Народна скупштина

Стефановић: У припреми нови закон о Народној скупштини

 Председник Народне скупштине Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да је у припреми нови закон о Народној скупштини и нагласио да је за његово изгласавање неопходна подршка јавности.

Стефановић је на презентацији књиге "Јавна расправа" казао је да ће се новим законом побољшати комуникација парламента са грађанима.

"Суштина целог процеса је да се глас грађана чује, да народни посланици буду неко ко народ представља, али и да се омогући грађанима да кроз јавна слушања директно учествују у процесу доношења одлука", истакао је Стефановић.

Говорећи о институту јавног слушања, председник српског парлемента, нагласио је да се он редовно користи у нашој земљи, као и да је за скупштину веома важно учешће грађана у законодавном процесу.

Јавна слушања, како каже, доводе до конкретних решења.

"Што је квалитетније јавно слушање, закони се мирније усвајају на седници", поручио је Стефановић.

Он је казао да је Скупштина Србије као институција отворена за грађане, да осим директних преноса пленарних седница на ТВ, грађани могу да прочитају стенографске записе са седница на сајту парламента, као и да се седнице Одбора такође налазе на интеренету.

Ауторка њиге "Јавна расправа", проф. Марјана Пајвачић, казала је да је веома важно да се скупштина "отвори" за грађане, наводећи да су у књизи сабрана упутства како грађани могу да учествују у јавној расправи.

Она је додала да тренутно грађани могу у јавном слушању да учествују у законодавном процесу парламента и додаје да би било добро да могу да учествују и у контролној улози парлемнта.

Наиме, како истиче, Србија има добре законе, али се они често не спроводе.

Центар модерних вештина заједно са Фондацијом Конрад Аденуер организовали су презентацију анимираног филма "Јавно заговарање у Народној скупштини Србије" и презентацију књиге "Јавна расправа".