Вести

Брнабић: Циљ да се до 21. јуна вакцинише 50 одсто грађана

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је током посете општини Жагубица изјавила да је у Србији тренутно вакцинисано око 42 одсто пунолетног становништва, што је око 2,27 милиона људи, као и да је циљ да то буде најмање 50 одсто и да се до 21. јуна Србија отвори за славља, свадбе, рођендане, прославе и дружење.

"Да завршимо са короном до 21. јуна", поручила је Брнабић.

Брнабић је после посете вртићу "Цветић" у месту Kрепољин код Жагубице и заједно са министром здравља Златибором Лончаром посетила пункт за вакцинацију у Дому здравља у месту Лазница, и рекла да зато сви треба да се вакцинишу како би се победио корона вирус.

Поручила је грађанима Жагубице да се вакцинишу јер та општина, како је рекла, заостаје по вакцинацији, са око 21 одсто вакцинисаног становништва.

Рекла је да разуме да је разуђена територија те општине и да је тешко обићи, али да ће држава помоћи у томе.

Брнабић је рекла да су у првих 10 локалних самоуправа по броју вакцинисаних углавном београдске централне општине и да јој је драго да су у првих 10 ушли и Ниш, Ужице и Прибој, као и да јако добро стоје Kикинда, Kладово, Црна Трава, Сремаска Митровица и Нови Сад...

Додаје да мањи број вакцинисаних имају општине као што су Тутин, Нови Пазар, Лајковац, Мионица, Жагубица, Бољевац, Ражањ, Рача, Варварин, Рековац, Љиг, Ћићевац...

"Ово можемо само сви заједно, позовите ваше пријатеље, комшије, породицу да се вакцинишу, а ми ћемо обезбедити све што је потребно и да завршимо са короном до 21. јуна", поручила је Брнабић.

Такође, поручила је да ће држава додатно помоћи економски развој тог дела Србије и развој туризма, како би сви грађани земље, али и људи из иностранства, могли да виде те природне лепоте.

Додаје да ће се зато градити и саобраћајнице у том делу Србије.

Брнабић је нагласила да је важно да се са сваком особом прича о важности вакцинације, како би људи били свесни да је то једини начин да победимо корону.

Брнабић је рекла да би и председник Србије Александар Вучић дошао у Жагубицу, али да мора да путује у Словенију и на друге важне састанке у иностранству.

"Преносим велике поздраве председника Вучића, знам да ће се ускоро и он потрудити да дође", додала је Брнабић.

 

Вакцинацијом и до бржег економског раста

Србија је данас земља са највећим просечним платама у региону Западног Балкана, изјавила је  Брнабић и додала да се нада да ћемо до краја године престићи и Бугарску у том погледу.

Брнабић је апеловала на грађане да се вакцинишу, како бисмо се што пре вратили нормалном животу, а самим тим направили још боље економске резултате.

Брнабић је навела да је Србија делила несрећну економску судбину региона до 2014. године, до 2012. била на самом зачељу, али да је данас ситуација потпуно другачија.

“Надам се да ћемо до краја године престићи и Бугарску, као чланицу Европске уније, по просечним платама. Све је боље, али морамо да наставимо да се боримо, радимо најбоље и највише што умемо, да зауставимо корону, да је победимо, да би се живот вратио у нормалу”, рекла је Брнабић.

Подсетила је да је за ову годину био зацртан раст од 6 одсто, додајући да се нада да ће он бити између 6,5 и седам одсто.

“Председник Александар Вучић нам је подигао лествицу, јер је био добар први квартал. Економски раст значи раст плата и пензија, само да наставимо да радимо као до сада”, рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је Европска унија Србији велики и значајан партнер, али да земље чланице добијају неупоредиво више средстава, него Србија кроз предприступне фондове.

Брнабић је додала да је највећа помоћ и подршка Европске уније од инвеститора који долазе из земаља Уније, пре свега из Немачке.

“Лидери смо у привлачењу инвестиција, а 63.000 људи у Србији ради у немачким компанијама, док 70 одсто извоза свега, пољопривредних производа, сточарства, до технолошки најнапреднијих производа, ауторских права, интелектуалне својине, иде на тржиште Европске уније”, указала је Брнабић.

Подсетила је да је Европска унија направила инвестициони план за Западни Балкан, у којем Србија учествује са важним енергетским, инфраструктурним пројектима.

“Добро иде, али је неупоредиво са суседима, који су чланице Европске уније. Зато морамо да се уздамо у сопствене капацитете, да имамо добру администрацију, јаку управу, да инвеститори наставе да долазе”, рекла је Брнабић.

Зато је поновила да је од кључног значаја процес вакцинације, јер што се пре сви вакцинишемо, будемо безбедни и стабилно, победићемо корону и вратити нормалном се нормалном животу, економском и у сваком другом смислу.

“Само вакцинација. Вакцинација је питање националне безбедности”, закључила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг