Народна скупштина

Недимовић: Потрошња говеђег меса пала 70 одсто због короне

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је изјавио да је због пандемије корона вируса опала и потрошња меса у Србији, а говеђег чак 70 одсто због тога што ресторани нису редовно радили.

То је довело и до пада цена меса, али држава је три пута интервенисала на тржишту преко Робних резерви или додатном финансијском подршком, како би се тај сектор ставио по контролу, рекао је Недимовић.

Недимовић је истакао да је у буџету за подстицаје чак 70 одсто новца намењено за сточарство.

Како је рекао, сада цена живе ваге јагњећег меса износити 260 динара, а говеђег од 2,05 до 2,10 евра по килограму, на шта иде субвенција државе.

Недимовић је истакао да је држава отворила и нова извозна тржишта, као и да отвара тржишта Голфског залива, која имају велики потенцијал за извоз српског меса.

Недимовић је нагласио да субвенција по грлу овце износи чак 7.000 динара, а за јагањце 2.000 динара.

"То су субвенције које су убедљиво највеће у окружењу, а веће чак него и у Европској унији. То је начин на који држава може да се бори", навео је Недимовић.

Изразио је очекивање да ће са почетком рада ресторана и повећањем извоза бити стабилизована ситуација на тржишту меса и да ове године више нећемо имати проблем ниских цена.

 

 

Извор: Танјуг/РТС2