је да не може нико да каже да је она као председавајући изазвала посланике Двери да јој упадну у кабинет и да је малтретирају психички и физички, те додала да је и у тренутку када је боловала од корона вируса морала да зове запослене у скупштини како би им јавила да склањају слике да се не би догодило оно што се десило 5.октобра - да нестану уметничке вредности.

"Ова зграда припада грађанима Србије и важно је да се сви заједно изборимо за то да нас они поштују и да не будемо интересантни медијима само када се деси неки одвратан инцидент туча или псовање", истакла је Гојковић.

Гојковић је замолила будућег председника парламента да се настави рад Комисије која истражује последице НАТО бомбардовања 1999. године по здравље људи и животну средину.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2