Народна скупштина

Сусрет Јадранкe Јоксимовић са Петером Буркхардом

 

Председник Одбора за контролу служби безбедности Јадранка Јоксимовић састала се у Народној скупштини са шефом Мисије ОЕБС у Србији амбасадором Петером Буркхардом.

Током сусрета саговорници су оценили да је остварена успешна и ефикасна сарадња Народне скупштине, нарочито Одбора за контролу служби безбедности са Мисијом ОЕБС у Србији, првенствено на пољу јачања контролне улоге Парламента и Одбора.

Наглашена је и потреба даљег наставка успешне сарадње Одбора и Мисије ОЕБС кроз семинаре и пројекте намењене унапређењу контролних капацитета одбора Народне скупштине.

У том смислу, Јадранка Јоксимовић је истакла значај пилот-пројекта курса „Скупштинска контрола и надзор сектора безбедности“ који ће бити реализован наредне године у сарадњи Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС у Србији и Школе националне одбране Војне академије, уз подршку Одбора за контролу служби безбедности и Одбора за одбрану и унутрашње послове.

Јадранка Јоксимовић је амбасадору Петеру Буркхарду представила до сада реализоване активности Одбора у непосредном надзору над радом служби безбедности и упознала га са оствареном сарадњом Одбора са независним државним органима.

Јоксимовић је указала и на значај парламентарне контроле служби безбедности у контексту европских интеграција Србије, и с тим у вези изразила задовољство због позитивних оцена досадашњег рада Одбора у последњем Извештају Европске комисије о напретку Србије.