Народна скупштина

Обрадовић: Нови систем плата у јавном сектору од јануара 2022. године

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић изјавила је да ће нови систем плата у јавном сектору бити у примени од јануара 2022. године уместо од 1. јануара 2021. године.

Обрадовић је, образлажући четири закона у области радних права и плата, рекла да је узрок нових рокова сложена епидемиолошка ситуација проузрокована пандемијом корона вируса у Србији током 2020. године која је, како је рекла, довела до додатног оптерећења у раду јавног сектора.

"Имајући у виду да је тешко предвидети дужину трајања овакве епидемиолошке ситуације, као и последице које она може проузроковати на несметано функционисање целокупног јавног сектора, предложено је да се као рок за почетак примене наведених закона одреди јануар 2022. година", рекла је Обрадовић.

Обрадовић је истакла да је приоритет и стратешко опредељење Владе и надаље остаје потпуна имплементација новог система плата у јавном сектору, наводећи да су у претходном периоду постављене добре основе за реформе у тој области.

Обрадовић је навела да се Предлогом измена Закона о државним службеницима помера рок за државне органе за почетак примене обавезности спровођења конкурсног поступка за рад на одређено време због повећаног обима.

"Предлажемо да се као нови рок за почетак примене ове одредбе одреди 1. јануара 2023. године, уместо 1. јануара 2021. године, како се пре свега не би угрозила ефикасност рада државних органа, нарочито у околностима изазваној пандемијом вируса КОВИД-19", навела је министарка.

Обрадовић је замолила посланике да се током расправе, када се говори о одлагању тих закона, не концентришу само на критику зато што се још једном помера рок за почетак примене закона, већ да то посматрају у контексту шире слике, односно да је у току свеобухватна реформа јавне управе у Србији.

Обрадовић је образложила и Предлог закона о задуживању Србије код Уникредит банке за потребе финансирања пројекта Рума-Шабац-Лозница, наводећи да се Србија задужује 467 милиона евра.

Обрадовић је додала да је то један од приоритетних пројеката који је важан за развој и повезивање око 600.000 људи.

Поред завршетка пројектно-техничке документације, финансирање ће обухватити и изградњу три деонице, прва је Рума-Шабац од ауто-пута Е70 петља Рума до моста преко Саве у Шапцу дужине 21,14 километара, друга деоница је изградња моста преко Саве у Шапцу, а трећа је изградња брзе саобраћајнице од Шапца до Лознице.

 

 

 

Потребан праведан начин вредновања рада у јавном сектору

Министарка Марија Обрадовић је у завршном обраћању посланицима објаснила да се од реформе и увођења платних разреда није одустало.

Обрадовић је навела да је држава највећи послодавац и да је због тога важан сет закона који је пред посланицима, те да ће се за годину дана, за колико се примена одлаже, интензивирати састанци са свим деловима јавног сектора.

"Ако желимо да задржимо најквалитетније, потребан нам је праведан начин вредновања, а на томе ћемо радити", рекла је Обрадовић.

Одговарајући Дачићу, Обрадовић је рекла да је он покренуо занимљиву тему којој се новинари радују.

Додала је да јој је као младој министарки част што је члан владе и да за њу финансијска надокнада није никакав приоритет, али је у том смислу можда једна од ретких.

"Када будем довољно дуго у извршној власти, као ви, можда ћу другачије размишљати", рекла је Обрадовић.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2