Народна скупштина

У Стразбуру усвојен Извештај о напретку спровођења Резолуције 1912

У Стразбуру усвојен Извештај о напретку спровођења Резолуције 1912 о “Ситуацији на Косову и улози Савета Европе”

У оквиру другог дела заседања Парламентарне скупштине Савета Европе, у Стразбуру, усвојен је извештај о напретку спровођења Резолуције 1912 о “Ситуацији на Косову и улози Савета Европе”.

Резолуција је усвојена на основу извештаја Бојрна Фон Сидова који говори, између осталог о стандардима права, људских права и демократије и којом се предвиђа активнији дијалог са изабраним представницима Приштине. Како су у самом извештају и каснијој резолуцији прихваћене готово све сугестије наших представника, делегација Србије при Парламентарној скупштини је већински прихватила резолуцију.

Шеф наше делегације у Стразбуру, Александра Ђуровић (СНС) реагујући на усвајање извештаја о напретку у спровођењу Резолуције изразила је потпуно слагање са намером Савета Европе да промовише помирење и помогне у спровођењу владавине права и посебно људских права на Косову, али што је нама најважније, да омогући да Срби на Косову живе безбедно.

Ђуровић је посебно нагласила да Савет Европе никако не би смео да угрози статусну неутралност на коју се обавезао јер би и најмањи наговештај да би се то могло десити угрозио тек постигнути договор у Бриселу, али и даље напоре за нормализацију стања на Косову. Она је такође нагласила да модалитети сарадње са изабраним представницима Приштине не смеју одступати од принципа на којима се заснива Савет Европе. Србија, према њеним речима, искрено жели да се стандарди Савета Европе спроводе на Косову али се нада и да ће представници Приштине на прави начин искористити могућост да буду присутни у Стразбуру и да неће злоупотребити пружену прилику, већ да ће спроводити европске стандарде на Косову.

Александра Ђуровић је закључила цитатом из Резолуције 1912 Савета Европе који говори о основним принципима права народа који живи на Косову, независно од самог статуса покрајине, а који се односе на владавину права, права на живот, људска права и демократију додавши да то до сада од власти у Приштини нисмо видели и изразила наду да ће се то, захваљујући напорима Савета Европе али и властима у Приштини у будућости променити.