Народна скупштина

Селаковић: Хоће ли неко из Централне Србије да оде и живи на Косову и Метохији?

Министар спољних послова, Никола Селаковић, изјавио је да нико Србију не условљава признањем независности Косова и Метохије како би постала чланица Европске уније, али и истакао да се поставља питање како убеђивати Србе у јужној покрајини да остану тамо да живе, где малтене нико из централне Србије није спреман да оде и живи.

Селаковић је на седници Скупштине, на којој се расправљало о закључцима Извештаја Европске комисије о напретку Србије у 2020. години, рекао да тема Косова и Метохије никога у Европи и свету до пре неколико година није интересовала, односно да је за већину Косово било независно и није се имало шта причати о томе.

Бриселски споразум, који је потписан пре седам година, вратио је, како је Селаковић рекао, ту тему за сто и донео мир у јужној покрајини.

Селаковић је додао да су потписници споразума у првом тренутку били нападани, а да се данас за тај споразум сви држе.

"Тај споразум нам је сачувао мир, нисмо имали егзодусе, паљење светиња, вратио нас је за сто и почели смо да разговарамо о стварима о којима немамо исто мишљење и ставове", рекао је Селаковић.

Међутим, како је навео, на Космету имају четири општине где нема ниједне "српске главе", као и да су Срби народ чијих је припадника све мање из године у годину у последњих 80 година.

"Не само да немамо ниједну једину српску главу тамо, него што многи којима је лако да о томе говоре из Београда не би отишли да живе тамо. Лако је нама да о томе одавде говоримо", рекао је Селаковић.

Додао је да треба добро размислити о младим људима који имају 21 годину, а живе на Космету, који су рођени након доласка међународних снага на Косово и Метохију, који никада у својим местима нису видели српског полицајца и војника на улици и запитао која је то перспектива која може њима да се понуди.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2