Саопштења

Ј. Јоксимовић и представници ГЕРБ-а о унапређењу страначке сарадње

Интернационални секретар Српске напредне странке (СНС) и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са делегацијом партије Грађани за европски развој Бугарске (ГЕРБ) коју су чинили заменик МСП и председник омладине ГЕРБ-а Георги Георгиев и међународни секретар ГЕРБ-а Софија Цветкова. Саговорници су разговарали о актуелној политичкој ситуацији у региону, напретку на плану европских интеграција, о резултатима реформске политике Србије, као и о активностима ГЕРБ-а поводом њиховог наступа на предстојећим изборима за Европски парламент.

Јоксимовић је поновила опредељеност и залагање Српске напредне странке за очување мира и стабилности у региону, напомињући да то није увек циљ коме сви у региону теже. У том смислу, она је нагласила да је Србија спремна за наставак дијалога и проналажење одрживог решења, али тек када Приштина укине унилатералне тарифе на робу из Централне Србије. Георгиев и Цветкова су позитивно оценили остварене резултате свеобухватних реформи у Србији за које је заслужна владајућа Српска напредна странка, као и конструктивну улогу Србије у очувању мира и стабилности у региону.

Представници СНС и ГЕРБ су се сложили да постоји простор за јачање страначке сарадње двеју партија чему су посебно допринели одлични односи председника Србије и СНС Александра Вучића и премијера Бугарске и председника владајуће, проевропске партије ГЕРБ Бојка Борисова. Они су такође истакли да две сестринске партије сарађују и у оквиру Европске народне партије (ЕПП) и Међународне демократске уније (ИДУ), као и да постоји обострана заинтересованост за интензивирање страначке сарадње.

Јоксимовић је домаћине известила и о резултатима последњег истраживања јавног мњења које показује да СНС има јако бирачко упориште и ужива велико поверење наших грађана (55%). У прилог томе говори и скуп у оквиру кампање председника републике Александра Вучића за "Будућност Србије" који је у Београду одржан прошлог петка, а на коме је према званичним подацима присуствовало око 150.000 грађана из целе Србије.

Она је истакла да посебно ценимо улогу и допринос ГЕРБ-а у стварању европске будућности Бугарске, као и задржавање фокуса ГЕРБ-а на теме које су најзначајније, а то су образовање и регионални развој кроз коришћење еропских фондова. Такође, Јоксимовић је искористила прилику да позове представнике ГЕРБ-а у узвратну посету Србији и Српској напредној странци, где би се даље разговарало о конкретним видовима продубљивања сарадње двеју партија.