Вести

Божић: Малициозни наводи пласирани за потребу кампање

13. састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија-Србија (ПОСП) одржан је 28. октобра, у формату видео конференције. Састанак су отворили копредседавајући ПОСП-а, председница делегације Европског парламента Тања Фајон и председник делегације Народне скупштине др Владимир Орлић.

На састанку је било речи о тренутној ситуацији у претприступним преговорима и односима између ЕУ и Србије.

Председница Одбора за културу и информисање Сандра Божић је реаговала на констатацију госпође Тање Фајон да се напади на новинаре у Србији свакодневно дешавају, и као председница Одбора за културу и информисање оштро је демантовала ове малициозне наводе пласиране за потребу дневно-политичке кампање. Демантовала је госпођу Фајон статистиком и аргументима и то званичним подацима независних новинарских удружења на које се госпођа Фајон неретко позива.

"Управо ти подаци говоре да се у 2021. години, а на крају смо исте, десио један напад на новинара, словима и бројем један, и тај број се уписује у једноцифреном износу сваке године од како је Српска напредна странка на власти. И ако чврсто стојим на становишту нулте толеранције насиља према било коме, посебно према новинарима, у прошло време тајкунског режима тај број је био и троцифрен", рекла је Божић.

Божић је поменула неке од многобројних резултата које је Влада Републике Србије у оквиру напретка у домену медија и безбедности новинара учинила. Напоменула је да напади постоје, а и да су свакодневни, али то су они  напади који су од стране тајкунских медија у власништву Драгана Ђиласа усмерени  на председника Александра Вучића, а посебно на његовог сина и брата, који подсетићу, нису личности из јавног и политичког живота. И ти медији, из угла државе, једнаких су права  и слобода као и други медији. И када неко укаже на овакво понашање то није напад на медије, већ указивање на кршење основних људских права и постулата демократије и указивање на искључиво нецивилизовано понашање за које нема места ни у једној земљи која почива на европским вредностима.

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКA