Саопштења

Српска напредна странка је потписница Заједничког отвореног писма политичких партија света

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 03.04.2020.

 

Српска напредна странка је, уз Комунистичку партију Кине и бројне странке широм света, потписница Заједничког отвореног писма политичких партија света о ближој међународној сарадњи у борби против вируса COVID-19. Текст писма преносимо у целини:

 

ЗАЈЕДНИЧКО ОТВОРЕНО ПИСМО ПОЛИТИЧКИХ ПАРТИЈА СВЕТА О БЛИЖОЈ МЕЂУНАРОДНОЈ САРАДЊИ У БОРБИ ПРОТИВ ВИРУСА COVID-19

 

Данас, COVID-19, који се убрзано шири по свету, постаје најхитнији и најозбиљнији изазов по здравље човечанства, мир и развој у свету.

Суочени са овом незапамћеном ситуацијом, ми, главне политичке партије из разних земаља које носимо тешку одговорност за унапређење добростања људи, промовисање националног развоја и очување мира и стабилности у свету, овим објављујемо заједнички апел:

I. Одајемо изузетну почаст свим људима, нарочито здравственим радницима, који су укључени у спашавање живота и заштиту здравља људи. Изражавамо најискренијe саосећање и бригу за оне који трпе болове и чији су животи угрожени вирусом COVID-19 као и саучешће породицама преминулих. Уједно изражавамо дубоко жаљење због несрећног губитка живота у овој пандемији.

II. Свесни смо тога да ће избијање вируса COVID-19, уколико се не обузда ефикасно и хитно, нанети још већу штету по животе, безбедност и здравље далеко већег броја људи и снажно утицати на економски и друштвени развој већине земаља, као и на међународну размену и сарадњу. Позивамо све земље да на прво место поставе животе, безбедност и здравље људи и предузму одлучне и снажне мере да зауставе ширење вируса COVID-19.

III. Подржавамо земље да донесу планове и стратегије за ванредне ситуације за борбу против COVID-19 у светлу својих посебних националних услова и ојачају сарадњу, са подједнаким нагласком на сузбијању даљег ширења болести и лечењу оболелих. У међувремену, морају се у потпуности применити модерна наука и технологија да би се добили најбржи и најбољи могући резултати.

IV. Позивамо ширу јавност свих земаља да се придржава мера превенције и ублажавања са дужним осећајем за друштвену одговорност. Подстичемо земље да у пуној мери искористе моћ организација грађанског друштва и волонтера да би упрегле снаге свих друштвених сектора у борби против вируса COVID-19.

V. Подстичемо све земље да, уз напоре које улажу у контролу епидемије, уједно усвоје интегрисани приступ да обезбеде економски и друштвени развој, предузму циљане мере за заштиту социјално рањивих група, малих и средњих предузећа и испоштују своје обавезе у погледу животног стандарда људи и друштвеног напретка. Позивамо све земље да појачају међународну координацију макроекономских политика ради одржавања стабилности глобалног финансијског тржишта као и тржишта индустријских ланаца и ланаца снабдевања, те да смање или изузму тарифе за олакшавање трговине у циљу спречавања светске економске рецесије. Такође, охрабрујемо земље да одрже одговарајући ниво међународне размене, конкретно да омогуће прекогранични транспорт хитно потребне медицинске опреме и заштитног материјала за борбу против вируса COVID-19.

VI. Свесни смо да вирус не познаје границе и да ниједна земља не може сама да одговори на све изазове које доноси епидемија. Земље морају да ојачају своју свест о заједници са заједничком будућношћу за људски род, да се међусобно активно помажу и подржавају како се ситуација буде погоршавала. Ближа међународна сарадња, координисане политике, усклађене акције и мобилисање ресурса и снага на глобалном нивоу омогућиће нам да победимо овај вирус, заједничког непријатеља целокупног човечанства.

VII. Констатујемо значајан напредак у борби против вируса COVID-19 остварен у Кини и неким другим земљама, који је купио време и поклонио искуство остатку међународне заједнице. Изузетно поздрављамо земље, укључујући Кину, које су заузеле отворен, транспарентан и одговоран став да благовремено саопштавају повезане информације, размењују искуства у одговору на болест и лечењу пацијената и нарочито да дају медицинске и друге потрепштине другим земљама захваћеним вирусом, у мери у којој су могле. Оне су дале велики допринос глобалној борби против вируса COVID-19, јачајући наду и уверење других земаља да и оне могу да победе у овој битки.

VIII. Поздрављамо саопштење са ванредног самита лидера земаља Г-20 у вези са COVID-19 и подржавамо земље да појачају размену искустава и медицинску сарадњу на сузбијању пандемије, укључујући и пут заједничког истраживања и развоја одређених лекова, вакцина и тестова. Позивамо на пружање материјалне, техничке и друге подршке земљама у развоју и онима са угроженим системима јавног здравства. Нека светлост сарадње разбије таму пандемије.

IX. Позивамо на научно засноване стручне расправе о питањима као што су мере превенције и порекло вируса. Оштро се противимо политизацији питања из домена јавног здравства и стигматизацији других земаља изговарајући се на COVID-19. Одлучно се противимо свим дискриминаторским коментарима и праксама упереним против било које земље, региона или етничке групе и позивамо владе свих земаља да предузму активне мере за заштиту здравља, безбедности и легитимних интереса страних држављана и студената који у њима боравави.

X. Сматрамо да је избијање вируса COVID-19 разоткрило потребу да све земље додатно подстакну изгледе за глобалну управу у остварењу заједничког раста кроз дискусију и сарадњу, те да подрже водећу улогу Уједињених нација и Светске здравствене организације у глобалној управи јавним здравством. Позивамо све стране да повећају координацију и сарадњу у оквиру групе Г-20 и других међународних механизама за ефикасну међународну превенцију и контролу док тежимо да изградимо глобалну заједницу са заједничком будућношћу за јавно здравље.

Као главне политичке партије из земаља света, обавезујемо се да одржавамо блиску комуникацију у ванредним околностима и обезбедимо бољи учинак у припадајућој улози политичког усмеравања, у сврху убацивања политичке енергије у глобалну борбу против вируса COVID-19. Чврсто верујемо да су наше садашње тешкоће тек привремене, баш као што после сваке олује мора да засија сунце. Ако међународна заједница уложи усаглашене напоре уз самопоуздање и одлучност и усвоји научно заснован и циљани приступ, свакако ће остварити коначну победу у глобалној акцији заустављања вируса COVID-19. Верујемо да ће заједница са заједничком будућношћу за човечанство после пандемије да изађе ојачана и да ће људски род да пригрли светлију будућност.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА