Вести

Бабић: ДС јесте извршила геноцид отпуштањем радника

Шеф посланика СНС каже да је јучерашња изјава да је "ДС направила геноцид отпуштањем радника" метафора, чији је прецизнији израз "геноцид над радним местима".

На питање хоће ли се напредњаци извинити демократама, који су због те његове изјаве напустили скупштинску салу током заседања, Зоран Бабић је гостујући у Кажипрсту Б92 рекао да извињење следи након што се изрекне неистина, а он неистину у тој констатацији не види.

"2008. године проценат незапослености био је 13,1 одсто, а 2012. преко 26 процената. Дакле, тај проценат је само за време мандата једне владе дуплиран. Шта је геноцид него системско и планско уништавање народа. Они су системски и плански уништавали Србију", казао је он и додао да је његова јучерашња изјава метафора, а да је права реч "геноцид над радним местима", јер управо је то оно што је претходна влада урадила радницима у периоду од 2008. до 2012. 

"С друге стране, за то време банковни промет смао једне фирме, фирме Драгана Ђиласа, прометовао је 38 милијарди динара", истакао је Бабић. 

На питање да ли ће напредњаци разговарати са демократама, будући да се управо СНС судећи по јавним изјава, залаже за то да се у парламенту дискутује и да се тако превазилазе проблеми, Бабић одговара да, што се њега тиче, "оно што стоји јуче стоји и данас". 

Сваком према његовим речима мора да одговара за оно шта је радио. "Они су дуплирали број незапослених, извршили су геноцид над радним местим", додао је шеф посланичке групе СНС у парламенту.

Говорећи о привременом већу за Београд, Бабић каже да од њега очекује да води Београд одговорније и боље него што је то радио Ђилас (бивши градоначелник). "Очекујем да се стабилизују сви системи у Београду, да грађани имају бољу услугу од комуналне, преко јавног превоза и да се све ради транспарентније и боље него раније", истакао је Бабић. 

На питање које су надлежности привременог већа, односно да ли оно може да проверава послове за које је СНС раније говорила да су сумнијиви, функционер СНС-а напомиње да задатак тог већа није да истражује већ да живот Београђанима учини квалитетнијим и бољим. 

"Што се тиче законитости рада неких делова београдске управе, на шта смо указивали годинама уназад, то не може да ради привремени орган. То могу да раде надлежни државни органи. Привремени орган има улогу скупштине града, преузима улогу руковођења градом, орочено, док се нова власт не конституише. Привремено веће треба да чини да Београд живи боље, оно не истражује", казао је Бабић у "Кажипрсту". 

Одговарајући на питање да ли су Небојша Човић и Синиша Мали прави избор за привремено веће, Бабић понавља да они нису чланови СНС и додаје да Српска напредна странка нема проблем да стане иза онога ко ради свој посао добро. "Тако је СНС стала иза нестраначких миснистара, јер нам је важнији бољитак целог система, свих грађана, целе Србије, а не наши ускостраначки интереси", казао је Бабић. 

Осим тога, истиче он, те људе не треба одмах оптеретити ставом да ништа не могу да ураде. "Хајде да видимо да им дамо времена и да видимо шта могу да ураде. Стали смо иза њих јер верујемо да ће радити боље од претходне власти у Београду", рекао је он. 

С друге стране, говорећи о изборима у Београду, Бабић каже да ће они бити расписани у законском року. "Верујем да ће то бити крајем фебруара или почетком марта. Зна се када су рокови, време тече и ту није реч о вољи никога, већ о вољи закона, а ми поштујемо законе. Верујем да ће ти избори бити почетком марта", изјавио је он. 

На питање да ли се сада калкулише и са парламентарним изборима, када се одлучује о датуму расписивања београдских избора, Бабић каже да између тих избора "не видим ту спону нити шта ту може да се споји, те две врсте избора". 

"Колико пута СНС треба да каже да странка која има највећи рејтинг, који иде изнад 43- 44 одсто, и који освежава али и даје обавезу. Не желимо то да материјализујемо. Посвећени смо побољшању жовота грађана, евроинтеграцијама, економији...Нисмо посвећени изборима јер мислимо да би они били губљење времена. А ако се некоме у опозицији привиђају избори, нека их артикулише и нека их тражи. СНС не жели изборе, ми смо посвећени пословима који су битни за наше грађане", казао је Бабић.

ИЗВОР: Б92