Народна скупштина

Јованов: Немогуће је обележити сва места страдања Срба у Хрватској

Посланик Српске напредне странке Миленко Јованов рекао је у Скупштини Србије говорећи о Предлогу закона о оснивању Музеја жртава геноцида да мисли како мало журимо са том културом сећања, јер да би се нечега сећали, ми то морамо прво да знамо.

"Прво треба да прођемо један процес учења пре него што дођемо до сећања, јер је то неки логичан след догађаја. Многе ствари не знамо, а многе ствари нам нису да ли ни да их научимо и запамтимо", рекао је Јованов.

"Немогуће је да обележимо сва места страдања Срба у Независној Држави Хрватској јер су убијали и клали од кућног прага па све до Јасеновца. Поред Бихаћа се налази место које се зове Гаравица, за које је ретко ко чуо, где је убијено 12.000 срба. Дакле, велики број Срба данас не зна да је толики број људи убијено у Гарвици.

"И тако долазимо до тога због чега ништа не знамо и ничега се не сећамо. Јер су  долазили такви као што је Јеремићев рођак који је тражио да се каже да су страдали Срби, Хрвати и муслимани. Међутим, ту га је неки новинар из Велике Кладуше исправио да су ту страдали искључиво Срби.

Нама су та страдања препричавале баке, и зато нам је потребан музеј да нас бабе више не би училе историју, и да у том музеју научимо да је цео 20 век у страдању Срба.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2