Народна скупштина

Лончар: Припремамо помоћ пацијентима са постковид симптомима

Одређени број пацијената након прележане короне има дужи опоравак, не само плућа, већ и осталих органа, а код неких се чак јавља и депресија, зато имамо у плану да реорганизујемо нашу здравствену службу како би се посветила пажња пацијентима који имају такве проблеме, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је тако одговорио на питање народне посланице из Савеза војвођанских Мађара Емеше Ури да ли држава припрема системски план за пацијенте који су прележали корону, а имају постковид симптоме као што су умор, малаксалост, отежано дисање, замагљеност свести, депресија.

Лончар је рекао да поједини пацијенти имају после прележане короне један тежи и дужи опоравак плућа, али и осталих органа као што су срце, бубрези, а код неких се чак јавља и депресија.

"То је озбиљан проблем за те пацијенте који мисле да ако су пи-си-ар негативни да су решили проблем и да могу да се врате нормалним активностима без проблема, а заправо тај период опоравка мора да буде постепен", рекао је Лончар.

Лончар је додао да је министарство опоравак за пацијенте са проблемима плућа након прележане короне већ организовало на клиникама које се баве плућним болестима.

Међутим, истиче, да је реч о великом броју пацијената и да их клинике не могу све збринути, те да ће вероватно део пацијената морати да преузму домови здравља.

"Надам се да ће и због ових постковид симптома грађани схватити колико је корона озбиљна и да ће запамтити податак да више од 98 одсто пацијената у болницама није вакцинисано", рекао је Лончар.

Додао је да је преосталих један до два одсто примило прву дозу вакцине, али да су се одмах после прве дозе опустили и заразили.

"Све проблеме можемо да избегнемо ако се вакцинишемо", поручио је Лончар.

Истакао је да ће вакцинација ускоро почети и по малим, средњим и већим предузећима и навео да би ускоро могло да се догоди да фирме неће прихватати боловање од короне онима који се нису вакцинисали.

 

 

Извор: Танјуг/РТС2