Народна скупштина

Мали: Закони за помоћ грађанима и привреди у ковид кризи

Усвајањем Предлога закона о Привременом регистру пунолетних држављана Србије којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије корона вируса створиће се основ за исплату укупно 60 евра у овој години сваком грађанину који се пријави за ту врсту помоћи, рекао је министар финансија Синиша Мали.

То је један од пет законских предлога који је Мали образложио у Скупштини Србије, а који како је рекао, с једне стране иду уз ребаланс овогодишњег буџета, а с друге стране треба да доприноси још бољем привредном амбијенту и подизању животног стандарда грађана како би се олакшала борба против Ковида 19.

Пријава за исплату помоћи од 60 евра почеће 28. априла и трајаће до 15. маја, с тим да од 5. маја креће и пријава преко кол центара, до тада преко сајта Управе за трезор, Мали је позвао све пунолетне грађане да се пријаве уколико желе помоћ од државе од 60 евра.

"Урадићемо то брзо и ефикасно, помоћ је део трећег пакета помоћи који иде заједно уз ребаланс", рекао је Мали.

Објаснио је да ће грађанима помоћ од 60 евра бити исплаћена два пута, у мају и новембру, уз то да ће пензиорима бити исплаћено додатних 50 евра.

На ту помоћ од 60 евра, појаснио је Мали, могу да рачунају сви пунолетни држављани Србије са пребивалиштем у Србији, који поседују важећу личну карту и пријаве се за исплату.

Мали је рекао да је прошле године исплаћено по 100 евра сваком пунолетном грађанину који се пријавио, с тим да је та помоћ без пријаве исплаћена пензионерима и корисницима социјалне помоћи.

Навео је да се прошле године за исплату 100 евра пријавило 4.325.500 грађана, а да је она исплаћена за 6.200.000 грађана.

"Исти принцип је и ове године. Најстарији суграђани не треба да се пријављују, као ни корисници социјалне помоћи и лица у заводима за извршење кривичних санкција", рекао је Мали.

Поручио је да држава жели грађанима да покаже да је држава јака и стабилна, да новца има и да је уз њих у време кризе.

Образлажући два предлога закона о утврђивању гарантне шеме као део трећег пакета помоћи, Мали је рекао да се један односи на проширење постојеће гарантне шеме у износу од 500 милиона евра.

Појаснио је да гарантна шема подразумева да банке дају подршку привредним субјектима, а да за део тих кредита гаранцију даје Србија, како би банке биле охрабрене да што лакше и брже дају кредите привредним субјектима.

"Ово је био важан део и првог и другог пакета помоћи, чији је резултат да немамо масовна затварања фабрика и отпуштања као што имате прилику да видите у много развијенијим земљама", рекао је Мали.

Навео је да је од две милијарде евра гарантне шеме прошле године, 1,7 милијарду евра већ ушло у токове у нашу економију и да се зато настоји да се гарантна шема прошири са још 500 милиона евра.

Мали је рекао да је реч о кредитима под повољним условима са периодом отплате до 36 месеци уз обавезан грејс период.

Мали је навео да је уз то, предвиђена и нова гарантна шема такође у износу од 500 милиона евра за она предузећа која су у 2020. имали пад пословних прихода изнад 20 одсто у односу на 2019. годину.

Рекао је да је ова гарантна шема усмерена ка њима како би се додатно охрабриле банке да дају кредите онима који су имали пад прихода изнад 20 одсто и додаје да је и ту реч о кредитима на пет година, уз грејс период.

 

Задовољан сам договором са фриленсерима

Мали је изразио задовољство због постигнутог договора са фриленсерима о наплати пореза за који је рекао да није угрозио порески систем, а нађено је решење и за социјално угрожену категорију фриленсера.

Мали је образложио измене Закона о порезу на доходак грађана и допуни Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, којима се регулише наплата пореза за фриленсере.

"У последњих пар месеци имали смо велики број разговора са фриленсерима, јуче је био последњи где смо успели да усагласимо коначно решење и то је закон је пред вама", рекао је Мали.

Влада је јуче саопштила да је прихватила предлог удружења фриленсера да се нормирани трошкови повећају са постојећих 43 одсто на 50 одсто, а да је на састанку договорено да се радницима на интернету, односно фриленсерима, омогући уписивање радног стажа сразмерно уплаћеном делу обавеза.

Мали је прецизирао да се обавезе по основу пореза и доприноса утврђују решењем Пореске управе и навео да фриленсере који зарађују месечно до 64.000 динара неће имати обавезу да покрију заостале порезе и доприносе.

Рок за усвајање свих законских прописа који ће дефинисати будући статус радника на интернету померен је на 1. јануар 2022. године, до када ће важити до сада договорени услови.

Мали је рекао да ће они који зарађу више од 64.000 динара имати времена до 1. јануара 2022. да своје пословање усагласе са законом, односно да се региструју као предузетници или да оснују правно лице и доо.

"Отварамо разговоре за још другачије можда дефинисање фриленсера кроз нови закон о флексибилним облицима рада. Позив је упућен и фриленсерима да учествују у радној групи", рекао је Мали.

Уз та два закона, Мали је парламенту образложио и Предлог закона о Привременом регистру пунолетних држављана Србије којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије корона вируса, као и два закона о утврђивању гарантне шеме као мера подршке привреди за ублажавање пандемије.

 

 

Ребаланс ће омогућити да нам буџет буде још бољи

Мали је рекао да ће ребаланс буџета омогућити да буџет Србије буде још бољи и успешнији.

Мали је на седници Скупштине на којој су разматрани закони који се односе на трећи пакет економске помоћи грађанима и привреди и о решењима за наплату пореза фриленсерима, као и о ребалансу буџета, подсетио на март прошле године када смо се први пут сусрели са вирусом корона.

"Тада је вирус у све нас унео страх, а онда је председник Александар Вучић рекао да нема предаје и да ћемо кренути у борбу на два фронта - за очување наше економије и за здравље наших суграђана", рекао је Мали и навео да је посебно поносан на то што је Србија из тих битака и борби изашла и излази као победник.

Мали је рекао да можда први пут у историји и у време можда највеће здравствене кризе, наша земља излази као победник.

"Ребаланс буџета даће нам могућност да и у годинама пред нама останемо победници и да побеђујемо и у здравству и економији и свим другим областима. Да завршимо, наставимо и започнемо да радимо нове капиталне пројекте, да направимо нову здравствену инфраструктуру, нове болнице, фабрику вакцина", рекао је Мали.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2