Народна скупштина

Михајловић: Нови закони први корак у новој енергетској политици и остварењу визије зелене Србије

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да су закони из области енергетике и рударства који се данас бране пред посланицима први корак у новој енергетској политици Србије и остваривању визије зелене Србије.

Михајловић је рекла да је Министарство припремило два нова закона - закон о коришћењу обновљивих извора енергије и закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и измене и допуне два закона – Закона о енергетици и Закона о рударству и геолошким истраживањима.

''Ово је период прекретница у енергетици на глобалном плану и Србија је део тог процеса и фундаменталних промена. Претходних година није се довољно водило рачуна о томе да градимо нове велике и средње хидроелектране, да имамо више енергије из обновљивих извора, да се енергија коју трошимо не расипа неефикасно и нерационално. Зато смо припремили нови сет закона у овој области, како бисмо имали нове инвестиције у енергетици и рударству и више зелене енергије. Данас енергетика и рударство учествују са око пет одсто у БДП, а ми верујемо да учешће ових сектора може да буде и 10 одсто БДП. Такође, ови закони су и основ за нови инвестициони план, са пројектима вредним близу 16 милијарди евра”, рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да нови закони дају велики значај заштити животне средине и да више никакве одлуке у области енергетике не могу бити донете без вођења рачуна о екологији.

''Посебно смо поносни на први закон о коришћењу обновљивих извора енергије, који је важан да бисмо имали више енергије из ових извора у наредним деценијама и другачији енергетски сектор. Наша визија, визија Владе и визија председника Србије кад је потписао Софијску декларацију, којом смо се обавезали на Зелену агенду, јесте зелена Србија. Наш циљ је да најмање 40 одсто енергије добијамо из обновљивих извора до 2040, а 50 одсто до 2050. Верујем да је то могуће и закони о којима данас разговарамо су први корак у том процесу“, додала је потпредседница Владе.

Михајловић је навела да је један од приоритета у области енергетике регионално повезивање и да као што је Србија постала транзитно чвориште у области транспорта, тако сада радимо на повезивању са суседима и у гасном сектору и у области електроенергетике.

Михајловић је, одговарајући на коментаре посланика у Народној скупштини о еколошком протесту, рекла да ако истински желимо да бринемо о животној средини, онда би о њој требало да бринемо 24 сата, а не да то користимо у политичке сврхе, јер то никоме неће донети добро.

''Kакав је то еколошки протест иза којег остане смеће које је скупљала Градска чистоћа”, упитала је Михајловић.

Михајловић је рекла да су организатори протеста искористили еколошке проблеме и питање климатских промена у политичке сврхе, а да је чињеница да су нека од питања која су покренута на протесту већ део нових закона који се разматрају у Скупштини.

 

 

Држава никада неће донети погрешну одлуку везану за здравље и безбедност грађана

Михајловић је поручила, говорећи о пројекту “Јадар“, да грађани треба да верују својој држави која неће донети ниједну одлуку која би била штетна по здравље грађана и упоредила данашњи тренутак са отпорима који су пратили изградњу железничке пруге у 19. веку.

“Може се направити паралела између данашњег тренутка са догађајима из прошлости, из 1881, кад је донет закон да се гради пруга Београд-Ниш-Врање. Један део популиста тог времена је застрашивао народ да ако прође пруга, живота уз ту пругу неће бити, да ништа од усева неће родити, а Србија је у то време била пољопривредна земља, чак и да жене које живе у том делу Србије неће имати децу, и то су биле званичне изјаве тадашњих парламентараца”, рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да се, кад је реч о потенцијалним пројектима у области рударства, који су важни за будућност и привредни раст, воде разне дебате, да неки говоре како ће нестати живот у том делу Србије, а да нико још не зна како ће изгледати те технологије.  

“Пилот-постројење које треба да провери да ове технологије буду чисте и здраве направљено је у Аустралији. Према томе, све што се чује од такозваних независних стручњака и разних покрета и организација јесте нешто што су можда негде раније чули или прочитали, али суштински не знају, јер не постоји ниједан документ у којем су могли да прочитају како ће изгледати експолатација руде јадарит и производња литијума јер нису ни завршене све студије. Уз то што раде, заструшују јавност, а природно је да људи не знају много о новим рудама. И онда говоре како ће бити уништени Дрина и Јадар, како неће бити ничега, како ће доћи до слегања целог подручја у Мачви, како ће нестати живот на овом подручју“, рекла је Михајловић.

“Живот у долини Јадра неће нестати. Држава има своје законе, ради у складу са њима, и тек када будемо имали све студије, тек тада ћемо доносити одлуке о даљим корацима. Ма колико тврдили да то што неки говоре није политика, то јесте политика и покушај да застрашите нашег човека. И ви који износите такве тврдње свесни сте да не знате како ће изгледати технологије које ће се користити. А оне ће бити чисте и здраве, иначе се неће радити. Верујте својој држави, јер она неће донети погрешну одлуку за здравље и безбедност наших грађана“, поручила је Михајловић.

 

 

Нови инвестициони план вредан 16 милијарди евра - "њу дил" у области енергетике 

Михајловић је рекла да нови инвестициони план у области рударства и енергетике представља својеврсни "њу дил", са пројектима вредним близу 16 милијарди евра.

„Захваљујући јасној политици Владе и новим законима које смо припремили, направили смо инвестициони план у области енергетике и рударства вредан близу 16 милијарди евра. Вредност нових улагања само у сектору електроенергетике износи око 6,6 милијарди евра, а око три милијарде евра у рударству и геологији. Велика улагања очекујемо и у коришћењу обновљивих извора енергије, око 4,4 милијарде евра у соларне електране, ветроелектране и биомасу, као и у енергетску ефикасност, где је планирано више од 400 милиона евра. У сектору нафте вредност пројеката је око 200 милиона евра, више од 500 милиона евра у гасном сектору, а око 400 милиона евра у сектору топлотне енергије”, рекла је Михајловић.

„Ове инвестиције су важне како би Србија била енергетски безбедна, развијенија и боље повезана са регионом. Наш циљ је да, као што је већ у саобраћају транзитни коридор, Србија буде незаобилазна рута и у области енергетике, али и да будемо препознатљиви по зеленој енергији. Овим инвестиционим планом окрећемо се пре свега обновљивим изворима енергије, изградњи великих и средњих хидроелектрана, гасних електрана, са којима ћемо осигурати енергетску безбедност у наредним деценијама у којима ћемо морати постепено да смањујемо производњу из термоелектрана”, рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2