Вести

Брнабић: Циљ нам је да се новинари осећају безбедно док раде

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић подсетила је да су, када је реч о медијској стратегији, формиране две радне групе, једна за праћење имплементације Стратегије и једна за заштиту и безбедност новинара, истичући да је циљ да за новинаре Србија буде безбедно окружење за рад.

Брнабић је током онлајн дијалога са члановима Националног конвента о Европској Унији, на којем су теме поглавља 23 и 24, навела да се са том радном групом састаје једном месечно и најавила да ће следећи састанак бити 26. фебруара.

Истакла је да су за сада издвојене три важне теме у овом тренутку.

То су отварање СОС линије за све представнике медија на које ће моћи да пријаве увреде и претње, затим портал на којем ће бити информације о тој проблематици и трећа да се са Заштитником грађана направи једна јединствена листа претњи и увреда медијима.

Јединствена листа претњи и увреда значиће да не би, као што је, како каже, случај тренутно, имали неколико тих листи које се разликују по броју претњи.

"На званичној листи имали бисмо један број, сви бисмо знали о чему причамо и могли бисмо заједно да гледамо како да решавамо случај по случај. То је једини начин да унапредимо ову област", рекла је Брнабић.

Посебни фокус  дијалога су питања медијске стратегије, уставне промене и борба против корупције, а Брнабић је истакла да је владавина права један од три основна приоритета новог мандата Владе и њеног личног фокуса.

Према њеним речима, нова Влада посвећује пажњу владавини права колико је то чинила приликом првог мандата када је реч о дигитализацији и образовању.

 

 Јавна расправа о уставним променама подигла стандард

Брнабић изјавила да је јавна расправа о уставним изменама која је трајала 18 месеци подигла стандард када је у питању правосуђе, али је указала да треба решавати и проблем његове ефикасности и да ће томе допринети и јединствен информациони систем.

Она је током онлајн дијалога са члановима Националног конвента о ЕУ, на којем су теме поглавља 23 и 24, истакла да је већ самом јавном расправом учињено да, како каже, све и да остане на томе, више неће бити могуће да се Устав мења као у прошлости.

Додаје да су до сада уставни амандмани и измене два пута послате на консултације Венецијанској комисији.

"Чак и да све остане на томе, а неће, никада неће моћи више Устав да се мења као 2006. године, односно да група људи седне иза затворених врата и без консултација некако то прогура у Скупштини", рекла је Брнабић.

Када је реч о уставним променама, Брнабић каже да је показана опредељеност за дијалог, разумевање и постизање консензуса, а томе у прилог иде и што је ресорна министарка Маја Поповћ иницирала састанак са председником Друштва судија Србије да би разговарала о уставним амандманима.

Настављено је да се ради и са организацијама цивилног друштва које се не слажу са предложеним амандманима, каже Брнабић и додаје да је циљ тога да се постигне консензус.

"Сада је процес у Скупштини која треба да организује јавна слушања", каже Брнабић.

Како је навела, оно што је такође проблем у овој области је ефикасност правосуђа, што оптерећује и грађане и привреду.

План је да се и даље ради на изменама Закона о парничном поступку, као и да се запосли још у судовима, као и да се сагледа шта је то што Влада може да уради да охрабри људе да иду у процес медијације.

Брнабић подсећа да се са Европском Унијом ради и на јединственом информационом систему за правосуђе, за шта је расписан тендер који ће бити отворен до 9. априла.

"То је систем који ће нам у наредне три године дати транспарентније и ефикасније правосуђе", рекла је Брнабић.

Када је реч о борби против корупције, Брнабић каже да је то блиско са судством, а да је један од проблема тај да не постоји јединствени информациони систем.

Брнабић истиче као један од проблема са којим се лично суочава када је реч о томе то што мора до краја фебруара да сачека како би од четири суда у Београду, Краљеву, Новом саду и Нишу добила податке о броју случајева, пресуда...

"Настављамо озбиљну борбу против криминала и корупције. У прилог томе говори и лишавање слободе председнице Прекршајног суда у Краљеву, којој се скида судијски имунитет", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да у области владавине права не сме бити "светих крава",што не би требало да буде случај ни са Саветом Владе Србије за борбу против корупције који је, како је подсетила, основан у време када држава није имала никакву институцију за борбу против корупције, односно након 2000. године.

Додаје да су након тога усвојени закони, формиране нове институције, Агенција за борбу против корупције, а Савет је изгубио своју улогу.

"Савет је реликт оних времена, али њега не сме нико да укине", казала је Брнабић и додала да Савет уз Агенцију не служи много чему, као и да су чланови Савета сами себи доделили доживотни мандат без обзира што то не пише ни у једној одлуци Владе о Савету.

"Мандат није орочен, али то не значи да је доживотан", рекла је Брнабић и додала да се ради о политички осетљивој теми.

 

Брнабић: Нисмо продали ауторска права Тањуга

Нетачно је да смо продали ауторска права Тањуга, рекла је данас Брнабић

на констатацију једног од учесника онлајн дијалога о медијској стратегији и владавини права у организацији Националног конвента да је држава продала ауторска права агенцији.

Брнабић је прецизирала да је 11. децембра закључен Уговор о ступању на снагу коришћења свих имовинских права на период од 10 година и појаснила да је власник ауторских права, које је Тањуг, како је рекла, стицао у прошлости, држава Србија.

"Корисник их је практично закупио на 10 година",прецизирала је Брнабић.

Према њеним речима, постоји процес који мора да се испуни да би се неко брисао из регистра медија или Агенције за привредне регистре.

Брнабић је рекла да је у току поступак закључења уговора о закупу покретних ствари које је користио Тањуг што је, како наводи, завршна фаза тог процеса.

"То је и предуслов за подношење захтева за брисање Тањуга из АПР-а", навела је Брнабић.

Брнабић се осврнула и на удруживање Телекома и Теленора и оптужбе Унитед групе и СББ-а да је реч о намери да ове две компаније преузиму медијску контроле и у том контексту рекла да ако као друштво желимо владавину права, потребно је да сачекамо да надлежне институције провере може ли се говорити о монополу на тржишту.

Подсећа да је СББ и Унитед група, која је покренула ту причу о монополу, раније сарађивала са Теленором.

"Тада није била оваква хајка ни на Теленор, ни на Унитед групу. Телеком мора да ради у свом интересу и интересу државе која је делом власник, али ту треба да се огласи и Агенција за конкурентност", рекла је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг