Народна скупштина

Мартиновић: Тужилаштво да реагује на разговор Јеремић-Роћен

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић позвао је данас Тужилаштво да реагује на разговор који се појавио у јавности између Вука Јеремића и Милана Роћена, као и на истраживања о просечном гласачу СНС које је објавио Балкански институт за друштвена истраживања (БИРОДИ).

Мартиновић је у Скупштини Србије, током расправе о избору заменика тужиоца у више градова и судија који се први пут бирају на ту функцију, још једном прочитао транскрипт разговора између некадашњег саветника председника Бориса Тадића, Вука Јеремића и некадашњег министра спољних послова Србије и Црне Горе Милана Роћена.

"Ако тужилаштво не реагује на разбијање државе, које је онда то кривично дело на које ће тужилаштво да реагује?", пита се Мартиновић.

Он каже да је тај разговор један од разлога због којег се данима води кампања против министра унутрашњих послова Небојше Стефановића у вези са његовом дипломом, јер, како каже, "треба сакрити бруку и срамоту Вука Јеремића, да је био један од главних разбијача Србије и Црне Горе".

Други разлог због чега се напада Стефановић је тај што је, како каже Мартиновић, министар објавио да полиција почиње да прикупља доказе о незаконитом богаћењу Драгана Ђиласа.

Мартиновић је, настављајући причу о разговору Јеремића и Роћена, подсетио да је одлука о присаједињењу Црне Горе Србији донета на подгоричкој скупштини 1918. године и да су од тада до појаве, како каже, "оваквих зликоваца који су је уништили", увек биле у заједничкој држави.

"Тиме је Вук Јеремић нанео ненадокнадиву штету, прво држави Србији, српском народу у Црној Гори и нашим пријатељима муслиманима, односно бошњацима који живе на граници Србије и Црне Горе. То је први разговор на који тужилаштво мора да реагује", рекао је Мартиновић.

Он се осврнуо и на објаву БИРОДИ-ја у којем се наводи да су гласачи СНС углавном старији и слабо образовани, рекавши да је крајње време да Тужилаштво реагује. Мартиновић каже да је та појава веома опасна, да се грађани извргавају руглу и да се тако поново дели и цепа Србија, на наводно елитну коју треба да представљају Драган Ђилас, Вук Јеремић, Бошко Обрадовић и на "крезубе, болесне, полуписмене".

''Не знам како је БИРОДИ дошао до података да су гласачи СНС, по њиховим речима углавном најстарији грађани и да су слабо образовани. Ако је право гласа тајна, како неко, па и БИРОДИ може да зна како неко гласа за СНС?", пита Мартиновић.

Он оцењује да се тиме наставља дискредитација грађана са циљем да се представи како Александар Вучић вођа неписмене, слабо образоване и старе Србије, а да су лидери Савеза за Србију представници неке нове перспективне, елитне Србије.

"Ово говорим и због вас из Државног већа Тужилаштва, зато што мислим да је крајње време да Тужилаштво реагује на ове опасне појаве. Мислим да у овом што је данас објавио БИРОДИ има доста елемената различитих кривичних дела", рекао је Мартиновић.

 

 

 

 

извор: Танјуг/РТС