Вести

Брнабић: Циљ да млади остану у Србији

Најважније је да млади остају овде, а последњих година бележимо тренд повратка високообразованих, па се од 2015. до 2019. године вратило 90 хиљада младих, високообразованих више него што их је отишло из Србије, рекла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је то изјавила на самиту српске омладине и студената Балкана названом "Синергија као кључ успеха", а који су организовали Центар за едукацију и развој омладине Београда и студентска конференција универзитета Србије уз подршку министарства спољних послова Србије и управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону тог министарства.

Брнабић је позвала младе из региона да не одлазе и навела да је циљ владе Србије да младима у Србији створи исте услове какве имају и млади у развијеним земљама.

Наводећи шта је до сада урађено, Брнабић је рекла да је информатика уведена као обавезан предмет од петог разреда основне школе, предмет дигитални свет од првог разреда, а од следеће школске године биће уведен и предмет основе вештачке интелигенције.

"Од 2017. године смо кренули да умрежимо и повежемо све школе преко интернета, а комплетну дигитализацију ћемо завршити до 2023. године. То би требало да ураде све земље у региону", навела је Брнабић и додала да је дуално образовање уведено у сарадњи са Привредном комором Србије.

Брнабић је најавила да ће од следеће школске године бити уведено дуално образовање и на факултетима у Србији.

Говорећи о циркуларним миграцијама у региону, Брнабић је рекла да није проблем што људи одлазе него то што се не враћају.

"Трудићемо се да створимо услове да се враћају млади који оду. При томе је важно да имају информације које су значајне за повратак, а ту нам је организација Тачка повратка много помогла", рекла је Брнабић.

 

 

Тужно, важан и тоналитет наших изјава о Црној Гори

Брнабић је поводом изјаве потпредседника владе Црне Горе Дритана Абазовића да "није задовољан изјавама Београда у последње време" рекла да не може да верује да из Подгорице траже да се води рачуна и о тоналитету наших изјава о Црној Гори.

"Прво сам помислила да је шала, да је Абазовић отишао у Сарајево да се забавља. Искрено, насмејала сам се. Али, после трећег читања његове изјаве схватила сам да он то заиста мисли и дошло ми је да плачем. Иако је све то што је изговорио реално тужно, ипак је здравије да се насмејем", рекла је Брнабић.

Премијерка је рекла да просто не може да верује да, после свега што је власт у Подгорици учинила у последње време, сада траже и да "водимо рачуна и о тоналитету наших изјава о Црној Гори".

 

 

Извор: Танјуг