Народна скупштина

Мартиновић: Кодекс ће бити угаони камен српске парламентарне демократије

Председник Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања и председник посланичке групе "Александар Вучић - За нашу децу" Александар Мартиновић изјавио је да ће Кодекс понашања посланика бити угаони камен на којем ће почивати српска парламентарна демократија.

Мартиновић је, образлажући Предлог кодекса у Скупштини Србије, рекао да ће Кодекс допринети да парламент постане место дијалога у коме ће седети посланици са различитим политичким убеђењима који неће једни другима бити непријатељи, који ће бити доступни медијима и грађанима и који ће радити искључиво у јавном интересу.

"Позивам вас да узмете учешће у расправи, да продискутујемо о садржини кодекса и да саслушамо једни друге", обратио се Мартиновић посланицима.

Мартиновић је додао да ће Кодексом бити повучена једна "црвена линија", односно биће постављена граница до које може да се иде, јер, како је објаснио, критика није када се донесе камен у салу, или када неко покушава да развали врата или када се упада у кабинет председника.

Према Мартиновићевим речима, циљ Кодекса је да се унапреди политичка култура у парламенту и да то место не буде поприште сцена и изјава у скупштини или испред ње "какве смо могли да видимо и да чујемо и да будемо сведоци".

Други циљ Кодекса се односи на то да сви посланици морају одговорно да се понашају према медијима и да поштују представнике средстава јавног информисања, те да на питања дају одговоре, ако их знају, рекао је Мартиновић.

Посланици, према Кодексу, морају да буду отворени према грађанима и да буду њихов сервис.

"Бићемо дужни да са грађанима будемо у контакту и мораћемо да у фокус ставимо појединца", поручио је Мартиновић.

Мартиновић је додао да је Кодексом прописано да се посланици са дужном пажњом морају опходити и према људима који раде у скупштини, а нису државни службеници.

Мартиновић је навео да је народни посланик на листи "Александар Вучић - За нашу децу" Владимир Орлић поднео амандмане на Кодекс које он прихвата, а који су састављени уз саветодавну подршку правног саветника председника Владе Србије и директора Агенције за спречавање корупције.

Мартиновић је оценио да је реч о једном "солидном" тексту, али да је први пут направљен Кодекс око којег се сви слажу или скоро сви, те истакао да су посланици дужни да једни са другима разговарају као пристојни људи без вређања и понижавања и задирања у лични и породични живот.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2