Вести

Брнабић: Дигитализација помогла у борби против короне

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, оценила је да је процес дигитализације у нашој земљи био од великог значаја у суочавању са последицама проузрокованим вирусом корона.

Брнабић је на онлајн самиту под називом "Њена моћ" у организацији часописa "Foreign Policy" рекла да су многе државне институције за време пандемије успеле да функционишу управу захваљујући електронском сервису еУправа.

Истакла је и да је на тај начин омогућено да ђаци у Србији похађају школу без прекида и то тако што је организована онлајн настава.

"Веома нам је помогло у кампањи вакцинације. Направили смо систем на којем су грађани могли у потпуности да све одраде везано за вакцинацију, омогућили смо електронско пријављивање и онда смо их подсећали за ревакцинацију, као што радимо и сада за трећу, односно бустер дозу", рекла је Брнабић.

Разговор са Брнабић водила је уредница "Foreign Policy" Ејми Макинон коју је интересовало и на који начин се Влада Србије суочила са проблемом одласка младог школованог кадра из земље.

Брнабић је рекла да је Влада учинила напоре како би подржале те људе да се врате у земљу и у том смислу наводи да су уведене пореске олакшице за компаније које запошљавају наше људе из дијаспоре.

"Пружамо људима из дијаспоре подршку да се врате у земљу и видимо да се то дешава, али проблем одлива мозгова и даље постоји, само у много мањој мери", рекла је Брнабић.

Брнабић је говорила и о положају жена  у друштву у Србији и у том смислу навела да жене све више заузимају важна места у вођењу земље, на државном нивоу, али и на локалном.

Ипак, како каже, и кроз реформе правосуђа се ради доста када је реч о борби против насиља над женама, али и у остваривању основних права жена.

"То је озбиљно питање и за решавање свих проблема у вези тога потребно је време", рекла је Брнабић.

Додала је да је за време пандемије вируса корона у Србији примећен пораст насиља, али и психосоматски проблеми попут напада панике, депресије и то не само код жена, већ у целој популацији.

 

Важно да ЕУ да позитиван сигнал и другима у региону

Чланство у Европску унију стратешки је циљ Србије, изјавила је Брнабић и истакла да је важно да и друге земље региона напредују на европском путу.

Брнабић је рекла  да је за стабилност региона од велике важности да Европска унија да позитиван сигнал и другим земљама Западног Балкана, посебно Северној Македонији и Албанији.

"То је важно за стабилност, интеграција Западног Балкана је у интересу Европске уније, земаља у региону, свих нас", рекла је Брнабић.

Коментаришући последњи извештај  Европске комисије о напретку Србије у евроинтеграцијама, Брнабић је рекла да је препознат напредак наше земље у свим областима.

После више година Србија има тако позитиван извештај и препоруку Европске комисије да се отворе два кластера, указала је Брнабић и додала да се сада ради са сваком државном чланицом индивидуално јер од њих зависи да ли ће на Међувладиној конференцији бити отворена та два кластера.

Брнабић истиче да Србија наставља са реформама и то не само због евроинтеграција, већ и због напретка целог друштва у Србији.

 

Не поричемо злочин у Сребреници

Брнабић је рекла да Србија не пориче да се у Сребреници догодио страшан злочин, али не може да прихвати да се то карактерише као геноцид.

Подсетила је да је Влада Србије усвојила декларацију у којој је речено да је то страшан злочин за који су одговорни појединци.

"Србија је урадила све што је у њеној моћи да помогне Трибуналу у Хагу да донесе пресуду о том злочину", рекла је Брнабић.

На критике да је декларацијом Влада порекла да се злочин догодио, Брнабић каже да је то погрешно протумачено, односно да Влада Србије негира геноцид, али не пориче да се у Сребреници десио ужасан злочин.

 

Нису тачни наводи из Пандориних папира о Малом

Брнабић је рекла да наводи из Пандориних папира о министру финансија Синиши Малом нису тачни.

Брнабић је изјавила да у тим папирима нема ничег што домаћи надлежни органи већ нису истражили и поручила да верује у институције.

Упитана да прокоментарише наводе из Пандориних папира о Малом, Брнабић је подсетила да је министар рекао да то није тачно.

Брнабић је додала да она, као премијерка, оставља независним институцијама да раде свој посао.

 

 

Извор: Танјуг