Вести

Брнабић: Дигитализација здравства један од приоритета земље

Дигитализација здравства је један од главних приоритета и будућих планова Србије, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић на видеоконференцији о глобалним стартап екосистемима у организацији британског магазина "Financial Times" (ФТ) и његове платформе "The next Web".

Брнабић је говорила о процесу и значају дигитализације у Србији како у јавном сектору тако и у економији истичући допринос дигитализације развоју српске економије.

Брнабић је посебно истакла успех и повећање ефикасности у увођењу дигитализације у сектору образовања и нагласила да је циљ њене владе била реформа образовања и припрема младих за послове у 21. веку.

Брнабић се осврнула и на неопходност стварања модерних услова за учење, како деци тако и професорима.

"Улагањем у образовање, ми инвестирамо у сопствену будућност. Желимо да научимо младе генерације како да мисле, да се не боје да решавају проблеме, да размишљају критички и буду креативни", рекла је Брнабић.

Нагласила је да је као резултат реформи образовања у Србији уведена информатика као обавезан предмет у основне школе и да деца од малих ногу имају прилику да уче да програмирају.

Брнабић је навела да је велики успех повећање броја специјализованих ИТ одељења у средњим школама, као и интересовање које су деца исказала за упис ове године.

Kао неопходност у савременом друштву, Брнабић је истакла улагање у модерне технологије и инвестициону инфраструктуру наводећи да је Србија до сада уложила 100 милиона евра у инфраструктуру за иновације, истраживање и развој стартап компанија.

Такође, поменула је пореске олакшице које држава пружа за стартап компаније, улагање у иновације и образовање.

Изразила је захвалност Иницијативи Дигитална Србија, као организацији која је много помогла Влади Србије да разуме потребе ИТ компанија и тржишта ИKТ сектора, при уводењу дигитализације.

Брнабић се осврнула и на успешно организовање онлајн наставе чим је почела криза изазвана корона вирусом у Србији која је, како је навела, дала многе инспирације и за будуће ефикасно учење и одржавање наставе у нашој земљи.

Брнабић је указала и на велики број сервиса доступних грађанима у оквиру електронске управе у Србији, као и на различите бенефите и уштеда трошкова које омогућује.

Брнабић је као један од главних приоритета и будућих планова истакла дигитализацију здравства чиме би се, како је навела, омогућиле боље услуге пацијентима, уштедело време и трошкови, а у исто време лекарима и медицинским радницима пружило више времена за посвећеност у лечењу пацијената.

Такође, као један од приоритета издвојила је и биотехнологију.

''Овој теми ћемо бити веома посвећени јер сматрамо да то може да допринесе већој компетентности Србије на светском нивоу и да наша земља има доста потенцијала, научних истраживача и талентованих иноватора у овој области“, рекла је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг